TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A befektetési alapok piacán március nyertesei a vegyes alapok voltak, de a második és harmadik helyezett is kétszámjegyű vagyongyarapodást tudott felmutatni.

Folytatódott a vagyon gyarapodása a befektetési alapok piacán márciusban is, így a 2013-as esztendő első negyedéve igazán örömteli képet mutat a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének friss jelentése szerint.

190 milliárddal ugrott a befalapok vagyona

A befektetési alapok piacán a hónap nyertesei a vegyes alapok voltak, de a második és harmadik helyezett is kétszámjegyű vagyongyarapodást tudott felmutatni.

 

 

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona kiemelkedő mértékben, 190 milliárd forinttal, azaz 5,2 százalékkal növekedett márciusban. A nettó eszközérték kizárólag a zártkörű alapoknál csökkent, a többi esetben jó, sőt egyenesen kiugró gyarapodást láthattunk. A tőkebeáramlás tekintetében szintén csak a zártkörű alapoknál kerültek a visszaváltások túlsúlyba, de a többi kategóriában egyértelműen pozitív az előjel, így összességében 173 milliárdnyi friss tőke érkezett az alapokba. A hónap végén a BAMOSZ tagok összesen 3 847 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

Pincér, egy vegyest kérek!

A nyilvános nyíltvégű „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (64,6 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 6 százalékkal nőtt.

A pénzpiaci alapoknál 40 milliárd forintos tőkebeáramlást történt. Összességében 2,3%-os növekedés következett be ennél a kategóriánál.

A világ tőzsdéi vegyesen szerepeltek: míg a fejlett régió emelkedett, a fejlődő piacok inkább estek, ezen belül a magyar index alulteljesítő volt. A forint gyengült elsősorban a dollárhoz képest, de az euróval szemben is.

A kötvényalapok továbbra is igen népszerűek. A vagyongyarapodás 15 %-os volt (de már februárban is 12%-os  és januárban 9,4%-os) és 60,7 milliárdnyi friss tőke áramlott ebbe a kategóriába. Nehéz volt elképzelni, de a márciusi számok ebben a kategóriában minden tekintetben megdöntötték a februáriakkat. A legvonzóbb alkategória továbbra is a hazai rövid kötvényalapok, ahová 43,8 milliárdnyi friss tőke érkezett márciusban.

Néhány fontosabb index teljesítménye az időszakban

RMAX

0,59%

MAX

0,78%

BUX

-5,04%

BIX

0,24%

MSCI WF (USD)

2,39%

MSCI EM (USD)

-1,70%

Devizaárfolyamok változása
EUR/HUF 2,72%
USD/HUF 5,12%

A magyar tőzsdeindex csakúgy mint februárban, márciusban is alulteljesítő volt, ami lassan-lassan már megszokott jelenség lesz. Ennek ellenére a részvényalapokba mindösszesen 4 milliárdnyi friss tőke érkezett, a vagyonváltozás +2%.

A tőkevédett alapok ebben a hónapban 13,7 milliárdnyi friss tőkét vonzottak, ezzel együtt a kategóriának 3,8%-os a nettó eszközérték növekedése.

Az abszolút hozamú alapok esetében már megszokottá vált a kiugró teljesítmény. Így volt ez az elmúlt hónapban is. A tőkebeáramlás 30 milliárdos a kategória vagyongyarapodása a hónapban 14%-os volt.

A nyilvános ingatlanalapok enyhén pozitív képet mutattak márciusban. A tőkebeáramlás 4 milliárd Ft volt, a teljes  vagyongyarapodás a hozamokkal együtt pedig 1,5%-ot tett ki.

A kisebb kategóriákat illetően a vegyes alapok kiugróan jól teljesítettek márciusban. (Csakúgy mint a megelőző hónapokban.) A 32 milliárd forintos tőkebeáramlás és a hozamok együttesen 19,77%-kal növelték a vagyont.

Az árupiaci alapok esetében szerény, félmilliárdos tőkebeáramlást tapasztalhattunk, amin a hozamok még javítottak, így februárban 4,4%-kal nőtt az eszközérték.

Zárt körben nem ilyen szép a kép

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok ugyanakkor továbbra sem találnak magukra. Márciusban 13 milliárddal nagyobb volt tőkekivonás, mint a beáramlás. A nettó eszközérték ennek következtében 5,8%-kal csökkent márciusban - közölte a Privátbankárral a BAMOSZ.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
hírlevél