TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az elmúlt két hónap stagnálása után növekedett a befektetési alapok piaca.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) adatai szerint a két legnagyobb arányt képviselő kategóriából, a pénzpiaci alapokból és a kötvényalapokból kiáramlott a tőke. Hasonlóan kiáramlás volt a tőkevédett alapoknál is, azonban a többi kategória esetében kisebb-nagyobb összegben tőkebeáramlás történt az elmúlt hónapban. Októberben a visszaváltások 22 milliárd forinttal haladták meg az értékesítéseket.

A legnagyobb vagyongyarapodást ebben a hónapban a származtatott és a részvényalapok érték el. A tőkeáramlás és a hozamok eredőjeként BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 21,8 milliárd forinttal, azaz 0,39 százalékkal növekedett októberben. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 5.663 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

 

A nyilvános nyíltvégű „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (65,2 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 0,26 százalékkal csökkent.

A pénzpiaci alapok vagyona 2,4 százalékkal csökkent köszönhetően a 33,4 milliárdos visszaváltási többletnek, amely a legtöbb alkategóriát érintette. A hazai likviditási alapok közül egy 27 milliárd nettó eszközértékű alap a hazai pénzpiaci alapok közé került átsorolásra, ezért látható egyik esetében szokatlanul nagy csökkenés, másik esetében pedig kiugró növekedés.

Néhány fontosabb tőkepiaci index teljesítménye

RMAX

- 0,10 %

MAX

- 0,34 %

BUX

3,18 %

BIX

0,15 %

MSCI DM (USD)

7,83 %

MSCI EM (USD)

7,04 %

A kötvényalapokból 2,8 milliárdnyi tőke távozott, ami a hazai kötvényalapoknak köszönhető. (Elsősorban a hazai rövid futamidejű, másodsorban a hazai hosszú futamidejű kötvényalapoknak.) A hozamok csak némileg tudták mérsékelték a tőkekiáramlás hatását, így is végül a vagyon 0,2 százalékkal csökkent.

A vegyes alapokba 4,7 milliárd forintnyi tőke áramlott be az elmúlt hónapban, amely a második legmagasabb érték. A hozamok ezúttal kedvezően alakultak, így a vagyon 1,7 százalékkal növekedett.

A magyar tőzsdeindex ezúttal kevésbé teljesített jól, mint a nemzetközi indexek, de panaszra nem lehetett okunk. A részvényalapokba 0,5 milliárdnyi tőke érkezett, azonban a pozitív hozamok jelentősen növelték a részvényalapok vagyonát, amely 5,4 százalékkal lett több mint az elmúlt hónapban.

A tőkevédett alapokból ezúttal 2,5 milliárdnyi tőke távozott. A hozamok ezt korrigálni tudták, így összességében 0,4 százalékos növekedést láthattunk a kategória vagyonában.

Az abszolút hozamú alapokba ebben a hónapban friss tőke érkezett, amelynek nagysága, 1,3 milliárd. A hozamok ehhez még hozzá is tettek, így a vagyongyarapodás 1,2 százalékos lett.

A származtatott alapokba 2,3 milliárd forintnyi friss tőke érkezett és ezúttal a hozamok is igen kedvezően alakultak, így a kategória ebben a hónapban a korábban már megszokott jó teljesítményt nyújtotta.

Az ingatlanalapoknál ebben a hónapban is tőkebeáramlást tapasztalhattunk, amelynek nagysága 7,4 milliárd, ami egyben a legmagasabb érték a hónapban. A hozamok ehhez még némileg hozzá is tettek, így a kategória vagyonváltozása elérte a plusz 1,7 százalékot.

Az árupiaci alapoknál tőkemozgást gyakorlatilag nem tapasztaltunk, de a hozamok kedvezőtlenül alakultak, így a kategória vagyona 1,4 százalékkal csökkent.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban kisebb tőkebeáramlás volt tapasztalható, amit a hozamok tovább erősítettek, így összességében a nettó eszközérték 2,7 százalékkal növekedett.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
hírlevél