Hormuzi-szoros
Makro / Külgazdaság Irán amerikai hadihajót provokált: figyelmeztető lövéseket kapott
Fellegi Tamás | 2017. január 10. 06:06
A Hormuzi-szorosnál, ahol szűk területen haladnak át a Perzsa-öbölbe tartó hajók, négy iráni támadóhajó nagy sebességgel közeledett az amerikai rombolóhoz, és akkor sem lassítottak, amikor rádión megkérték erre őket. Ezek után következtek a figyelmeztető lövések. Donald Trump a továbbiakban éles lövéseket sem zár ki.
Deviza / Áru Vékony jégen a benzinár - ez van a háttérben
Borbély Péter | 2012. november 27. 06:20
Bár a világgazdasági folyamatok többsége szerint csökkennie kéne az olaj árának, az amerikai és a közel-keleti feszültség akár tartósan is drágíthatja a nyersanyagot. Magyarországon a forint árfolyama is bizonytalanná teszi a jóslatokat. Akár jelentős drágulás is jöhet az év végéig.
Deviza / Áru Mi kell az olcsóbb tankoláshoz? Béke - vagy elszabadulnak az árak
Privátbankár.hu | 2012. november 20. 08:20
Legalább 5 dollár "gázai felár" érvényesül jelenleg a globális olajárakban londoni pénzügyi elemzők szerint. Ha Irán lezárja a Hormuzi-szorost, 200 dollárig is felszökhet az olajár.
Deviza / Áru Rémisztő iráni jóslat: 160 dolláros olaj
Privátbankár.hu | 2012. május 21. 07:13
Irán megszenvedi az ellene hozott szankciókat, de "gazdasági visszahatásra" is képes - mondta az iráni gazdasági és pénzügyminiszter, Samszeddin Hoszeini vasárnap a CNN-nek. Szerinte 160 dollár körüli olajárra lehet számítani, ha az embargó teljes lesz. Az iráni olaj vásárlására szóló nemzetközi tilalom július elsejével lép életbe.
Deviza / Áru Erős ellentmondás az olajárban: időzített bomba?
Privátbankár.hu | 2012. április 4. 11:38
Egy friss elemzés szerint akár időzített bomba is lehet az olajpiac. A világgazdaság lassulása ugyanis nem indokolja a 100 dollár fölötti olajárat, viszont az iráni-közel-keleti konfliktus miatt hosszabb távon erős nyomás alatt maradhat a szektor. A tanulmány szerint a magas olajár megekézheti az európai válságból való kilábalást.
Deviza / Áru Olajpiac: az emír rulez
Privátbankár.hu | 2012. március 20. 17:33
A kuvaiti uralkodó szerint Irán ígéretet tett az arab-öböli országoknak, hogy nem zárja le a Hormuzi-szorost az olajszállítások előtt. A világ olajfelhasználásának egyötöde halad át a szoroson. Irán korábban azzal fenyegetőzött, hogy a nyugati országok által nukleáris programjának visszaszorítására bevezetett embargót a Hormuzi-szoros lezárásával torolja meg.
Deviza / Áru Iráni hadihajó lőheti szét az olajpiacot
Borbély Péter | 2012. február 18. 18:20
33 éve nem történt olyan katonai provokáció a Földközi-tengeren, mint a hétvégén. Egy iráni hadihajó átkelt a Szuezi-csatornán. A haditengerészeti erőfitogtatás hetek óta emeli a kőolaj világpiaci árát. Az OPEC ugyan kész emelni a kitermelést, de ezzel az a baj, hogy az egész térség biztonsága kérdéses. A Brent 120 dollár fölé ugrott, idei csúcsára.
Deviza / Áru Eltereli Irántól az olajtankereket az embargó
Privátbankár.hu | 2012. február 13. 12:16
Egyre szorosabbra fogja az Iránnal szembeni szankciókat az olajpiaci közösség. Több jelentős kereskedelmi szervezet is bejelentette, hogy nem tankolnak olajszállító hajókat a perzsa állam kikötőiben. A bejelentések még mindig a tiltott atomprogramot folytató Irán elleni fellépés részei és következményei annak az iráni ellenállásnak, amely az embargó esetére katonai fellépést és a Hormuzi-szoros lezárását vetítették előre.
Deviza / Áru Devizapánik Iránban, betiltották a „dollár” szót tartalmazó üzeneteket
Borbély Péter | 2012. január 11. 15:00
Jelentősen gyengült múlt héten az iráni riál, annak ellenére, hogy a központi bank beavatkozott a védelmében. Az árak már korábban elszálltak a perzsa országban. A devizapiaci pánik mögött a kemény nemzetközi szankciók állnak. A teheráni kormány állítólag blokkolja azokat az sms-eket és e-maileket, amelyekben szerepel a „dollár” szó. A perzsa államban már így is jelentős mértékű az infláció, de még keményebb drágulás várható. Márciusban elnököt választanak.
Deviza / Áru Újabb iráni fenyegetés miatt drágult jelentősen a kőolaj
Privátbankár.hu | 2012. január 3. 16:53
Tegnap még csak átlépte a 100 dollárt a kőolaj ára, délutánra viszont látványos erősödésbe kapcsolt és csaknem elérte a 104 dolláros árat. A háttérben a dollár gyengülése és az újabb iráni katonai fenyegetés áll.
Friss
hírlevél