TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A feltörekvő piacokat és a részvényeket preferálják a globális befektetési alapok a fejlett régiókkal és a fix hozamú eszközökkel, illetve a devizákkal szemben.

A Bank of America Merrill Lynch február elején 251, együttesen 691 milliárd dollárt kezelő befektetési szakember megkérdezésével állította össze felmérését a globális alapok befektetési preferenciáiról és gazdasági növekedési várakozásaikról. Eszerint a befektetési szakemberek 2011 februárja óta a legnagyobb mértékben bíznak a gazdasági növekedésben, és nyereség-várakozásaik is két éve a legmagasabb szintre emelkedtek.

Nagyon bíznak bennünk

A befektetés-kezelő szakemberek 12 hónapja a legnagyobb mértékű bizalommal viseltetnek a feltörekvő térségek részvényeivel szemben: 43 százalékuk számolt be arról, hogy növelte a kategória súlyozását portfoliójában. Az euróövezeti befektetésekkel szemben azonban csökkent a bizalom, a befektetőknek már csak 8 százaléka súlyozta túl a kategóriát saját portfoliójában a benchmark portfolióhoz képest, szemben a januári 15 százalékkal. A Bank of America Merrill Lynch elemzése azonban megállapítja, hogy az euróövezet még ezzel együtt is a második legnépszerűbb befektetési térség a feltörekvők után.

Ágazati bontásban a legnépszerűbb befektetési kategóriát a gyógyszeripari vállalatok részvényei adják, a második helyen pedig a technológiai vállalatok állnak - annak ellenére, hogy a kategória nettó túlsúlyozási értéke 2004 óta a legalacsonyabb szintre csökkent. Banki papírokban a globális alapkezelők 2007 februárja óta a legnagyobb mértékben növelték befektetéseiket. Az amerikai alapkezelők 24 százaléka emelte túlsúlyosra befektetéseit amerikai bankok részvényeiben, ami a valaha elért legmagasabb arány.

Merre mozog szívesen a pénz a világban?

A feltörekvő kategórián belül a kínai részvényeket preferálják leginkább a befektetők: 50 százalékuk tartja a kategóriát a benchmarknál nagyobb súlyozással portfoliójában. Februárban Kína után az orosz, thaiföldi és török részvények voltak még a legkedveltebbek az alapkezelők körében. "Romlott viszont a brazil részvények megítélése: az alapkezelőknek már 42 százaléka tartja a papírokat alacsonyabb súlyozással portfoliójában, ami a mindenkori legalacsonyabb aránynak számít" - írja a tanulmány.

Ágazati bontásban a feltörekvő piaci részvények között a tartós fogyasztási javak gyártói és a technológiai ágazatok képviselői szerepeltek megemelt súlyozással a portfoliókban, a pénzügyi részvények súlyozása pedig hat hónapja első alkalommal csökkent semleges szintre. Az ázsiai-csendes-óceáni térség befektetői látványosan megemelték az indiai és indonéziai részvények súlyozását portfolióikban, csökkentették viszont a dél-koreai és az ausztrál papírokét.

A befektetési szakemberek az aktív növekedési stratégiát folytató vállalatokat kedvelik leginkább. A tanulmány megállapítása szerint 48 százalékuk szerint a vállalatoknak beruházásokra kell fordítaniuk a rendelkezésre álló forrásokat, és csak 12 százalékuk véli úgy, hogy elsősorban hiteleik törlesztésére kellene.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Friss
hírlevél