TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Miután a szeszfőzdékben végzett bérfőzés adóterhe összehasonlíthatatlanul magasabb lesz, mint a házi gyártmányú termékeké, sokan attól tartanak, hogy a pancsolt, amatőr házi pálinkák elárasztják majd az országot. Sokan az idén még egy utolsó rohammal lefőzetnék, amit le lehet, megrohanták a szeszfőzdéket.

A Magyar Nemzet szerint egyes piaci piaci szereplők attól tartanak, hogy az ukrán vodka vagy illegálisan előállított házi pálinka lehet a sláger akár már jövőre, miután az Országgyűlés új szabályokat fogadott el az otthoni pálinkafőzés és a bérfőzetés kapcsán. Az emelkedő adó miatt a szeszfőzdéket jövőre ötödannyian kereshetik csak fel, mint az idén, így kétséges, hogy talpon tud-e maradni mind a félezer ma működő vállalkozás – írják.

A szeszfőzdéknek mostanság bőven akad teendőjük, hatalmas a tülekedés, mindenki még az idén ki szeretné főzetni a cefréjét – mondta egy szabolcsi főzdés. A vállalkozó szerint több hete hasonló a helyzet, gyorsan híre ment, hogy jövőre a kisebb mennyiség főzetése után is fizetni kell jövedéki adót.

A passzusokat a napokban szavazták meg a képviselők, bármilyen hivatalos álláspont csak a törvény kihirdetése után fogalmazható meg – válaszolta Suller Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövedéki ügyekkel foglalkozó szóvivője arra a kérdésre, miként készül a hatóság az esetleges szabálytalanságok feltárására. De „a NAV már az idén is legfontosabb feladatai között tartotta számon a pálinkapiac szereplőinek ellenőrzését”.

A külföldön előállított, illegális italszállítmányok tömeges beérkezésétől talán nem kell tartani, az ukrán határon például a vasúti kocsikat és a teherautókat is röntgennel vizsgálják meg a magyar hatóság munkatársai – mondta a szóvivő.

Pálinkaárus valahol Romániában (Fotó: Wikimedia Commons)

Ennek ellentmond, hogy a tegnapi hírek szerint durván megnőtt a csempészcigaretták fogyasztása, pontosabban durván visszaesett a legálisan árult termékeké. Ezeknél nem sokat segített a röntgen.

Eddig, a 2010-ben hivatalba lépő jelenlegi kormányzat egyik első intézkedésekén több mint négy éven keresztül nulla volt a bérfőzés és az otthoni magánfőzés adója is. Az új adótörvények szerint jövőre a magánfőzést továbbra is csak jelképes, évi 1000 forintos adó terheli majd. (De sokak szerint ezt sem mindenki fogja befizetni, mert sokan el akarják kerülni, hogy egyáltalán a pálinkafőzéssel kapcsolatban adatok keletkezzenek róluk, bekerüljenek bármilyen adatbázisba. Így ugyanis egy későbbi adóemelés, szigorítás, ellenőrzés célpontjaivá válhatnak.)

A bérfőzés ugyanakkor kedvezményes, a többi égetett szesz adójának 50 százalékára rúgó adókulcs alá esik majd, ami azt jelenti, hogy egy liter 50 százalékos alkoholtartalmú párlat esetében 1670 forint lesz a jövedéki adó. Ez teljesen versenyképtelenné teszi a bérfőzést, és azzal fenyeget, hogy az ország elmerül a kétes minőségű, amatőrök által készített, legális vagy féllegális házi pálinka tengerében.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
Friss
hírlevél