Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A hazai fizikai és határidős piac már téli álmát alussza, de a világban még történtek érdekes események a gabonapiacon.

Minimálisan, 1 százalékkal csökkent a kukorica prompt átlagára a Magro.hu fizikai piacán, ami azt jelentette, hogy a termény átlagosan 43 473 forintért cserélt gazdát. A BÉT a csendes apátia állapotában van a kukoricát illetően december eleje óta.

Akkor alakult ki a most is érvényes 47 500 forintos ár. Az, hogy ez stabil, még nem lenne feltétlenül baj, de azóta gyakorlatilag a kötések is eltűntek a „parkettről”. Ezzel együtt az elmúlt 12 hónap legmagasabb ára érvényes most a fronthavi jegyzésre.

 

 

A párizsi árak (MATIF/EURONEXT) november 6-a óta tartó lefelé való csorgása nem állt meg az 50. héten sem. Az árfolyam immár benézett 165 euró alá. Ezzel egyébként az értékek szinte teljesen megegyeznek a 6 hónappal ezelőttiekkel.

Chicagóban (CBOT/CME) folytatódott viszont a kukorica drágulása. November 10-e és 27-e között volt egy stagnáló időszak, de azóta felfelé kúsznak az árak. Ennek dinamikája nem igazán erős, de mégis csak 3 százalékos emelkedést láthattunk két és fél hét alatt. A decemberi kurzus 147,93 dolláros tonnánkénti áron kezdte meg az 51. hetet, ami az elmúlt 30 nap legmagasabb értéke. A friss USDA riport nem tartalmazott jelentős különbségeket a korábbihoz képest és egyéb indikátorok is azt vetítik előre, hogy a kukoricapiacon egy csendesebb időszak jöhet a következő hetekben.

Jelenleg 11 ezer tonna kukoricára található eladási ajánlat és összesen 13 ezer tonnányit vennének a piactéren.

De mi van a búzával?

Érdemben nem változott a malmi búza azonnali átlagára a piactéren. Maradt valamivel 50 ezer forint alatt. A múlt héten 49 200 forint lett. Hasonlóképpen, jobbára maradt minden a régiben a takarmánybúzával is – 45 250 forintért adták-vették.

Nem túl izgalmas ezekben a hetekben a hazai határidős búzapiac sem. A márciusi malmi búza ára beállt 51 300, a takarmánybúza pedig 48 100 forinton és kötések is csak elvétve fordulnak elő. Ezzel együtt középtávon egy nagyon lassú drágulás várható, ami inkább a takarmánybúzát fogja majd érinteni a mostani várakozások alapján.

 

 

Párizsban már nem lehet decemberi búzát határidősen kötni, a márciusi pedig csökkenő trendben van. November 6-a óta immár 7,5 százalékos a mínusz. Az 50. hét végére 176 euróig ereszkedett vissza a kurzus ára.

Ellentétben tovább erősödött a búza ára Chicagóban. Csökkenő forgalom mellett már 180 dollár fölött jár. December eleje óta ezzel összesen 8,5 százalékos drágulásnak lehettünk tanúi. A novemberi végi kedvezőtlen híreket túlreagálta a piac, amiből most próbál visszatérni a „normális” 180-200 dolláros ársávba. Ebből következően a következő hetekben inkább a további erősödés a valószínű. Jelenleg összesen 6 ezer tonna búza adnának és 5 ezer tonnát vennének a piactéren.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Sokkal több pénzt költ a kormány a vidék támogatására, mint eddig
Baka F. Zoltán | 2021. január 12. 08:27
Itt a korszakváltó bejelentés, amit beharangoztunk.
Agrár Újra megjelent a madárinfluenza Magyarországon - már ölik a pulykákat
Privátbankár.hu | 2021. január 6. 14:57
Madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta szerdán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságokban. A vonuló vadmadarak miatt a betegség fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra.
Agrár Lázár János és Csányi Sándor is ott van a Szent István Egyetem alapítványi kuratóriumában
Privátbankár.hu | 2021. január 4. 09:43
Az egyetem február elsején nevet vált, és Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemként működik tovább.
Agrár Jó hír a hazai földbirtokosoknak: nem lesz árcsökkenés
Privátbankár.hu | 2021. január 3. 10:33
Az elmúlt évtizedben megkétszereződtek a termőföldárak Magyarországhon. A hazai földbirtokosoknak jó hír, hogy még a formálódó válság sem csökkenti az árakat, legfeljebb stagnálnak, így aki most venne földterületet, a visszapattanó gazdasági konjuktúra idején jól járhat.
Agrár A magyar zöldpaprikának is betett 2020
MTI | 2020. december 31. 08:59
Csökkent a termőterülete, és az átlaghozam javulása ellenére magasabb lett az ára, miközben csökkent az exportja és nő az importja.
Agrár Joe Bident beoltották koronavírus ellen
MTI | 2020. december 22. 06:36
A megválasztott amerikai elnök élő tévéadásban kapta meg a Pfizer-BioNTech vakcináját.
Agrár Agrárpénzügyi all-in – interjú a Takarék Agrár Üzletág vezetőjével
Natív tartalom | 2020. december 17. 16:29
Már több mint egy éve annak, hogy a Takarékbank elindította az Agrár Régiókat és az Agrárcentrumokat. Az azóta eltelt idő elegendőnek tűnik egy kis visszatekintésre, összegzésre, a tanulságok levonására, a tapasztalatok megosztására. Erre kértük fel Hollósi Dávidot, a Takarékbank Agrár Üzletágának ügyvezető igazgatóját.
Agrár Már hivatalos: jogfosztottá vált Deutsch Tamás a néppárti frakcióban
Wéber Balázs | 2020. december 16. 21:25
Erről döntött szerda este az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja.
Agrár Tönkreteheti a baromfiágazatot a gabonaárak elszállása
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 09:20
Kormányzati segítséget kérnek: bér- és járuléktámogatást valamint 5 százalékos áfát.
Agrár Magyarország több tízmilliárdos katonai üzletet kötött Izraellel
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 13. 10:17
A magyar hadsereg megvásárolja Izraeltől a kis hatótávolságú rakéták és tüzérségi lövedékek ellen védelmet nyújtó Vaskupola rendszer radarrendszerét - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.
Friss
hírlevél