<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A francia kormány 7,2 milliárd eurós adóemelésről és 1,5 milliárd eurós költségvetési megtakarításról döntött, amit az idei költségvetés korrekciójaként terjeszt a nemzetgyűlés elé. A tucatnyi, korábban már kiszivárgott intézkedés elsősorban a magas jövedelműeket és a nyereséges nagyvállalatokat sújtja, de különadót kapnak a bankok és az olajcégek is.

Ayrault előre szólt, betartotta

Miután Jean-Marc Ayrault miniszterelnök kedden a nemzetgyűlésben bemutatott kormányprogram kapcsán tartott beszédében általános „mozgósításra" kérte a franciákat az adósságválsággal szemben. Szerdán a kormányülésen a miniszterek megvitatták a még előző, jobboldali kormány által tervezett idei költségvetés korrekciójáról szóló törvénytervezetet, amelyet a hónap közepén terjesztenek az alsóház elé. Az intézkedések célja, hogy a növekedési prognózis módosításával együtt is Franciaország tartani tudja nemzetközi kötelezettségvállalásait az államháztartási hiány csökkentéséről.

Franciaország államadóssága megközelíti a GDP kilencven százalékát, jövőre pedig a kormány számításai szerint 90,6 százalékon lesz. Ayrault kedden megerősítette, hogy a tavalyi 5,2 százalékról a kormány idén 4,5, jövőre pedig 3 százalékra kívánja csökkenteni a GDP-arányos államháztartási hiányt, és 2017-re egyensúlyba hozza azt, 82,4 százalékos adósságállomány mellett. Az előző kormány által bejelentett 0,7 százalékos növekedési prognózist idén 0,3-ra, a 2013-ra tervezett 1,7 százalékot pedig 1,2 százalékra módosították.

Az idei "pénzügyi erőfeszítések" Pierre Moscovici gazdasági miniszter megfogalmazása szerint elsősorban "a nagyvállalatokat és a legkönnyebb helyzetben lévő háztartásokat" fogják sújtani az igazságosság és az méltányosság szellemében. Az adóemelések a kormány szerint egyforma mértékben fognak megoszlani a vállalkozások és a magánszemélyek között. A 7,2 milliárd euróval nagyobb adóbevétel egyik legfőbb tétele a vagyonadó idei megemelése, amely önmagában 2,3 milliárd eurós többletbevételt fog jelenteni. Az örökösödésre és nagyobb adományokra kivetett adóterhek megemeléséből 0,15 milliárd eurós bevételt remél a kormány.

Olaj és pénzügy a franciáknál sem menekülhet

A bankszektorra és az olajipari vállalatokra különadót vet ki az új kormány, amelyből egymilliárd euró folyhat be az állami kasszába, és várhatóan üzemanyag-áremelkedést is okoz majd. Az új, 3 százalékos osztalékadóból évi 800 millió eurós bevételt remél a kormány. Ezt az új adónemet a részvényeseinek osztalékot osztó vállalatoknak és nem a részvényeseknek kell fizetniük. Az előző kormány által eredetileg 0,1 százalékra tervezett pénzügyi tranzakciós adó pedig 0,2 százalék lesz, amelyből 1,1 milliárd euró bevételre számítanak.

Leveszik a polcról Sarkozyt

Az új kormány eltörli Nicolas Sarkozy előző elnök egyik legfőbb örökségét: a túlórapénz adó- és járulékmentességét a húsz főnél több munkavállalót foglalkoztató cégeknél. Ez az 1,6 milliárd eurós bevételt eredményező intézkedés elemzők és az ellenzék szerint már a középosztályt is sújtani fogja. A mintegy másfél milliárd eurós kiadáscsökkentések részleteit egyelőre nem ismertette a kormány. Azt viszont már korábban bejelentette, hogy a köztársasági elnök és a kormánytagok fizetése az eddigi bruttó 21 ezerről 15 ezer euróra csökken.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG