<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Hétfőig kell az adóhatóságnak jelezni azt, ha az adózó szeretné az adóhatóság segítségét, közreműködését kérni az adóbevallás elkészítése során. Ki kérhet segítséget a NAV-tól és mit kell tennie annak, aki ezt a lehetőséget választja?
Hegedüs Sándor

Az újabb határidő közeledtével arról kell dönteni, hogy kívánjuk-e az adóhatóság segítségét, közreműködését kérni a bevallásunk elkészítése során. Tavaly ezzel a lehetőséggel már majdnem 290 ezren éltek, igaz az összes bevalló közel 6 százalékát jelentette - írja Hegedüs Sándor, adószakértő az RSM DTM blogján.

Mit kell tennie annak, aki ezt a lehetőséget választja?

Először azt kell eldönteni, hogy  elektronikusan, vagy papír alapon akarjuk a bevallást benyújtani. Ha papíron intézné az ügyet, a 1353NY számú nyilatkozatot kell kitölteni, majd vagy postára adni, vagy a NAV Ügyfélszolgálati Irodáiban leadni, ha online töltené ki az űrlapot, azt az ügyfélkapun keresztül teheti meg. A nyilatkozat benyújtásának, megküldésének határideje jövő hét hétfő (2014. február 17.). Amennyiben ezt elmulasztja, akkor azt később már nem tudja pótolni.

Amennyiben ezzel a lehetőséggel éltünk, akkor az adóhatóság április 30-ig megküldi az általa elkészített 1353E jelű bevallást - írta a szakértő. Ha egyetértünk ennek tartalmával, akkor nincs további teendőnk. Ellenkező esetben a kiegészített, javított bevallást 2014. május 20-ig vissza kell küldeni az adóhatóságnak, amely alapján az a korrigált számokról június 20-ig értesíti majd az adózót. Aki nem kér korrekciót május 20-ig, arra az adóhatóság által megküldött 1353E bevallás adatai lesznek irányadóak, ezért fontos a visszaigazolást ellenőrizni.

Nem mindenkinek járható ez az út


A fenti folyamatból látszik, hogy aki adó-visszaigénylésre jogosult, annak jobban megéri saját magának elkészítenie bevallását. Ebben az esetben akár már március 1-én hozzájuthat a visszaigényelt összeghez, míg az adóhatósági közreműködés esetén a 30 napos kiutalási határidő május 20-tól, vagy a korrigált adatokkal elkészített bevallás kézhezvételétől számít.

Főszabályként az választhatja ezt a bevallási módot, akinek kizárólag olyan bevallásköteles jövedelme volt, amelyből a kifizető az adót, adóelőleget levonta. Szintén nem akadály, ha valakinek ingó, ingatlan, vagyon értékű jog értékesítéséből származik jövedelme. Ugyanakkor nem élhet ezzel a lehetőséggel az, aki egyéni vállalkozó volt, vagy mezőgazdasági őstermelői tevékenységből származott adóköteles bevétele.  Fontos megjegyezni, hogy akik így akarnak bevallást benyújtani azok is élhetnek adójuk 1 + 1 százalékának felajánlásával, csupán a megfelelő űrlaprészt kell kitölteniük, csatolniuk bevallásuk részeként.

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG