TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Március 5-én ünnepélyes gála keretében osztottuk ki a Privátbankár.hu Klasszis 2015 díjakat, amelyek a hazai alapkezelői szakma legjobb teljesítményeit hivatottak elismerni. Az év alapkezelője az Aegon, az év portfólió-menedzsere Móricz Dániel, az év feltörekvő piaci portfólió-menedzsere Boér Levente lett.

A befektetési alapok szerepe folyamatosan nő, az alacsony banki kamatok miatt egyre többen választják őket, 2013 december vége és 2014 december vége között 4617 milliárdról 5471 milliárd forintra, azaz 18,5 százalékkal nőtt az alappiac.  A Privátbankár.hu második éve osztotta ki a Privátbankár.hu Klasszis névre keresztelt díjakat, amelyeket a 2014-es 23 után most 25 kategóriában ítéltek oda, és a hazai alappiac minden lényegesebb területét lefedik. A két új díj a nyílt végű tőkevédett alapok és a zárt végű tőkevédett alapok kategóriája volt. A teljes lista a módszertan részletesebb leírásával, itt olvasható >>

A hozam nem minden - így rangsoroltunk

Az alapok értékelésénél pusztán a hozam figyelembe vétele nem elegendő, hiszen nem mindegy, milyen kockázat mellett érték el azt.

A díjak alapvetően három csoportra oszlanak. Az „év legígéretesebb alapjai” kategóriában objektív mutatók (mint a hozam és a kockázatot jelző hozamszórás) alapján a 2014-es évben legjobban teljesítő alapokat értékeltük a legfontosabb alapkategóriákban. Ennek az az előnye, hogy a viszonylag frissen, egy-két éve indult, de jól startoló alapokról is ad képet.

A legtöbb alapot azonban több éves időtávra ajánlják a befektetőknek, a vagyonkezelési teljesítmény rövidebb távon túl nagy, véletlenszerű ingadozást is mutathat, a teljesítmények ezért inkább hosszabb távon értékelhetők. Az „év legjobb alapjainak” díjcsoportja ezért három évre tekint vissza az időben szintén hozam- és szórásmutatók figyelembe vételével.

A következő kategóriába főleg szavazatokon alapuló, ezért szubjektívebb, illetve a kezelt tőke nagyságára vonatkozó számításon alapuló díjak kerültek. Az „Év Alapkezelője 2015” a szakma és a közönség szavazatai alapján az Aegon Alapkezelő lett. Az „Év Portfóliómenedzsere 2015” címet Móricz Dániel, a Concorde Alapkezelő menedzsere kapta. Az „Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere 2015” díjat, a Dorsum Zrt. különdíját pedig Boér Levente, az OTP Alapkezelő szakembere vihette haza.

Budapesti Értéktőzsde különdíját, az „Év Legjobb Hazai Részvénybefektető Alapja” címet az Aegon Közép-Európai Részvény Alap nyerte el (Aegon Alapkezelő). Itt pontrendszert használtunk, amelynél azért is járt pont, ha valaki sok magyar részvényt tartott, és azért is, ha a részvényportfóliójának összértéke jelentősen emelkedett az adott évben.

Egy további díj, az „Év Legdinamikusabban Növekvő Alapkezelője” nevű is számításon alapult, az kapta, aki a nyilvános kibocsátású befektetési alapok piacán piaci részesedésben százalékpontban a legnagyobb növekedést érte el - itt a Concorde Alapkezelő lett a nyertes.

A tőkevédett alapokat is díjaztuk


A díjak száma azért nőtt kettővel tavalyhoz képest, mert a tőkevédett alapok több százmilliárdos piacát is sikerült bevonni az értékelt körbe. A nyílt végű tőkevédett alapok értékelése a többi alapfajtához hasonló hozam-kockázati számítási módszerrel történt, a zárt végű alapok azonban (főként a nettó eszközérték számításának eltérő szabályai miatt) külön módszert igényeltek. A díj számításához az adott évben lejárt alapok összes pénzáramlásainak jelenértékét számoltuk ki az eredeti jegyzés idejére nézve, ami megmutatja, mennyivel jártak jobban a befektetők, mintha állampapírt vásároltak volna.

Klasszis díj: megkülönböztető jelzés a legkiválóbbaknak

Ács Zsuzsa, a Privátbankár.hu tulajdonos-ügyvezetője elmondta: a Privátbankár.hu Klasszis díj egyfajta megkülönböztető jelzés, amely segíthet a befektetőknek kiválasztani a rendkívül széles befektetésialap-palettáról a legkiválóbb termékeket.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
hírlevél