TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Folytatódott a vagyon gyarapodása a befektetési alapok piacán júniusban is, így a 2013-as esztendő első féléve igazán örömteli képet mutat a BAMOSZ összefoglalója szerint. A befektetési alapok piacán a hónap nyertesei a vegyes alapok voltak, a második helyre ismét az abszolút hozamú alapok kerültek.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 16 milliárd forinttal, azaz 0,4 százalékkal növekedett júniusban. A nettó eszközérték több kategóriánál is csökkent, legjelentősebben a részvényalapoknál.

A nagyobb kategóriáknál ezzel szemben növekedést láthattunk. Bár ez a növekedés visszafogottabb volt, mint az elmúlt hónapokban, de ellensúlyozni tudta a kisebb kategóriák vagyonvesztését, így összességében júniusban tovább folytatódott a befektetési alapok vagyongyarapodása.

Csak a részvényt adták - újabb 49 milliárd érkezett

A tőkebeáramlás tekintetében a kategóriák vegyes képet mutatnak. Elsősorban a részvényalapoknál kerültek túlsúlyba a visszaváltások, de a többi hagyományos alapnál (pénzpiaci, kötvény, vegyes) egyértelműen pozitív az előjel, így összességében 49 milliárdnyi friss tőke érkezett az alapokba. A hónap végén a BAMOSZ tagok összesen 4 132 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

Forrás: BAMOSZ

Így teljesítettek az alapok

A nyilvános nyíltvégű „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (65,3 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 0,5 százalékkal nőtt.

Még mindig a bankokból jön a pénz?

Tartott a lakossági megtakarítások beáramlása a befektetési alapokba júniusban is, a májusi adatok szerint pedig a lakossági bankbetétekből tovább vették ki a pénzeket. Az utóbbi hónapoknál azonban jóval szerényebb volt a növekedés, igaz, még ez is 50 milliárd forint feletti összeg. A devizát inkább kivették, talán nyaralásra, talán a 300 forintot kerülgető euróárfolyam miatt.

Részletek >>

A pénzpiaci alapoknál érdemes megemlíteni, hogy a hazai pénzpiaci alapokba 25 milliárd forint áramlott be, ezzel szemben az euróövezeti pénzpiaci alapokból összesen 18,5 milliárdnyi távozott. Az eredmény: 1%-os vagyongyarapodás a hozamokkal együtt.

A kötvényalapok továbbra is népszerűek, de ebben a hónapban már nem fértek fel a dobogóra. A vagyongyarapodás pontosan 2% volt és 18 milliárdnyi friss tőke áramlott ebbe a kategóriába. A legvonzóbb alkategória továbbra is a hazai rövid kötvényalapok, ahová 15,8 milliárdnyi friss tőke érkezett júniusban.

Bár a magyar tőzsdeindex igen jól tartotta magát júniusban, hiszen csak kisebb korrekcióra került sor, a részvényalapok vagyonának csökkenése 10,6%-os volt. A részvényalapokból 11,2 milliárdnyi tőke távozott.

A tőkevédett alapokból ebben a hónapban 2 milliárdnyi tőke távozott, a hozamokkal együtt a kategóriának 2,4%-kal csökkent a nettó eszközértéke.

Az abszolút hozamú alapok esetében már megszokottá vált a kimagasló eszköznövekedés. Így volt ez az elmúlt hónapban is. A tőkebeáramlás 16,5 milliárdos, a kategória vagyongyarapodása a hónapban 4,3%-os volt.

A nyilvános ingatlanalapokba 3 milliárdnyi friss tőke érkezett. A tőkebeáramlás és a hozam együttesen 2,7 % pozitív vagyonváltozást hozott.

A vegyes alapokba is kiugró mértékű,13,8 milliárd forintnyi tőke áramlott be júniusban. A hozamok ezt a gyarapodást azonban nem tudták erősíteni, így a vagyon ”csak” 4,8%-kal növekedett.

Az árupiaci alapok esetében 0,7 milliárdos tőkekiáramlást tapasztalhattunk, amit a hozamok még tovább rontottak, így 7,6%-kal csökkent az eszközérték.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok az elmúlt hónapban nem tudták hozni az átlagos vagyonnövekedést. Júniusban 1,8 milliárd forintnyi tőke távozott, azonban a hozamok ezt a negatív hatást tovább erősítették és összességében a nettó eszközérték 5,3%-kal csökkent.

Címkék: Befalap BAMOSZ Befalap

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
hírlevél