<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Annak ellenére, hogy a magyarországi lakóingatlanok közel 70 százaléka rendelkezik valamilyen lakásbiztosítással, a szerződések közel felét több mint 3-4 éve kötötték és azóta nem vizsgálták felül. Ennek következtében a biztosítások 20-40 százaléka nem nyújt teljes, mindenre kiterjedő fedezetet a káreseményekre. Ugyanakkor a magyarok, a szomszédos országok többségéhez képest továbbra is nagyobb arányban áldoznak legféltettebb vagyontárgyuk biztonságára – derül ki a PBA Biztosítási Alkusz Kft. felmérésből.

A magyarok készek még a gazdaságilag nehéz időszakokban is áldozni legnagyobb vagyontárgyuk biztonságára. A környező országok többsége hozzánk képest kevesebb lakásbiztosítással rendelkezik; jelenleg Lengyelországban ötven, Olaszországban huszonöt, míg Romániában csupán tíz százalék körüli a lakásbiztosítással rendelkező ingatlanok aránya. Kivételt képez ez alól a cseh piac, ahol igen magas, 80 százalék körüli a penetráció.

Vass Gábor

„A penetráció mértéke jellemzi a piac fejlettségét, a szolgáltatás színvonalában, a termék fejlettségében, mint az átlagdíjak nagyságában. Szerepet játszik az értékesítési csatornák száma és minősége, valamint a kötési lehetőségek, mindezek együttes hatása alapvetően befolyásolja a biztosított lakások számát egy adott országban.” – véli dr. Vass Gábor a PBA Biztosítási Alkusz ügyvezető igazgatója.

Bár a magyarországi lakásbiztosítási lefedettség viszonylag magas, a  szerződések 20-40%-a  megújításra szorul, és a biztosítók kedvező díjkínálatának következtében lehetőség van személyre, ingatlanra szabott magas fedezettartalmú szerződések kötésére, illetve a meglévő szerződések átdolgozására. A PBA felmérése szerint azonban a magyar háztartások még mindig nem fektetnek kellő hangsúlyt ingatlanuk mellett ingóságaik védelmére. Ennek hátrányai csak a bekövetkezett baj esetén válnak igazán érezhetővé.


A lakástulajdonosok közel 80%-a egyetért abban, hogy ingatlanvagyonuk a legnagyobb értékkel bíró tulajdonuk, amelynek védelmére áldozni kell. Ez különösen akkor fontos, amikor országszerte hatalmas károkat okoz a szélsőséges időjárás - a márciusi tél például 4 milliárdos kárt okozott. Az elmúlt két évben a PBA-nál és az alkusz partnereknél jelzett, biztosítókhoz továbbított leggyakoribb káresetek (a vezetékes vízkár, üvegtörés, repedés) mellett nagymértékben megnövekedtek a rendkívüli időjárás okozta károkból származó káresetek bejelentése. Nem véletlen, hogy a válaszadók nagy része a betöréséken kívül a viharok okozta károktól fél  a legjobban.

Nem áldozunk rá az időnkből, pedig pórul járhatunk

A megkérdezettek változatlanul az árat tekintik elsődlegesnek, amikor biztosítót választanak, és kifejezetten fontos számukra, ha megbízható ismerősöknek már voltak jó tapasztalatai egy adott biztosítóval. Meglepő módon csak ez után következik, hogy milyen kedvezményekkel kecsegtetnek a biztosítók, míg a hirdetések alig játszanak szerepet a választásnál.  A többség szerint havi 2-3000 Ft kiadás még nem okoz gondot, hogy biztosítsák értékeiket, időt azonban nem szívesen áldoznak arra, hogy a biztosítási feltételeket időről időre felülvizsgálják, és új szerződést kössenek, amely ingóságukra kiterjedő védelmet biztosít számukra.„A lakásbiztosításokat 3-4 évente célszerű felülvizsgáltatni egy szakemberrel, mert ez idő alatt az ingóságok értéke jelentősen változhat, a biztosítók pedig folyamatosan fejlesztik biztosításaikat, magasabb szintű szolgáltatással, akár kedvezőbb feltételekkel szerződhetünk. A független biztosítási alkuszok naprakész információkkal rendelkeznek az ügyfélre szabott, elérhető áron megvásárolható lakásbiztosítás csomagokról, amelyek teljes értékű védelmet nyújtanak az ingatlanra és az ingóságokra. ”- mondta Vass Gábor.

A túlbiztosítás se jó!

Az ingatlan esetében figyelembe kell venni az összes beruházást, korszerűsítést, illetve az évekkel ezelőtt megvásárolt számítástechnikai vagy egyéb berendezések értéke sem azonos az újonnan megvásároltakkal. Mindezeket hozzá kell igazítani a biztosítási összeghez, hogy az valóban kiterjedjen minden lehetséges káreseményre – figyelmeztet a biztosítási szakértő.

A társasház-biztosítások esetében fontos arra is figyelni, hogy, ugyanannál a biztosítónál kössük meg az ingóságbiztosítást, ahol a tömb biztosítása van, mert így kivédhetjük az esetleges túlbiztosítást, valamint lényegesen gyorsabb a kárrendezés menete is.


 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG