TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Januárban 0,4%-os csökkenést láthattunk a befektetési alapok vagyonában a BAMOSZ friss statisztikái szerint.

Újabb 20 milliárdot tettek befalapba a magyarok

Ami az egyes kategóriákon belüli tőkeáramlást illeti, ebben a hónapban is vegyes a kép. A pénzpiaci alapokba az év első hónapjában jelentős tőke érkezett. Hasonlóan kimagasló volt a tőkebeáramlás az ingatlanalapokba és a származtatott alapokba is. A többi kategória esetében viszont tőkekiáramlást láthattunk: legnagyobb mértékben a kötvényalapoknál.

Az összesített mérleg pozitív: januárban az értékesítések 19,8 milliárd forinttal haladták meg a visszaváltásokat.

21,5 milliárddal csökkent a vagyon

A legnagyobb vagyongyarapodást ebben a hónapban is a származtatott alapok érték el, de jelentős növekedést könyvelhetnek el az ingatlanalapok is. A tőkeáramlás és a hozamok eredőjeként BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 21,5 milliárd forinttal, azaz 0,4 százalékkal csökkent januárban. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 5 699 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A nyilvános nyíltvégű „hagyományos” értékpapíralapok adják az összvagyon többségét (64,9 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 0,6 százalékkal csökkent.

A pénzpiaci alapok vagyona 1,6%-kal növekedett köszönhetően nagyrészt a 20,4 milliárdos értékesítési többletnek, amely tulajdonképpen a likviditási alapok, azon belül is a hazai likviditási alapok számlájára írható.

A kötvényalapokból 17,2 milliárdnyi tőke áramlott ki, amely döntően a rövid futamidejű kötvényeket sújtotta. A hozamok ezen nem tudtak korrigálni, így a vagyon 1 százalékkal csökkent.

A vegyes alapokból 6,3 milliárd forintnyi tőke áramlott ki az elmúlt hónapban. A hozamok sem alakultak kedvezően, így a vagyon 1,8 százalékkal csökkent.

A részvényalapokból 1,2 milliárdnyi tőkét vontak ki és a hozamok is kedvezőtlenül alakultak így a részvényalapok vagyona 5,8%-kal lett kevesebb, mint az elmúlt hónapban.

A tőkevédett alapok esetében a visszaváltások 9 milliárd forinttal haladták meg értékesítéseket. A hozamok is a negatív tartományba kerültek, így összességében 6,1 százalékos csökkenést láthattunk a kategória vagyonában.

Az abszolút hozamú alapokból ebben a hónapban tőkét vontak ki a befektetők, amelynek nagysága 5,7 milliárd Ft. A hozamok azonban itt sem alakultak pozitívan, ezért a kategória vagyonváltozása mínusz 1 százalék lett.

A származtatott alapokba 17,1 milliárd forintnyi friss tőke érkezett és bár a hozamok nem tudtak ehhez már hozzátenni, a kategória vagyonváltozása összességében így is a legmagasabb lett 12,8%-kal.

Az ingatlanalapoknál ebben a hónapban is tőkebeáramlást tapasztalhattunk, amelynek nagysága 13,2 milliárd, ami a harmadik legmagasabb érték a hónapban. A hozamok ehhez még hozzá is tettek, így a kategória vagyonváltozása elérte a plusz 3,7%-ot.

Az árupiaci alapoknál kisebb tőkekiáramlás volt, de a hozamok igen kedvezően alakultak, aminek köszönhetően a kategória vagyona 3,4%-kal növekedett.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban tőkebeáramlás volt tapasztalható. A hozamok összességében nem lettek pozitívak, de a nettó eszközérték így is 3,8%-kal tudott növekedni - írja a BAMOSZ.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
hírlevél