1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Négy biztosító is komolyan készül bevenni az egészségbiztosítási piacot - így egyre több külső forráshoz juthat az alulfinanszírozott magyar egészségügy. A Generali Egészségprogramja tegnap rajtolt - nemcsak a magánorvosi ellátásokat teszi elérhetővé, de a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektet.

Egy tavaly év végi törvénymódosításnak hála a magyar egészségügyben megjelenhetnek az üzleti biztosítók, a munkáltatók ugyanis adó- és járulékmentesen köthetnek 2012-től egészségbiztosítást az alkalmazottaikra. A törvény legfontosabb pontja, hogy így a magánszektort is érdekeltté teszi abban, hogy a magyar egészségügyi ellátórendszerbe fektessen, ráadásul transzparens módon. Ezeknek a biztosításoknak ugyanis az a lényege, hogy a biztosított helyett a biztosító állja a cechet, ami komoly fegyvertény lehet a hálapénz elleni küzdelemben.

A Generali tegnap indította el egyéni és munkáltatói Egészségprogramját, melyben a Medicover magánszolgáltató országos hálózatára támaszkodva célozza meg a munkáltatókat. A Mediover további 22 állami egészségügyi intézménnyel áll a szerződésben, bizonyos vizsgálatokat ugyanis csak itt tudnak megcsinálni.  Erdős Mihály, a Generali vezérigazgatója elmondta, a rendszer nyitott, még további egészségügyi intézmények is csatlakozhatnak hozzá.



A törvényi háttér megváltoztatása adott lökést ennek, a most még alig látható piaci szegmensnek, a Generalinál azonban gyors felfutásra számítanak, jövő ilyenkorra már komoly konkurenciaharc is lehet a piaci szereplők között, egyelőre négy biztosító száll be a versenybe komolyabban.

A Generali ráadásul egy felmérést is készített, az 500 fős mintán végzett reprezentatív kutatás tanúsága szerint a magyarok alig járnak például szűrővizsgálatokra. Páal Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy ugyan az elmúlt években nőtt a várható élettartam, de ez nem jelenti azt, hogy annak minősége is javult. A magyarok a minőségi elvárástól rövidebb várólistákat, figyelmességet, alapos vizsgálatokat és többek között igényes, tiszta körülményeket várnak el. Az állami rendszer túlterheltsége miatt azonban ez nem mindig adott.

A Generali szerint az állami egészségügyi rendszerben a hosszú várólisták ellenére is van még kapacitás - pénz nincs mindezekre. Ezeket a kapacitásokat finanszírozhatják a magánbiztosítók, akik így lerövidíthetik ügyfeleik számára a várakozási időt. Paál ugyanakkor aláhúzta, hogy ez nem azt jelenti, hogy akinek üzleti egészségbiztosítása van az előrébb kerül az állami ellátórendszer várakozási listáján, egyszerűen "egy másik listára kerül".

Mennyibe kerül az egészségünk?

Az Egészségprogram nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre, ez nyilván a biztosító jól felfogott érdeke is. A szolgálatatás továbbá kiterjed a betegutak szervezésére, tanácsadásra is - a szakorvosi ellátás és a szűrőprogramok mellett.

Paál Zoltán szerint az egészségbiztosítás az előre nem látható eseményekre nyújthatnak megoldást, szemben az egészségpénztárakkal, melyek az előre jobban tervezhető ellátásokra (pl.: fogászat) nyújtanak inkább megoldást.

A Generali az Egészségprogramhoz 3 csomagot dolgozott ki.

Mennyi az egészség ára?
Csomag Szolgáltatás Ár*
Alap Belgyógyászat, fül-orr-gégészet, szemészet, nőgyógyászat, urulógia, bőrgyógyászat, gyerekgyógyászat. Labor: alapvető vérvizsgálatok, vizelet és fertőzésvizsgálatok, prosztatarákszűrés. Diagnosztika: citológia, EKG, röntgen, ultrahang, mammográfia, érvizsgálat, hallásvizsgálat, látásvizsgálat, allergiateszt 7667
Ideál Alap + Allergológia, kardiológia, reumatológia, tüdőgyógyászat, neurológia, onkológia, gasztroenterológia. Labor: immunológiai és hormonvizsgálatok, daganatos betegségek szűrése, HIV-teszt, genetikai vizsgálatok, mérgezések kivizsgálása. Diagnosztika: szövetvizsgálat, allergének kimutatása vérből, MRI, CT, PET, elektromos vizsgálatok (pl.: EEG), angiográfia, érrendszeri vizsgálatok, ízületi vizsgálatok, légzéssel kapcsolatos felmérések. Terhesgondozás, házi vizit, Betegszállítás, ambuláns műtétek. 14583
Extra Ideál + egynapos sebészet, kórházi fekvőbeteg-ellátás VIP körülmények között (max. 60 napig ill. 3 500 000 forint/biztosítási év). 21917


Amire figyelni kell

Az *árak a csoportos munkáltatói biztosításra értendőek, ilyenkor csomagonként egységes díjat kell fizetni havonta. A csomagokba való belépés az Alap és az Ideál esetén egy telefonos kockázatelbírálás alapján történik, a díj annak függvényében változhat egyéni szerződéseknél, hogy a biztosított mekkora "veszélyt" jelent a kockázatközösség számára, ezek alapján pótdíjakat fizethet. Az Extra csomagnál orvosi szűrővizsgálat a belépés feltétele, de ilyen szűrővizsgálat mindhárom csomaghoz jár a Generalinál.

A várakozási idő 3 hónap, ami a fele annak, amit a Generali a személybiztosításaiban meg szokott szabni, vagyis a szerződéskötést követő 3 hónapban a biztosító csak olyan esetben fizet, ami előre nem látható "káresemény", például baleset esetén.



Nagy piaci potenciál az egészségbiztosításban

A Generali szerint 2-3 éven belül felfuthat ez a piaci szegmens, egyre több biztosító léphet be erre a piacra. A cégek amúgy is törekednek arra, hogy minél kedvezőbb körülmények között adjanak juttatásokat a dolgozóiknak, az egészségbiztosítás erre kiváló lehetőség a jelenlegi adókörnyezetben.
A pozitív várakozásokat táplálhatja az a szomorú tény, hogy a magyarok egészségügyi helyzete nem a legjobb, az ezzel kapcsolatos listákon rendre az európai rangsor végén végzünk: magas az alkoholt fogyasztók aránya, sok a dohányos (az ezekkel kapcsolatos halálesetek száma nálunk az európai átlag kétszerese), a rákos, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések tekintetében is ott vagyunk az európai élbolyban.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG