TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az új befektetésialap-törvénynek a befektetők számára leginkább látható része, a kiemelt befektetői információ (KID) komoly kihívás elé állítja az alapkezelőket. Az eddig legalább 30-40 oldalas információkat kell összefoglalni egy, maximum két oldalon, közérthetően, idegen szavak mellőzésével. Sokkal könnyebb lesz az alapcsaládok létrehozása, egy alapnak akár több tucat részalapja is lehet.

Január elsején életbe lépett az új befektetésialap-törvény, a BAT, amelyen keresztül a tpt-nek (tőkepiaci törvény) egy része új törvényként él tovább - „kiszakadt” a régi törvényből. A korábbi jogszabályok inkább a hazai szabályozást egészítették kii az európaival, most inkább fordítva, az európai szabályozás képezi az alapot, ezt egészítik ki hazai elemekkel – mondták el a Pioneer Alapkezelő sajtóbeszélgetésén.

A törvény bevezeti a hazai jogrendbe az UCITS IV európai uniós befektetésialap-direktívát, amelynek elődje, az UCITS III nem járt igazán sikerrel, nem tudta a befektetésialap-kínálatot nemzetközivé tenni. Jól jelzi ezt, hogy ma mintegy 470 hazai alap létezik az országban, és ennél sokkal többet, 600-700 külföldit, főleg luxemburgi alapot forgalmaznak, ám az utóbbiakat csak a befektetők szűk köre vásárolja. Nincs ez másképp más országokban sem. Az UCITS IV többek között abban jelent nagy változást, hogy nemcsak az alapok kapnak európai útlevelet, hanem az egész alapkezelési tevékenység.

Értékesítheti akár a saját konkurenseiket is

Az új törvény bevezeti a kollektív portfólió-kezelés fogalmát, és önálló tevékenységként ismeri el az értékesítés-támogatást, így az alapkezelők partnerként más alapkezelők termékeinek értékesítésében is részt vehetnek. Ha nem is saját versenytársaik, de például a külföldi anyabank külföldi alapjainak termékeit így hivatalosan is értékesíthetik, eddig hasonló tevékenységet csak komplikált jogi körülmények között végezhettek. Komoly törvényi feltételek mellett ugyan, de az alapkezelők is válhatnak forgalmazóvá, olyan korlátozott jogkörű forgalmazóvá, amely csak kollektív értékpapírokat forgalmaz. Például a bankokhoz hasonló komoly ügyfélnyilvántartást kell vezetniük.

Amit a befektetők a változásokból látni fognak, azok egyike a KID, azaz a kiemelt befektetői információ, egy adatlap, amely 1-2 oldalon foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat, megkönnyítve a különböző termékek közötti váltást és lerövidítve az ehhez szükséges időt. Az eddig alkalmazott rövidített tájékoztató, amely akár 30-40 oldalas is lehetett, meg fog szűnni, a 80-140 oldalas részletes kibocsátási tájékoztatók azonban megmaradnak.

Nyelvőrök lesznek az alapkezelők

Az alapkezelők számára komoly kihívás lehet, hogy hogyan tegyék 1-2 oldalon közérthetővé a bonyolult befektetési, jogi információkat. Várhatóan nem használhatnak majd olyan bonyolult szakkifejezéseket, mint portfólió, diverzifikáció, benchmark, swap-ügylet, stb. Az alap kozkázati szintjén egy hetes skálán kell majd értékelni, grafikusan ábrázolni és elmagyarázni a befektetőnek, mit is jelent ez.

Szövegesen össze kell foglalni majd a legfontosabb kockázatokat is, ami a hely szűkössége miatt szintén komoly nyelvi kihívást jelenthet majd – mondták el. Még az is kérdéses, melyik az a legkisebb betűméret, amit még használhatnak. Fontos része a KID-nek a különböző költségek összefoglalása, a befektetési politika is. A régi termékeknél egyébként május 31-ig kell elkészíteni az újonnan előírt információs anyagokat.

Család ellen nincs orvosság

A nyugaton már bevált módszer szerint lehetővé válik, hogy egy alapkezelő sokkal egyszerűbben hozzon létre befektetési alapokat. A Pioneer 70-80 nálunk kapható luxemburgi befektetési jegye például mindössze két befektetési alapot jelent, mindegyikben több tucat részalap van. Januártól nálunk is egy befektetési alapban lehet létrehozni az eddigi alapcsaládokat, mai sokban leegyszerűsíti az adminisztrációt és meggyorsítja az alapok létrehozását, megszüntetését.

Az új szabályozás lehetővé teszi a cél- és gyűjtőalapokat is (master, feeder), amelyek megkönnyítik az alapok alapjai létrehozását, működtetését, egyes alapok becsomagolását másik alapba.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Friss
hírlevél