TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Világszerte egyre keményebben lépnek fel az adóelkerülést szolgáló nemzetközi cégstruktúrák ellen, ami nem csak a multinacionális vállatokat, hanem hírességek, sportolók és sportklubok tevékenységét is érinti. A Barcelona mostani és korábbi elnöke, Lionel Messi, Luiz Felipe Scolari, Fabio Cannavaro mind tudnának mesélni...

A napokban jelentette be a spanyol Legfelsőbb Bíróság, hogy a Barcelona jelenlegi elnöke, Josep Maria Bartomeu ellen is vizsgálatot kezdeményez. A gyanú szerint a sportklub nem fizetett be 2,8 millió euró személyi jövedelemadót azután az összeg után, amelyet Neymar szülei cégének fizetett ki, és aminek köze lehetett a focista leigazolásához.

Kit érdekel, hányat tudsz dekázni? Fizess adót!

A futballklubok és képviselőik elleni kemény fellépés jól illeszkedik a nemzetközi trendekbe – hívja fel a figyelmet Dr. Békés Balázs, a Ryan amerikai adótanácsadó cég régiós vezetője. Az államok egyre szigorúbb vizsgálatokat folytatnak a költségvetésüket megrövidítő ügyletek feltárására és felszámolására, amelyek célja, hogy kivonjanak egyes jövedelmeket az adózás alól, vagy jövedelmeket csoportosítsanak át kedvezőbben adóztató országokba. Ez több multinacionális vállalatot is érint, de hírességek, köztük sportolók sem kerülhetik el az adóhatóságok vizsgálatait.

Nagy trükköt akartak Neymarral, de belebuktak

Neymar leigazolása miatt bő egy éve robbant ki botrány, amikor kiderült: a hivatalosan bejelentett összegnél jóval többe – 57 millió helyett közel 95 millió euróba – került a játékos. Rosell, a csapat akkori elnöke a leigazolás díját több összegben, több jogcím alatt fizette ki: összesen 11 szerződés született, egy részük Neymar családjához kötődő cégekkel. A spanyol adóhatóság szerint a klubnak a teljes összeg után vissza kellett volna tartani a személyi jövedelemadót, de a kifizetések egy részénél ez nem történt meg.

A klub tavaly 13,6 millió euró adót fizetett be pótlólag, hogy rendezze az ügyet és Rosell is lemondásra kényszerült. A már Bartomeu elnöksége idején kifizetett összeg újra kényelmetlen helyzetbe hozhatja viszont a Barcelonát.

Messi és Cannavaro megkerülős csele sem jött be

Folyamatban van a csapat játékosa, Lionel Messi pere is, aki a vád szerint úgy csalt adót Spanyolországban, hogy a képmásának felhasználásáért kapott jogdíjakat belize-i és uruguay-i offshore cégeken keresztül szedte be. Olaszországban Cannavaronak okozhat még sok kellemetlenséget, hogy a jachtbérléssel foglalkozó cégével a gyanú szerint úgy vett igénybe adókedvezményeket, hogy hajóit csak személyes használatra tarja fenn.

Portugáliában a brazil válogatott kapitányának, Scolarinak az ügyeit vizsgálják, aki a személyéhez kötődő jogdíjakból cégein keresztül jelentős összegeket utalt át egy Miamiban lévő bankba - a gyanú szerint azért, hogy bevételeket titkoljon el a portugál adóhatóság elől.

Szorul a hurok az adócsalók körül

Az adóelkerülés elleni nemzetközi összefogás eredményei egyre látványosabbak. A kétoldalú adóegyezmények, az EU és az OECD égisze alatt folyó jogalkotás egyre hatékonyabb eszközöket ad a hatóságok kezébe, hogy az ilyen és hasonló eseteket feltárja. A futballklubokhoz és sztárjaikhoz, vagy a nagy nevű nemzetközi vállaltokhoz kapcsolódó esetek csak a jéghegy csúcsát jelentik.

Az egyre több adatra kiterjedő automatikus információcsere és az egyre szorosabb adóügyi együttműködések várhatóan egyre több hasonló ügyet hoznak majd felszínre a következő években - mondta el Békés Balázs.

Csak nehogy túllőjenek a célon a szabályozók

Bár az OECD a nemzetközi nagyvállalatok adóelkerülési gyakorlatának vetne véget, a jóhiszeműen adózó vállalkozások, köztük magyar cégek is az adóelkerülés elleni küzdelem áldozataivá válhatnak. A tervezett intézkedések túl bonyolulttá tehetik a nemzetközi adórendszert és akár kettős adóztatást eredményezhetnek. Részletek >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
Friss
hírlevél