1p
Közeledik 2012. május 31-e: a társaságok 2011. évi társasági adókötelezettségének csütörtök a bevallási határideje, emellett a cégnyilvántartásban szereplő, kettős könyvvitelt vezető cégeknek a számviteli törvény szerinti beszámolót elektronikus úton eddig kell megküldeniük a céginformációs szolgálat részére. Aki mulaszt, első körben félmillió forintig terjedő bírsággal körített emlékeztetőt kaphat.

Május 31-re közel 400 ezer kettős könyvvitelt vezető társaságtól, illetve 15 ezer egyszeres nyilvántartást vezető adózótól várja az adóhatóság bevallásuk benyújtását. Egy héttel a határidő előtt az adózók közel negyede teljesítette kötelezettségét. A bevallások azóta is folyamatosan érkeznek  a NAV-hoz.

A 2011. adóévre vonatkozóan társasági adókötelezettségüknek a Tao. tv. hatálya alá tartozó  egyszeres, illetve kettős könyvvitelt vezető adózók egyaránt a 1129-es számú nyomtatvány benyújtásával tesznek eleget. Az egyszeres könyvvitelt vezető adózók korábbi, ’28-as számú bevallása megszűnt és tartalmában beépült a 1129-es számú bevallásba.

A különböző adózói köröknek a nyomtatvány kitöltéséhez a borítólapon kell jelölni az adózó könyvvezetési módját. Ezt követően kizárólag azok a lapok nyithatók meg, melyek a jelölt adózói kör kötelezettség megállapításához tartozó adatokat tartalmazzák.

A kettős könyvvitelt vezető adózók a társasági adókötelezettségükről, a csekély összegű (de minimis) támogatásokról, illetve az érintett speciális adózói kör a jelzetteken túl az energiaellátók jövedelemadójáról, a hitelintézeti járadékról, illetve a hitelintézeti különadó kötelezettségről is a 1129-es számú bevallásban adnak számot.

A 2012. évre az Eva. tv. szerinti adózást első alkalommal választó adózónak - a társasági adó hatálya alól  2012. január 1-jével kikerült - társasági adókötelezettségét általánosságban május 31-éig a 1171EVA jelű bevalláson kell  teljesítenie.

Nem elég bevallani, be is kell számolni

Fontos, hogy május 31-ig a kettős könyvvitelt vezető, cégjegyzékbe bejegyzett adózóknak beszámolójuk letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségüknek is eleget kell tenniük.

Amennyiben az állami adóhatóság a céginformációs szolgálat által továbbított adatok alapján a beszámoló letétbe helyezésére és közzétételére előírt törvényi határidő eredménytelen elteltét állapítja meg, 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírság kiszabása mellett hívja fel az adózót arra, hogy kötelezettségének 30 napos határidőn belül tegyen eleget.

A megváltozott gazdasági környezetben jelentősen nőtt annak a kockázata, hogy a vállalatok csak a beszámoló készítésekor szembesülnek olyan kedvezőtlen hírekkel, amelyek számviteli értelemben vett kezelése az év során könnyebb lehetett volna. Adunk 5 tippet, amire mindenképp érdemes odafigyelni a vállalkozásoknak >>

Amennyiben ez az időtartam eredménytelenül telik el, az adóhatóság a határidő elteltét követő napon 60 napos határidő tűzésével újabb, 1 millió forintig terjedő mulasztási bírság kiszabása mellett ismételten felhívja az adózót kötelezettsége teljesítésére.

Abban az esetben, ha az adózó a beszámoló letétbe helyezési, illetve közzétételi kötelezettségének az ismételt felhívás időtartama alatt sem tesz eleget, az állami adóhatóság a cégbíróságot elektronikus úton haladéktalanul értesíti az adózó adószámának felfüggesztés nélküli hivatalból történő törléséről és egyúttal kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását.

A cégbíróság legkésőbb az állami adóhatóság értesítésének beérkezésétől számított húsz napon belül, ha a cég mulasztását megállapította, a céget megszűntnek nyilvánítja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG