3p
Elsősorban a tűztől és a betöréstől féltjük a házakat és a lakásokat, de nem ezek a leggyakoribb veszélyek, a hosszú hétvége előtt azonban érdemes néhány óvintézkedést elvégezni, ilyenkor nagyon gyakoriak a lakáskárok. Az Aegon Biztosító adatai szerint egy–egy hosszú hétvégét követő munkanapon a kárbejelentések száma jelentősen megnő, pedig a lakáskárok 75 százaléka elkerülhető lenne.

Mitől félünk?

Az Aegon Biztosító 2013 novemberében online kérdőív segítségével mérte fel a lakosság véleményét a vagyonvédelemről – ezen belül is főképp a lakásvédelemről. A válaszokból kiderült az is, hogy leginkább a tűztől (40%) és a betöréstől (32%) féltjük ingatlanunkat. Az emberek harmadik legnagyobb veszélynek a villámcsapást (9%), a negyediknek pedig a csőtörést (7%) tartják.



A válaszadók csupán 14 százalékának lakását nem érte még kár, a tesztet kitöltők 51 százaléka azonban maga is élt már át káreseményt, tízből nyolc embert pedig közvetve vagy közvetlenül ért kár. A felmérés érdekessége, hogy a károktól való félelem nem mutat földrajzi eltéréseket, így például a folyók mentén élők is ugyanezektől a károktól féltik ingatlanjaikat. 

Mitől kellene?

A károk előfordulásának gyakorisága azonban eltér a különböző megyékben az Aegon Biztosító saját adatai alapján. A tűz- és a betöréskár az összes kárkifizetés darabszámát tekintve mindössze 6 százalékát, de összegét tekintve negyedét teszi ki a piacvezető lakásbiztosítónál. A meteorológiai károkat leszámítva, a leggyakoribb a víz- (csőtörés), a baleset-, és az üvegkár. 

Egy–egy hosszú hétvégét követő munkanapon a kárbejelentések száma jelentősen megnő. A most következő hosszú hétvége is rejteget magában veszélyeket: sokszor az időjárás okoz pusztítást az épületekben, kertekben, de gyakori a csőtörés, leáztatásos kár, a betörés, és sokszor nagy tűzesetek is a pihenő napokra esnek. 

Hogyan kerüljük el a bajt? 

1. Mivel a betörők kedvelik a sötét, elhagyatott területeket, érdemes őket mozgásérzékelős lámpával elbizonytalanítani, mert arra utal, hogy a háznál vigyáznak a biztonságra.

2. A ház, lakás, nyaraló kulcsait ne rejtsük el az ajtó közelében – a lábtörlő alá, vagy a virágcserépbe –, mert az elkövetők ismerik ezeket a „dugi” helyeket!

3. A közösségi oldalakon megosztott információk is ötletet adhatnak a lopások, betörések, besurranások elkövetéséhez. A nyaralásról, utazásról készített képek, élménybeszámolók megosztását halasszuk a visszaérkezés utánra. 

4. A tavaszi időszakban a viharok, zivatarok gyorsan, akár naponta többször is kialakulhatnak. Mielőtt elmegyünk otthonról, ellenőrizzük, hogy bezértunk-e minden ablakot! A nyitva maradt ablak a beeshet az eső a lakásba, és eláztathatja a falat, a parkettát, a szőnyeget, és a szél betörheti az üveget.

5. Ha hosszabb időre, több napra elhagyjuk otthonunkat, az elektromos készülékeket érdemes áramtalanítani, hogy megelőzzük a villámcsapás okozta károkat, vagy megelőzzünk egy elektromos zárlatból kialakuló tüzet.

6. Gyakori eset, hogy a mosógép elromlik és kifolyik rajta keresztül a víz. Amikor nem használjuk a mosógépet, érdemes elzárni a nyomóvezeték csapját. A több napos távollét után így nem kell arra megérkeznünk, hogy a szőnyegek úsznak a lakásban.

+1 A kerti bútorokat vigyük fedett vagy védett helyre, ha nem tartózkodunk otthon. A vihar kárt okozhat a szabadban tartott tárgyakban, és csábítást jelenthet az illetéktelen behatolók számára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG