TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az azonos hatóanyagú készítmények támogatásának október elsejei változtatása olcsóbb gyógyszereket és a gyógyszerkasszában éves szinten mintegy húszmilliárdos megtakarítást eredményezett - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Sélleiné Márki Mária azt mondta: az azonos hatóanyagú készítmények támogatásában az úgynevezett vaklicit bevezetésével 165-féle hatóanyag közül egy sem drágult, ellenben 154-nek csökkent az ára.
A főigazgató szerint az új eljárás nyertesei a betegek, ugyanis - mint hozzátette - egyrészt az e-alap megtakarításaiból több betegség kezelésének a finanszírozására nyílik lehetőség, másrészt a térítési díjak csökkenésével egy átlagos magyar állampolgár több mint háromezer forintot spórolhat a havi gyógyszerkiadásain.

Mint kifejtette, egy átlagos magyar állampolgárnak hét betegsége van, ezekre a készítményekkel hét hatóanyagot szed. Ennek költsége a férfiak esetében havonta korábban 9606 forint volt, most viszont, ha az érintett a legolcsóbb készítményeket választja, csupán 5854 forint. A nők esetében a hét leggyakoribb hatóanyag ára korábban 9808 forint volt, mostantól viszont a legolcsóbb készítményekkel ezek havonta csupán 4166 forintba kerülnek.

Sélleiné Márki Mária elmondta: a vaklicit bevezetése 165 hatóanyagot, egyúttal 2011 gyógyszert érintett, hiszen van olyan hatóanyag, amelyhez kettő, de olyan is, amelyhez 118 gyógyszer tartozik.
A főigazgató hangsúlyozta, hogy valójában nem a gyógyszer, hanem az abban lévő hatóanyag az orvoslás alapja. Ha ezt megértik a betegek és minél többen választják az azonos hatóanyagú készítményből a legolcsóbbat, az további megtakarításokat eredményezhet az e-alapban – tette hozzá.
Sélleiné Márki Mária arra is kitért, a gyógyszerkassza teljes körű átstrukturálása a következő évben is folytatódik. Ennek keretében egyebek mellett azt tervezik, hogy az úgynevezett tételes gyógyszerek köre (mintegy harmincmilliárdos tétel) átkerülne a járóbeteg-ellátásból a fekvőbeteg-ellátásba. Emellett a jövőben a gyógyszerek támogatását azok hatékonyságához, hatásosságához, valamint a betegek együttműködéshez is kötnék.

A főigazgató elismerte, hogy az utóbbi meglehetősen érzékeny téma, így fokozatos bevezetést javasol. Mint kifejtette, az egyeztetések jelenleg is folynak, de szeretnék már január elsejétől elindítani az új rendszert.

Mint kifejtette, a betegek együttműködésének lényege, hogy háromhavonta, félévente vagy éves időintervallumokban megnézik a betegek laboreredményeit és ha orvosszakmailag bizonyítható, hogy a beteg nem megfelelően alkalmazta az adott gyógyszert, akkor számára csökkentenék a készítmény árának támogatását. Az OEP főigazgatója azt mondta, elvárják, hogy a beteg is tegyen a saját gyógyulásáért.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
Friss
hírlevél