2p
Majdnem 10 százalékkal csökkent az áruk egy év alatt. A gyümölcs is olcsóbb lett, a hús drágult.

2014 májusában a mezőgazdasági termelői árak 9,2%-kal mérséklődtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül a növényi termékek ára 14,8%-kal csökkent, az élő állatok és állati termékeké 2,2%-kal növekedett.

2014 májusában a gabonafélék ára 17%-kal, az ipari növényeké pedig 11,8%-kal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A burgonya ára 18,6%-kal csökkent a tavaly májusi magas árszinthez viszonyítva, viszont az újburgonya megjelenése miatt az előző hónaphoz képest növekedett. Mivel idén jobb termés várható (az értékesített mennyiség is nagyobb volt), ezért ez az áremelkedés kisebb mértékű volt, mint előző évben.

A zöldségfélék ára 8,9%-kal mérséklődött 2013 májusához képest. A termékcsoporton belül ilyenkor a legnagyobb súlya a paradicsomnak, a zöldpaprikának és a spárgának van, ezek ára 23, 15, illetve 1%-kal csökkent.

A gyümölcsfélék ára 8,3%-kal maradt el az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Az élőállatok termelői árszintje 2014 ötödik hónapjában 0,4%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A vágósertés termelői ára 3,4%-kal emelkedett, így a felvásárlási ára 396 forint volt kilogrammonként (2013. szeptemberben még 435 forint volt). A baromfi ára összességében 4,4%-kal maradt el a 2013. májusitól. Ezen belül a vágócsirke felvásárlási ára tavaly május óta (299 forintról) folyamatosan csökkent ez év márciusáig, majd az áprilisi több mint 4%-os egyhavi növekedést követően májusban újra csökkent, így jelenleg 277 forint kilogrammonként.

Az állati termékek ára 8,3%-kal volt magasabb 2014 májusában az előző év azonos időszakához képest. A tojás ára 4%-kal csökkent, miközben a tej termelői ára 11,7%-kal nőtt. A tojás felvásárlási és piaci ára 2014. január óta lényegében nem változott, az index változását a bázis ár változása okozza. A tej felvásárlási ára a 2014. februári csúcs óta 6%-kal csökkent.

2014 január–májusában a mezőgazdasági termelői árak 11,1%-kal csökkentek 2013 azonos időszakához képest. Ezen időszak alatt a növényi termékek ára 17%-kal esett vissza, az élő állatok és állati termékeké pedig 1,2%-kal emelkedett.

Az élőállat és állati termékek főcsoportjai közül csak a tej ára emelkedett (15,0%-kal), miközben a legnagyobb súlyú vágósertés és vágóbaromfi ára 0,6, illetve 5,0%-kal csökkent.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár A franciák és a lengyelek még szigorúbbak lennének az ukránokkal
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 06:31
Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.
Agrár Újabb fordulat a bolti kasszáknál, a pénztárosok legyőzik a riválisaikat
Buksza blog | 2024. március 19. 10:39
Várhatóan Európában is vissza fognak szorulni az önkiszolgáló pénztárak, ahogy az az Egyesült Államokban már elkezdődött. A magyarázat ugyanis univerzális: nagy a lopási és a félreszkennelési veszteség.
Agrár Valami mázsaszámra bűzlik Prágában
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 13:02
Cseh gazdák trágyát szórtak kormányzati épületek elé Prágában csütörtökön, felújítva korábbi tiltakozásukat a cseh főváros utcáin.
Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
Agrár Traktorok borították fel a menetrendet Prágában
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 12:47
Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.
Agrár Csúcson az MBH AgrárTrend Index
Szirmai S. Péter | 2024. február 13. 18:42
Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a hazai agrobiznisz. Mintegy 2700 milliárd forintos pályázati forrás érkezik, kisebb az infláció, a jobb tervezhetőség javítja az agrárkilátásokat. Ez derül ki a kedden bemutatott MBH AgrárTrend Indexből.
Agrár Kevesebb pénzből is több profitot csinált a PepsiCo
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 15:25
A PepsiCo Inc., a világ egyik legnagyobb üdítőital-gyártója csökkenő bevételről és növekvő profitról számolt be pénteken közzétett negyedik negyedéves pénzügyi jelentésben.
Agrár Blokádot építettek a lengyel gazdák
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 13:30
Eltorlaszolták az összes lengyel-ukrán határátkelőt.
Agrár Kezdhetünk aggódni: az egekbe szállhat a csoki és a kakaó ára
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 12:05
Egy év alatt megduplázódott a kakaóbab ára, és nem úgy tűnik, hogy itt a vége az áremelkedésnek.
Agrár Kemény félév előtt állnak az ukránok, egyre több orosznak nem tetszik a háború
Privátbankár.hu | 2024. február 6. 07:44
Az év első felében várhatóan folytatódni fog az ukrán hadsereg lőszerhiánya, mivel időre van szükség a nyugati és az ukrán fegyvergyártás felfuttatására. A második félévben enyhülhet a probléma.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG