1p
A biztosítók december vége után drágábban kínálhatják bizonyos termékeiket a nőknek, de az addig hátralévő időben, úgy tűnik, nem indítanak rohamot a hölgyekért. Az uraknak viszont megéri karácsonyig várni, ha például életbiztosítást akarnak kötni.

A múlt héten azt jártuk körbe, hogy miért kell megváltoztatnia az európai biztosítóknak a "nemek egyenlősége" miatt a díjszabásukat, a téma kapcsán megkerestünk néhány hazai biztosítót, hogy mire számíthatnak a magyar ügyfelek december 21-e után. Általánosságban elmondható, hogy idehaza is a hölgyek szembesülhetnek majd azzal, hogy - jellemzően - az életbiztosítások megdrágulnak. Úgy tűnik azonban, hogy a hazai cégek nem használják ki a kötelező uniszex díjazás bevezetése előtti időt, nem indítanak rohamot a női ügyfelek kegyeiért.

A magyar nők egészségesebbek és tovább is élnek

Az Európai Bíróság döntése értelmében a biztosítók nem tehetnek majd különbséget a nemek között a díjszabásban december 21-e után. Ha a biztosítási szolgáltatások árazásában eddig volt is különbségtétel, azt a biztosítóknak statisztikákkal kellett igazolniuk. A nemek közti különbségeket leginkább az élet-, egészség és balesetbiztosítások, illetve a kgfb díjszabásban lehetett eddig tetten érni. Az utóbbi években azonban az autósok idehaza már leginkább uniszex díjazással szembesültek, az életbiztosításnál azonban az új szabályok miatt jelentős változások lesznek a jövőben. Ezen a piacon az eltérés oka egészen egyszerű, a WHO 2010-es jelentése szerint a magyar nők várható élettartama 8 évvel hosszabb Magyarországon mint a férfiaké. Itthon a férfiak és nők egészsége és életminősége, valamint az általuk megért korban igen drámai az eltérés - ezzel a kelet-közép-európai régióból is kilógunk. Ezek mind olyan kockázati tényezők, amiket a biztosítók érvényesítettek a díjszabásaikban. A nemek jellemzőit felmérni sokkal egyszerűbb volt ráadásul, mint rákérdezni minden egyes kockázati tényezőre - ezért is használták ezt a könnyen kezelhető kategóriát a biztosítók.

Rozoga magyar férfiak
Kopp Mária 2009-es tanulmánya rámutat, hogy a magyar férfiak életkilátásai régiós összehasonlításban is igen rossznak számítanak, ráadásul Magyarországon a legnagyobb a nők és a férfiak várható élettartama közti különbség. "A magyar férfiak korai halálozása igen súlyos gazdasági veszteséget is jelent, inkább hasonlít az ukrán vagy az orosz népegészségügyi mutatókhoz, mint a szomszédos cseh, szlovák vagy lengyel helyzethez, nem is szólva a nyugat-európai életkilátásokról. 70 év felett a magyar mutatók már közelítik a rosszabb nyugat-európai életkilátásokat, ami arra mutat, hogy abban az életkorban, amikor az orvosi beavatkozások szerepe meghatározó, a magyar egészségügyben dolgozók, minden nehézség ellenére, viszonylag igen jól teljesítenek" - olvasható a tanulmányban.



A magyar férfiak jellemzően kevesebbet mozognak, mint a nők, több férfi dohányzik és iszik rendszeresen alkoholt, mint a nők. A halálozási kockázatokat azonban - ahogy Kopp fogalmaz - "láthatatlan kézként" egy tényező befolyásolja igen erőteljesen: ez pedig a krónikus depresszió. Idehaza ez leginkább a férfiakat sújtja, az elhalálozás kockázatokat az megötszörözi.



A statisztikai adatok tehát azt mutatják, hogy a nők egészségesebben és tovább élnek - az egészség- és életbiztosítások ezért számukra eddig olcsóbbak voltak, míg a férfiaknak többet kellett fizetniük. A díjak kiegyenlítéséből logikusan következik, hogy ezután a nőknek majd többet kell fizetnie - az "egyenlőség" azonban vigaszt jelenthet számukra, hiszen decembertől ugyanazért a biztosításért a hasonló tulajdonságokkal rendelkező férfi és női ügyfelek majd ugyanannyit fizetnek.

Vigyázniuk kell a biztosítóknak, mire kérdeznek rá

A díjtételek azonban nemcsak emiatt emelkedhetnek. Mivel a biztosítóknak nincs információjuk a leendő biztosított neméről, az új, „unisex” árazás során várhatóan ezt az információhiányt egy biztonsági puffer beárazásával kezelik majd, azaz ez a jelenség várhatóan általános díjszintemelkedést eredményez majd - tudtuk meg Sallai Lindától, a CIG Pannónia Életbiztosító termékfejlesztési igazgatójától.

Nem teljes az egyenlőség
Az általunk megkérdezett társaságok inkább kitérő választ adtak arra a kérésre, hogy a tartalékképzésben illetve a kockázatelbírálásnál figyelembe veszik-e a nemet majd. Erre lehetőségük van, mivel az Európai Bíróság döntése meglehetősen szűkszavú, és nem következik belőle az erre vonatkozó tiltás. Ez ráadásul olyan lehetőség, amit a biztosítók valószínűleg nem fognak kihagyni. "A tartalékképzésnél és a biztosítók belső árazásában továbbra is lehetőség van a nem figyelembevételére. Ezzel mi is élni kívánunk a jövőben" - mutatott rá kérdésünkre Schaub Erika.

A biztosítóknak ráadásul fel kell készülniük a változásokra, az leginkább az informatikai rendszerüket érinti - ami szintén kiadás az újabb plusz adóval terhelt szektor számára.
Elsősorban az informatikai, nyilvántartó rendszerek módosításával fejlesztésével, nyomtatványaink, marketing- és oktatási anyagaink frissítésével, termékfejlesztéssel készülünk a bevezetésre - mondta el kérdésünkre Schaub Erika, de hasonlóan nyilatkoztak a CIG Pannóniánál is. A biztosítóknak a kockázatelbírálásnál a nem helyettesítése is fejtörést okozhat. Schaub szerint a nemet, mint díjbefolyásoló tényezőt nem tudják helyettesíteni, mivel minden olyan kérdés, melyre adott válaszból a biztosított nemére lehetne következtetni, közvetett különbségtételnek minősülne, mely tiltott a gender irányelv alapján. A nemekre tipikusan jellemző betegségek esetében azonban továbbra is lehetősége van a biztosítóknak az ehhez kapcsolódó kockázat-elbírálásra.

Sallai szerint a gender kiváltására a tökéletes megoldás egyelőre még nem létezik, illetve rendkívül költséges (pl. vérvizsgálat).  Ráadásul az uniós szabályozás pont abba az irányba mutat, hogy a fent említett díjbefolyásoló tényezők közül az árazásból kizárt következő diszkrimináló tényező akár az ügyfél kora is lehet.



Kik fognak majd jól járni?

A legjelentősebb díjváltozások az életbiztosításoknál lesznek, itt egyértelműen a hölgyek járnak majd rosszabbul. A járadékbiztosításoknál - a hosszabb életkor miatt - viszont épp hogy csökkennek majd a női ügyfelek díjai, itt az urak fizethetnek majd rá, de ezek a fajta biztosítások nem annyira elterjedtek a magyar piacon. Az egészségbiztosításoknál terméke válogatja, melyik nem képviselői fizethetnek majd többet. Schaub Erika, a Generali Biztosító személybiztosításokért felelős igazgatója szerint az uniszex díjazást jól fogadták az ügyfelek - a Generali ugyanis 2008-ban a piacon először tüntette el a nemi különbségeket bizonyos egészségbiztosításai árazásában.

Hogy a díjak mennyiben nőnek meg, azt nehéz megmondani. Eleve a biztosítási piac termékei nehezen összehasonlíthatóak, ebben az esetben ráadásul az sem mindegy, egy-egy biztosítónak mennyi női vagy férfi ügyfele van. Garamvölgyi Zoltán, a Groupama Garancia Biztosító élet- és bankbiztosítási ügyvezető igazgatója szerint a változás nem minden biztosítási terméket fogja érinteni, hiszen a magyar piacon sok olyan termék van, ahol már eddig sem vették figyelembe a nemet.

Ahol viszont figyelembe vették, ott a díjakban jelentős volt az eltérés. A Generali Holding előzetes számításai szerint a magyar piacon 30-90%-os drágulást is okozhat a nőknek a szabályváltozás. Ez persze nagyban függ a biztosítók stratégiájától is.

Nem küzdenek meg a nőkért

Az biztos tehát, hogy életbiztosításoknál a hölgyek járnak majd rosszabbul, de fontos megjegyezni, hogy a december 21-e előtt kötött szerződésekre nem vonatkozik a gender direktíva teljes tiltása. Arra is kíváncsiak voltunk, vajon a hazai piac szereplői kihasználják-e az év végéig hátralévő időt és megcélozzák-e élet- és egészségbiztosításaikkal a hölgyeket. E téren nem nagy a mozgolódás a piacon, pedig az idő egyre fogy. Az általunk megkérdezett biztosítók nem tervezik, hogy külön akciókkal vagy esetleg kampányokkal célozzák meg a lehetséges női ügyfeleket. Van, ahol ugyan vizsgálják még ennek lehetőségét, de a legtöbben arra szorítkoznak, hogy megfelelően tájékoztassák ügyfeleiket a változásokról (igaz, a gender direktíva a már meglévő ügyfeleket egyáltalán nem fogja érinteni). Az uraknak viszont érdemes körbenézniük a biztosítási piacon karácsony után, ugyanis ők lehetnek az egyenlőségért vívott csata nyertesei.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG