TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A magyarok járnak a legöregebb autókkal külföldre, az átlagosan 12 éves járműparkkal a sereghajtók között vagyunk a nemzetközi utakon. Ha lerobban a kocsi, rémálommá válhat még a legkellemesebbnek ígérkező nyaralás is.

Külföldre tartó, lerobbant magyar autók tucatjai ragadnak kint az országutakon, vagy különféle depókban. Márpedig, ha hinni lehet a turisztikai statisztikáknak, s az előzetes felméréseknek, az idén a tavalyinál legalább 10-15 százalékkal többet, csaknem 50 millió napot töltenek majd más országokban a magyarok.

Ugyancsak a felmérések szerint az utazásoknak legalább a fele turisztikai célú, s legtöbben Németországba, Ausztriába, Csehországba, Romániába és Horvátországba indulnak útnak, főként saját autóval. Mivel a hazai gépjárműpark életkora átlagosan 12 év, a nemzetközi autópályákon lerobbant, vagy külföldön meghibásodott magyar járművek száma más országokéhoz képest kiemelkedően magas.  
Több százezer is lehet a hazaszállítás

Ennek alapján nagyobb az esélye is annak, hogy az utakon lerobbant autók között feltűnően sok a magyar rendszámú. Márpedig egy súlyosabb műszaki hiba tönkre teheti a családi nyaralást, a helyben javíthatatlan járművek hazaszállítása ugyanis akár több százezer forintra is rúghat. Ezt az összeget az öreg autókkal közlekedő magyarok többsége alig, vagy egyáltalán nem tudja kifizetni. Otthagyni sem olcsóbb, a külföldön bedöglött autónak őrzött parkolót, vagy egyéb biztonságos garázst bérelni szintén felérhet egy kisebb vagyonnal.

Gondatlan magyar turisták

Annak ellenére, hogy ha lassan is, de évről évre nő a tudatos és gondos utasok száma, a hazai turistáknak még mindig csak legfeljebb a fele köt olyan biztosítást, amely a legnagyobb bajból is kihúzná őket külföldön – állítja Németh Péter a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. értékesítési és kommunikációs igazgatója.

Másoknak természetes

Ez a gyakorlat egyébként is messze elmarad a környező országokétól, ami pedig a járművekkel kapcsolatos gondoskodást illeti, meg sem közelíti a külföldi átlagot. Míg például egy német, osztrák, francia, vagy akár cseh turistának teljesen természetes a teljes körű gondoskodás, ha útra kel, a magyarok fele még mindig ezen spórol, s nem köt semmiféle biztosítást.

Pedig számtalan megtörtént eset is bizonyítja, egy külföldi betegség, baleset, kórházi ellátás költsége több százezer forint is lehet, műtéttel spékelve pedig akár több millióra is felkúszik a végösszeg. Ezt a pénzt pedig a külföldi egészségbiztosítók behajtják, ha nincs biztosítása az ellátottnak, akkor neki magának kell megfizetnie. Ha másképp nem megy, akkor erre szakosodott hazai behajtó cégek segítségével jutnak hozzá a pénzükhöz, bármennyi legyen is az. Egy balul sikerült nyaralásra így egy család teljes vagyona rámehet.

Autószerviz csillagászati áron

Hasonló a helyzet a műszaki hibás autókkal is, azzal a különbséggel, hogy ahhoz egy külföldi szerelő, vagy segélyszolgálat hozzá sem nyúl, ha a tulajdonos, vagy annak a nevében valaki nem fizet.

Ez a valaki ideális esetben a biztosító lehet, de a piaci ajánlatok közül gondosan meg kell választani a minden részletre kiterjedő konstrukciót, mert az élet a fantáziánál is többféle bonyodalmat produkál – mondta Kalmár László a Generali Csoporthoz tartozó Europ Assistance ügyvezető igazgatója.

A legveszélyesebb országokA Civitas Institue 2012-es évre vonatkozó, bűnügyeket vizsgáló kutatása szerint Magyarországon például 80 rendőrséghez bejelentett eset jut 100 ezer lakosra, azaz 10 milliós népességre vetítve körülbelül 8000 ilyen bűncselekmény történt. A magyarok által kedvelt célországok közül 100 ezer főre Olaszországban például 384, Franciaországban 333, Görögországban pedig 236 bejelentett lopást regisztráltak.

Mire jó az assistance?

Az autós assistance biztosítások tartalmazhatják a helyszíni javítás mellett a szervizbe vontatás, az alkatrész-csere, vagy akár a tulajdonosnak a kényszervárakozásra szóló szállásának költségét. Az assistance cég megszervezi a segítségnyújtást, illetve kiemelendő, hogy az autós a nap 24 órájában kérhet segítséget és saját anyanyelvén folyamatos kapcsolatot kaphat a segítségnyújtóval.

És ha ellopják?

Egy utazáson a gépkocsilopásokkal is számolni kell, különösen annak, aki veterán járművel vág neki a világnak. Egy vagyont érő darabot senki nem hagy szívesen az utcán parkolni, különösen ismeretlen környezetben. A társaság az assistance szolgálat új elemeként bevezette őrzött parkolók felkutatását is, így a tulajdonosok külföldön is biztonságos helyen hagyhatják járműveiket.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
Friss
hírlevél