1p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EHIC) utasbiztosítással történő helyettesítése már érezteti hatását a spanyol, görög és ciprusi utasbiztosítási díjakban – közölte a brit Columbus Direct utasbiztosító.

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított a spanyolországi, különösen a turisztikai területen elhelyezkedő kórházakkal szemben, amiért azok az EHIC kártya elfogadása helyett utasbiztosítás, illetve hitelkártya információkat kérnek a külföldi páciensektől - olvasható a Biztosítási Szemle írásában.

Ha nem tudják behajtani, drágább lesz a biztosítás

A Columbus Direct lakossági üzletágának vezetője, Greg Lawson szintén elmondta, hogy számos ügyfelük szembesült azzal, hogy nehézségekbe ütköztek EHIC kártyájuk spanyolországi, vagy egyéb EU-tagországbeli használata során, amit a biztosító gyorssegély csapatának kellett megoldania.

A brit utasbiztosító elmondta, hogy amennyiben a kiszámlázott kórházi költségeket nem tudják behajtani a munka- és nyugdíjügyi minisztériumon keresztül, akkor ezeket a megnövekedett költségeket mindenképp a fogyasztókra kénytelenek hárítani, méghozzá magasabb díjak formájában.

Néhány spanyol kórház az orvosi ellátmány hiányával magyarázta a helyzetet, amelyet a nehéz gazdasági környezet eredményezett, azonban Lawson szerint ezzel a kórházak valójában sokkal nagyobb kárt okozhatnak a gazdaságnak és az embereknek is.

Akkor mégis mire jó a kártya?

A biztosítási vezető szerint ha az utasbiztosítást tévesen az EHIC helyettesítésére használják, az adott országban az utasbiztosítási tarifák emelkedésére lehet számítani, amely hosszú távon a turisták számának csökkenését eredményezheti. Az elmúlt hónapokban néhány utasbiztosító már díjat emelt bizonyos EU-országok, többek között Spanyolország, Görögország és Ciprus esetében – közölte Lawson.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya az EU 27 tagországában, valamint Liechtensteinben, Izlandon, Norvégiában és Svájcban használható. Garantálja, hogy az azzal rendelkező európai uniós polgárok ugyanúgy hozzáférjenek a közegészségügyi ellátáshoz, mint az adott ország állampolgárai. A kártya birtokosa ugyanolyan feltételekkel és költségek fizetésével (bizonyos országokban ingyenesen) részesül ellátásban, mint az adott országban biztosítással rendelkező személyek.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem helyettesíti az utasbiztosítást. A kártya nem jogosít fel magánfinanszírozású egészségügyi ellátás igénybevételére, és segítségével nem fedezhetők az olyan költségek, mint például a visszaútra szóló repülőjegy, vagy az ellopott/elveszített vagyontárgyak értéke. A kártyával nem fedezhetők továbbá a kifejezetten orvosi kezelés igénybevétele céljából történő külföldi út költségei.

Az EHIC célja elsősorban tehát a külföldön történő sürgősségi ellátás biztosítása, azonban kiterjed a meglévő betegségek kezelésére is, amennyiben az orvos úgy ítéli meg, hogy a kezelés nem várhat addig, amíg a beteg hazaér.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG