1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Generali nemrég elkészült kutatásából kiderült, nagyságrendileg 200 ezer forint az a legmagasabb költség, amit egy autóbaleset miatt egy átlagos gépjármű-tulajdonosnak ki kellett már fizetnie. A kutatásban az autósok szokásaira is rákérdezett a biztosító: háromból csupán egy autós használja minden nap a járművét, nagy bevásárlásra viszont minden hétvégén a megkérdezettek 40%-a autójával indul. Napi munkába járásra a megkérdezettek 50%-a használja a gépjárművét, belföldi utazásra 20%-uk megy autóval minden hónapban egyszer, míg a gyerekek iskolába fuvarozására az autósok 22%-a használja a autóját napi szinten.

Az október végén elkészült 1200 fős reprezentatív kutatásból kiderült, átlagosan 197 ezer forintot kellett kifizetniük az autósoknak a legnagyobb közúti balesetük kapcsán. A megkérdezettek közül közel 30%-nak volt már közúti balesetben része. A férfiak 66%-a mondta azt, hogy sosem volt még balesete, míg a nők esetében ugyanez a szám 78% volt. A felsőfokú végzettségűek (58%) és a budapestiek (52%) voltak ebből a szempontból a legrosszabb helyzetben, hiszen közülük majdnem minden második megkérdezettnek volt már közúti balesete.

Kétszázezer az átlag, de ennek többszörösét is kifizetheti, akinek nincs megfelelő biztosítása

Korábban megírtuk, hogy a Generali kutatása szerint havonta átlagosan 33 ezer forintot költenek a magyarok autójukra.
Részletek >>>

A legnagyobb költség, melyet egy baleset miatt ki kellett fizetnie a megkérdezetteknek, szintén jelentős szórást mutat az egyes társadalmi csoportokat megvizsgálva. Míg például a felsőfokú végzettségűek esetében az összeg elérte a 300 ezer forintot, a csupán alapfokú végzettséggel rendelkezőknél ez a szám 125 ezer forint alatt maradt. A budapesti lakosok legkomolyabb eddigi balesetük alkalmával közel 240 ezer forintot voltak kénytelenek kifizetni, míg ugyanez az adat a vidéken élőknél mindössze 116 ezer forint volt.

A kutatásból is kiderült, hogy egy ütközés alkalmával akár kétszázezres kár is könnyen keletkezhet a gépjárműben. Ráadásul itt csak átlagos adatokról van szó, extrém esetekben, ha nem rendelkezünk megfelelő biztosítással és magunk okozunk a kárt saját gépkocsinkban, ennek az összegnek a többszörösét is kifizethetjük a javításra, akár egy kisebb ütközés után is – hangsúlyozta Simon Zsolt, a Generali gépjármű-biztosítási üzletágának igazgatója.

A károk leggyakoribb oka az ütközés

A Generali 2012-ben az első 10 hónap során összesen 9.2 milliárd forintnyi kárt regisztrált a gépjármű üzletágában. A casco biztosítások esetében 6.64 milliárd, míg a kgfb károk kifizetései 2.56 milliárd forintot jelentettek. A kártípusok megoszlásából egyértelműen kiderült az is, hogy az esetek döntő többségét a járművek ütközése, illetve az egyéb tárgyakkal történő ütközések tették ki. Ez a két kártípus az összes kár több mint 80%-át tette ki az idei év első 10 hónapja során.

A Generali az idei évben a kötelező biztosításai mellé évi néhány ezer forintért olyan kiegészítő biztosításokat is kínál, melyek pont azon ügyfeleknek szólnak, akik nem tudnak vagy nem akarnak teljes körű casco biztosítást kötni, viszont egy-egy kártípustól tartanak, és szeretnék nagyobb biztonságban tudni gépjárművüket.

Erre használja a lakosság az autóját

Az október végén elkészült kutatás az autósok szokásait is vizsgálta, melyekből a következő érdekességek derültek ki. A megkérdezettek 50%-a használja a gépjárművét majdnem minden nap munkába járásra. Hétvégi programokra – legalább havonta egy alkalommal – az autótulajdonosok 75%-a használja az gépkocsit. Külföldi utazásra ugyanakkor a megkérdezettek 50%-a sosem, míg további 41% legfeljebb évente egyszer indul autóval. A kutatásból kiderült az is, hogy a leginkább a munkába járásra, és a gyerekek fuvarozására használják az emberek a gépjárművüket napi szinten, ugyanakkor a vidéki, vagy külföldi utak esetében úgy tűnik, már ritkábban részesítik előnyben az autós közlekedést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG