1p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Nehéz év volt a 2012-es év a biztosítási piac számára, és 2013-ra vonatkozóan sincsenek optimizmusra okot adó jelek a K&H Biztosító vezetőinek véleménye alapján.

A szakemberek szerint nyugvópontra érhet az elmúlt évek kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) és casco árversenye, és akár díjnövekedés is elképzelhető a gyengébben teljesítő szegmensekben, az életbiztosítások díjbevétele azonban várhatóan tovább csökken.

A biztosítási piacot meghatározó külső tényezőkben – mint az autóeladás, lakásépítés, kis-, és közép vállalatok fejlődése, illetve a beruházási- és megtakarítási hajlandóság – közgazdászok előrejelzései alapján, minimális javulásra számíthatunk, ezért összességében az idei évtől sem várható felívelés. Az elmúlt évekre jellemző  költséghatékonyságot célzó intézkedésekre idén is lehet számítani a biztosítási piacon  a K&H Biztosító előrejelzése szerint. További teher a biztosítótársaságok számára a biztosítási adó, ami miatt a társaságok a következő években folyamatos díjemelési kényszerben lesznek. Ennek hatására a piac díjbevétele növekedni fog, ez a fajta növekedés azonban  nem az, amire a piac vár.

Nem-életbiztosítási szektor

A K&H Biztosító tavaly év eleji előrejelzése beigazolódott, a nem-életbiztosítási piac összességében zsugorodott 2012-ben. Az értékesítés felfutásában idén sem bizakodnak a szakemberek.

„A casco árak fenntarthatatlan szintre kerültek és már a szolgáltatás csökkentésében sincs tartalék, hiszen az utóbbi években az ügyfelek egyre inkább az alacsony szolgáltatási színvonalú termékek felé fordultak. Ennek fényében a casco szegmens aligha lesz képes kitermelni az újonnan bevezetett 15% mértékű biztosítási adót. A vagyon- és felelősségbiztosításokban további árcsökkenés várható, mivel a kis- és középvállalati szegmens egyre több biztosítónak stratégiai célja. A lakásbiztosítások esetében az értékkövetés miatt emelkedtek az átlagdíjak az infláció mértékével, de a lakásépítés, értékesítés stagnálása miatt itt
sem beszélhetünk extenzív növekedésről.” – mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

„2012-ben országosan közel 5-600 000 szerződéskötést hozott a tavaly év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány, a váltók száma 3 év alatt mintegy harmadára csökkent. A díjak újra nagyot estek az év végi kampányban, átlagosan 8 ezer forintot spóroltak az autósok a biztosítás díján, de további díjcsökkenésre már kevés az esély. Az egyes biztosítók ajánlatai nagyon közel kerültek egymáshoz, a jövőben érzékelhető díjcsökkenést egyre kevesebb ügyfél talál majd az ajánlatok között. A választásnál egyre fontosabbá válik az adott biztosító ismertsége, megbízhatósága. Ez már az utolsó két kampányban is erőteljesen megjelent. A többszöri díjhirdetés megjelenése bár nem fogja alapjaiban felkavarni a piacot, arra mindenképpen lehetőséget ad a piaci szereplőknek, hogy aktívan menedzseljék a portfoliót, és ha szükséges módosítsák a díjukat.  További díjcsökkenés általánosságban nem várható, a legjobb szegmensekben is maximum stagnálást várunk 2013-ban, a gyengébb eredményeket produkáló szegmensekben a biztosítók bizonyosan kénytelenek lesznek díjat emelni.„- fejtette ki Kaszab Attila.

Életbiztosítási szektor

2012-ben tovább csökkent a megtakarítások száma, felmérések szerint a lakosság fele rendelkezik csak valamilyen öngondoskodási termékkel. Ez egy év alatt a vártnál is erősebb, megközelítőleg 15%-os visszaesést jelentett a magyarországi biztosítók számára. A legtöbben az életbiztosításokat mondták fel – főleg a végtörlesztéssel összefüggésben. Összességében arra lehet számítani, hogy az életbiztosítási szektor kifizetései meghaladják majd a bevételeket.

„A 2012. évi gyengébb új értékesítés és a megnövekedett törlések száma  miatt idén a rendszeres díjbevétel akár 5%-kal is csökkenhet. A rövid távú, akár egy éven belüli megtakarításokat megcélzó biztosítási termékek iránti kereslet nagyon ingadozó, ezért az egyszeri díjas termékek bevételét nehéz lenne megjósolni, itt a teljesítmény nagyban függ majd attól,hogy a piac mennyire lép be a rövid távú akár egy éven belüli megtakarítások szegmensébe.” – fejtette ki Kuruc Péter, a K&H Biztosító élet- és bankbiztosítási üzletágának vezetője. „A gender kompatibilis termékek mindenképpen újdonságot fognak jelenteni 2013-ban. A termékek átdolgozása a férfiak kockázati díjának csökkenését vonták maguk után. Az életbiztosítási szerződéssel már rendelkező uraknak érdemes minden körülményt – mint például a visszavásárlás, a díjmentesítés költsége és a tartamból hátralévő évek száma – figyelembe véve átgondolniuk az újrakötés lehetőségét. Amit a kedvezőbb díjakon nyerünk, a többi tényező ellensúlyozhat, így összességében veszteséggel is járhat a művelet.” – tette hozzá az üzletágvezető. „A szolgáltatás alapú egészségbiztosítások az egyetlen olyan szegmens, amely alacsony díjbevétele és a kedvezően változó jogszabályi környezet miatt gyarapodásra számíthat, de ez nem lesz túl jelentős, mert bár az igény a szolgáltatás iránt megvan, de a fizetőképes kereslet mind az egyéni, mind a vállalati piacon igen szűk.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG