1p
December 31-ig köthetnek új szerződést azok, akik novemberben felmondták régi kötelezőjüket. Bár a baleseti adó megfizetése az esetek többségében automatikus, számos olyan helyzet állhat elő, amikor az autósnak érdemes nagyon odafigyelnie - az évközi váltók se dobják ki olvasatlanul a biztosító levelét.

Még korántsem ért véget az idei kötelezőkampány: a Genertel előző években szerzett tapasztalatai szerint a kgfb-szerződésüket novemberben felmondó autósok közel tíz százaléka decemberre halasztja új szerződésének megkötését. Erre az év végi váltóknak december 31-ig van lehetőségük. Ugyanakkor a már érvényes szerződéssel rendelkezők számára a biztosító már a hónap közepén postázza az aktuális díjfizetési számlát, amelyben törvény szerint az adott biztosítási díjhoz kapcsolódó 30 százalékos baleseti adót is feltünteti.

Fedezetlen időszak: számoljon a baleseti adóval is

Bár a baleseti adó alanya az autós, az adót – alapesetben – mégis a biztosító köteles beszedni, bevallani, és az adóhatóságnak befizetni. Sokszor előfordul azonban, hogy az autós a 60 napos türelmi idő alatt „elfelejti” rendezni az aktuális díjtartozását, és ebben az esetben a biztosító a törvény szigorú rendelkezése értelmében automatikusan törli a kötelező biztosítási szerződést.

Ilyenkor két lehetőség van. Ha az ügyfél a biztosítási jogviszonyt utóbb helyreállítja, akkor mind a türelmi időre járó díj, mind az ezt követő időszakra vonatkozó (személyautók esetén napi 300 forintos) fedezetlenségi díj megfizetése mellett az azok utáni baleseti adót is köteles utólag megfizetni. Amennyiben az ügyfél a biztosítási jogviszonyt utóbb sem állítja helyre, és a gépjárművet a forgalomból kivonják vagy változik az üzembentartó személye, akkor az üzembentartó személy a baleseti adót az adóval nem rendezett időszakra önadózás keretében köteles az adóhatóság felé megfizetni. Sem a fedezetlenségi időszakra, sem az önadózással érintett teljes időszakra nem alkalmazható a baleseti adó napi 83 forintos felső határa.

Váratlan csekk érkezhet az évközi váltóknak is

A baleseti adó időarányosan vonatkozik a 2011-ben kötött évközi szerződések 2012-re átnyúló esedékes díjrészére is – hívja fel a figyelmet Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója. A biztosító tehát az erre az időszakra jutó baleseti adót is köteles beszedni. Ha ennek befizetését az ügyfél elmulasztja, akkor egy későbbi díjfizetési időszak válhat hátralékossá, és ez akár a szerződés megszűnéséhez is vezethet.  "Mi, akár a többi biztosító, időben küldeni fogunk egy értesítést a pótlólagos kötelezettségről. Hiába kapott valaki korábban igazolást vagy zöld kártyát a teljes időszakra vonatkozó befizetésről, ezt az értesítést vegye komolyan, és ne negligálja rutinszerűen, mint már kifizetett tartozásról szóló felszólítást!”

Inkasszó, csoportos banki beszedési megbízás esetén ügyelni kell arra, hogy a biztosításhoz kapcsolódó értékhatárba a baleseti adónak is bele kell férnie. Ellenkező esetben a díjfizetés nem teljesül, ami könnyen vezethet a szerződés törléséhez.

Fontos azt is tudni, hogy a baleseti adót csak a kötelező biztosítási díj után kell megfizetni, a közvetlenül a kötelező biztosításhoz kapcsolódó kiegészítő termékek díja után nem. Ezt azért kell külön is kiemelni, mert számos esetben a kiegészítő termék igénybe vételét ugyanazon szerződés tartalmazza, és az ügyfél annak díját is együtt fizeti meg a kötelező biztosítás díjával.

A baleseti adóról szóló rendelkezések csupán az idei kgfb-kampány utolsó harmadára váltak ismertté, ami a korábbi évekhez képest is növekvő bizonytalanságot eredményezett az autósok körében. A Genertel vezérigazgatója ezért azt várja, hogy az idén a korábbi években tapasztalt 10 százaléknál is nagyobb arányban lesznek olyanok, akik novemberben csak felmondták korábbi kötelező biztosítási szerződésüket, hogy aztán az új biztosítást az év végéig kössék meg – jelezte előre  a Genertel vezérigazgatója.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG