<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Szeptemberben és októberben 15-20 százalékkal többen kötnek nyaralóra biztosítást, mint az év más időszakaiban. Az óvatosság nem véletlen.

Egyes biztosítók adatai szerint minden ötödik nyaralóba betörtek már, a betörési szezon pedig az őszi időszakban, a nyaralóövezetek fokozatos elnéptelenedésével veszi kezdetét. Bár a nyaralóbiztosítás egyfajta lakásbiztosítás, megkötésekor mégis számos, az általánostól eltérő szempontot kell figyelembe venni - hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Hetekkel később derül ki a baj

Az állandó lakók hiánya, illetve a lakott területtől való távolság jelentősen növeli a nyaralókkal kapcsolatos károk kockázatát. Még egy tűzesetet sem mindig észlelnek azonnal, de egy természeti csapás, egy betörés vagy egy csőtörés tényét és azok következményeit a tulajdonosok rendszeresen csak hetekkel, akár hónapokkal később észlelik. Nem csoda, hogy nyaralók esetében a biztosítók különösen megkövetelik az ingatlan jó gazda módjára történő kezelését, így például a téli víztelenítés elvégzését.

Szempontok

Nyaralóbiztosítás

Általános lakásbiztosítás

Tűzkár, elemi károk (Főként tető sérülése, fa rádőlése)

A kései észlelés további jelentős károkat eredményezhet

Általában azonnali észlelés, gyors intézkedés (helyrehozatal)

Betöréses károk

- Általában kisebb értékű ingóság van veszélyben

- A betörők akár téli „szálláshelyként” is használhatják az ingatlant, ami akár teljes felújítást is szükségessé tehet

A károk fő forrása a lakásban található értékek eltűnése, illetve a behatoláskor okozott károk (pl. nyílászáró) helyrehozatala

Csőtörés

- az elfolyó víz extrém esetben akár hónapokig rongálja az ingatlant

- A kárösszeget jelentősen növelheti az elfolyt víz díja is

A lakók vagy a szomszédok rövid időn belül észlelik a problémát

A biztosítás díjának mértéke

- Általában egy állandóan lakott hasonló ingatlan díjtételének másfél-kétszerese

-  Ugyanakkor kevesebb ingóságot kell biztosítani, ami csökkenti a fizetendő díjat

Mérsékelt, mivel az állandó lakó(k) jelenléte jelentősen csökkenti a kárkockázatot

A nyaralók feltörői általában nem értéktárgyakat keresnek (nem is jellemző, hogy ezeket a tulajdonosok hosszabb időre ott hagynák). A betörés sajátos formája ugyanakkor a nyaralóknál, hogy a minimális lebukásveszély miatt a téli időszakban átmeneti szállásként használják az ingatlant. Az elkövetők gyakran horrorfilmbe illő körülményeket hagynak maguk után, ami miatt akár teljes felújításra is szükség lehet.

Mire figyeljünk a nyaralóbiztosítás megkötésekor?

„A fokozott kockázat miatt számos biztosító nem is vállal nyaralóbiztosítást. Amelyik igen, gyakran szigorúbb feltéteket szabnak. A biztonsági zárak és rácsok mellett az is a kártérítés feltétele lehet például, hogy bizonyos időszakra szóló távozáskor a központi vízcsap legyen elzárva, a villanyóra legyen lekapcsolva. A nyaralóban tartott műtárgyakat, ékszereket pedig kiegészítő biztosítás keretében sem vonják be a fedezetbe a biztosítók" – figyelmeztet Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke.

A trükk

A nyaralókra általában jóval drágábban köthető biztosítás, mint egy hasonló, ám lakott ingatlanra. Ezért vannak olyanok, akik állandó lakosként jelentik be valamelyik családtagot, így kötve olcsóbb biztosítást. Ez azonban nem jó ötlet. Az állandó lakottság ugyanis könnyen ellenőrizhető például a közműszámlák alapján. Ha pedig a kár vizsgálata során bebizonyosodik, hogy a biztosított lakóház valójában nyaraló, a biztosító jogosan visszatarthatja akár a teljes kártérítési összeget is.

„Ha jelenleg még nincs nyaralóbiztosításunk, akkor arról időben, lehetőleg hetekkel a téliesítés előtt gondoskodjunk. A kiválasztott biztosítónak ugyanis ebben az esetben is a szokásos 15 nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy döntsön, ajánlatunk alapján valóban megköti-e velünk a szerződést, ezért biztos kockázatviselést csak ezen időszak letelte után várhatunk" – javasolja Papp Lajos.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG