TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az abszolút hozamú alapok továbbra is a befektetők kedvencei között vannak, továbbra is csúcson a befalapok.

Folytatódott a vagyon gyarapodása a befektetési alapok piacán májusban is, így a 2013-as esztendő első öt hónapja igazán örömteli képet mutat - tudta meg a Privátbankár szerkesztősége a BAMOSZ-tól. A világ tőzsdéi vegyesen szerepeltek: míg a fejlett régió stagnált, addig a fejlődő esett. A magyar index ezzel szemben nagyon jól szerepelt, persze volt mit ledolgoznia. A forint némileg erősödött, mind a dollárhoz, mind az euróhoz képest (a hetet már kevésbé indította jól). A befektetési alapok piacán a hónap nyertesei ismét a kötvényalapok voltak, de a második helyezett abszolút hozamú alapok is kétszámjegyű vagyongyarapodást tudtak felmutatni.

A BAMOSZ-tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona jelentős mértékben, 144 milliárd forinttal, azaz 3,6 százalékkal növekedett májusban. A nettó eszközérték a pénzpiaci alapoknál csökkent, a részvényalapoknál és a tőkevédett alapoknál stagnálást tapasztalhattunk, a többi esetben jó, sőt egyenesen kiugró gyarapodást láthattunk. A tőkebeáramlás tekintetében a pénzpiaci és a zártkörű alapoknál a visszaváltások kerültek túlsúlyba, de a többi kategóriában egyértelműen pozitív az előjel, így összességében 125 milliárdnyi friss tőke érkezett az alapokba. A hónap végén a BAMOSZ tagok összesen 4116 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban - összehasonlításképpen, ez közel 1,1 milliárddal több, mint az államosított nyugdíjvagyon.

Hasítanak a hazai körvényalapok

A nyilvános nyíltvégű „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (65,2 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 3,5 százalékkal nőtt. A pénzpiaci alapoknál érdemes megemlíteni, hogy a hazai likviditási alapokból 23,5 milliárd forint áramlott ki, ami nagymértékben hozzájárult a nettó eszközérték 2,4%-os csökkenéséhez. További magyarázó tényező, hogy néhány pénzpiaci alap kategóriát váltott a hónap során és a rövid kötvényalapok közé sorolódott.

A kötvényalapok továbbra is igen népszerűek, ebben a hónapban a legnépszerűbbek csakúgy, mint az elmúlt hónapban. A vagyongyarapodás 17,5 %-os volt (11,9 áprilisban; márciusban 15%; februárban 12%-os  és januárban 9,4%-os) és 64,7 milliárdnyi friss tőke áramlott ebbe a kategóriába. A legvonzóbb alkategória továbbra is a hazai rövid kötvényalapok, ahová 47,7 milliárdnyi friss tőke érkezett májusban. A vagyongyarapodást erősítette, hogy néhány pénzpiaci alap a rövid kötvényalapok kategóriájába került.

Az abszolút hozam továbbra is sláger

Bár a magyar tőzsdeindex igen jó teljesítményt nyújtott májusban, ennek ellenére a részvényalapokba csak  0,5 milliárdnyi tőke érkezett, ami a hozamokkal együtt is csak 0,6%-os vagyongyarapodást hozott.
A tőkevédett alapokba ebben a hónapban 3 milliárdnyi friss tőke érkezett, de a hozamokkal együtt is a kategóriának csak 0,8%-os a nettó eszközérték növekedése. Az abszolút hozamú alapok esetében már megszokottá vált a kiugró eszköznövekedés. Így volt ez az elmúlt hónapban is. A tőkebeáramlás 28 milliárdos, a kategória vagyongyarapodása a hónapban 12,6%-os volt.
A nyilvános ingatlanalapokba 7 milliárdnyi friss tőke érkezett. A tőkebeáramlás és a hozam együttesen 2 % pozitív vagyonváltozást hozott.

A vegyes alapokba  23,5 milliárd forintnyi tőke áramlott be májusban. A hozamok ezt a gyarapodást nem tudták erősíteni, így a vagyon ”csak” 7,8%-kal növekedett.  Az árupiaci alapok esetében 0,5 milliárdos tőkebeáramlást tapasztalhattunk, amit a hozamok némileg rontottak, de így is 2,1%-kal tudott növekedni az eszközérték.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok az elmúlt hónapban nem tudták hozni az átlagos vagyonnövekedést. Májusban 2,6 milliárd forintnyi tőke távozott, azonban a hozamok ezt korrigálni tudták és összességében a nettó eszközérték 1,6%-kal növekedett.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Friss
hírlevél