Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Nem csak a múltbeli piaci folyamatokat mutatja be, hanem a koronavírus lehetséges hatásaival is foglalkozik az MNB kedden közölt lakáspiaci jelentése. Ebből kiderül, hogy már tavaly év végén lassulás volt tapasztalható, majd a járvány hatására látványosan lefagyott a piac.

2019 második felében már egy lassuló ingatlanpiaci folyamatot láthattunk, ebben a környezetben érkezett meg a járvány. Az árdinamika is lassulást mutatott, 2019 negyedik negyedévében már országos szinten is stagnáltak negyedéves összevetésben az árak, míg Budapesten egyenesen csökkentek. A mérséklődő tranzakciószámok mellett a lakásárak 2 százalékkal estek vissza a fővárosban a negyedik negyedévben, amire évek óta nem volt példa. Éves növekedési ütemük mindezzel érdemben lassult, országosan 16,2 százalékra, míg Budapesten 14,1 százalékra.

2020 első negyedévében előzetes adatok szerint folytatódott a lassulás, a lakásárak éves növekedési üteme országosan 12,3, Budapesten pedig 9,5 százalékra csökkent.

A forgalom is megtorpant

Ami a forgalmat illeti, az MNB szakértői szerint már 2019 második felében mérséklődtek az adás-vételek, ennek hátterében elsősorban a budapesti piac megtorpanása állt. Eközben azonban vidéken még tartott a bővülés, és a korábbinál magasabb tranzakciószámot mértek. A szakértők szerint ehhez a falusi csok érdemben hozzájárulhatott. 2019-ben összességében 10,4 százalékkal kevesebb tranzakció valósult meg a lakáspiacon 2018-hoz képest, Budapesten pedig még nagyobb, 25,6 százalékos volt a visszaesés.

Az új lakások kínálata tovább bővült 2019 során, az új átadások lakásszáma 19,5 százalékkal nőtt 2018-hoz képest. Számos jel alapján azonban az újlakás-kínálat visszaesésére számítanak a szakértők. Ennek szűkülése ugyanis már a járvány előtt, 2019 utolsó negyedévében elkezdődött, majd 2020 első negyedévében is folytatódott.

Az elsődleges ok a kedvezményes áfakulcs ideiglenes időszakának vége, aminek hatására már most látszik a fejlesztési aktivitás mérséklődése, de a koronavírus-járvány is várhatóan visszaveti a lakásépítéseket. A kiadott új lakásépítési engedélyek száma 2019-ben már csökkent, mintegy 4,3 százalékkal, 2020 első negyedévében pedig még nagyobb mértékben, éves alapon 27 százalékkal. 2020 első negyedévében az újonnan bejelentett budapesti projektek lakásszáma az egyik legalacsonyabb volt a jelenlegi ciklusban, ami a lakásfejlesztési aktivitás mérséklődését mutatja. Előretekintve a lakásépítések visszaesését várhatóan megállítja a barnamezős övezetekben alkalmazható kedvezményes, 5 százalékos lakásáfa.

Megnyílt a lehetőség az alkura

Idén az első negyedévben már megnőtt az alkuk lehetősége, sőt a hirdetések ideje alatt is csökkentették az eladók az árakat. Az újonnan értékesített lakások száma is visszaesett, itt ugyanúgy az árak csökkenését lehetett megfigyelni, az átárazások fele már ilyen volt, míg a másik ötven százalék esetében már áremelés volt 2019 utolsó negyedévében. Igaz, idén év elején már ismét áremelések voltak, ez az emelkedő áfa (illetve a kedvezményes áfa kivezetése) miatt volt.

A lakásállomány megújulási rátája 2019-ben emelkedett, köszönhetően a jelentős számú új átadásnak. Az első negyedévben viszont már csökkenés látható. Igaz, az új átadások esetében itt is megfigyelhető, hogy a csúszások miatt vannak átadások. A lakásállomány megújulására Budapesten továbbra is szükség lenne, ugyanis összehasonlítva a régiós fővárosokkal alacsony ez a ráta.

A válság hatása a piacra

A keresleti sokk azonnal megjelent, hiszen a korlátozások miatti kontaktushiány miatt jelentősen megtorpant a tranzakciók száma.

A keresleti hatásoknál érdemes még megjegyezni, hogy visszaesett a laksámegtekintési hajlandóság. A negatív jövedelmi és vagyoni hatás is visszafoghatja a piacot, ahogy a bankok kockázati toleranciája is megváltozik. Javul ugyanakkor a lakásvásárlók alkupozíciója.

A lakáspiac kínálati oldalán a járványhelyzet elsősorban kivitelezések csúszását, előretekintve pedig még kevesebb új fejlesztést eredményezhet. A kivitelezéseket lassítja az import alapanyagok nehéz elérhetősége, valamint a munkafolyamatok biztonsági okokból történő átszervezése is.

(Forrás: MNB Lakáspiaci jelentés)(Forrás: MNB Lakáspiaci jelentés)

2020 első negyedévében 20 százalékkal esett vissza a tranzakciók száma, ezen belül Budapesten közel 30 százalékos volt a visszaesés. Április volt a mélypont, amikor éves összehasonlításban 60 százalékos, míg Budapesten 70 százalékos volt a visszaesés. Ugyanakkor májusban már megkezdődött a visszarendeződés.

A bérleti piacon a turizmust ért sokk az ingatlanpiacon is visszaköszönt, a rövidtávú bérletre kínált lakások üresek maradtak, és számottevő részük került át a hosszútávú bérleti piacra, ahol 10 százalék feletti volt a bérleti díj csökkenés.

A munkaerőpiaci kilátások és a fogyasztói bizalom is támogatta korábban az ingatlanpiacot, ám a járvány hatására ezek drámai fordulatot vettek, így ezek is érdemben megfordíthatják a trendeket. A fejlesztéseknek korábban a munkaerőhiány komoly akadályt jelentett, az utóbbi időben ugyanakkor ez a probléma enyhült. Ezeken túl az építőanyaghiány és a finanszírozási kérdések is akadályt jelenthetnek.

Az új szabályok hozhatnak ismét pezsgést

A rozsdaövezeti kedvezményes áfakulcs várható hatásait is elemezték az MNB szakértői. A kedvezményes áfakulcs kifutása miatt áremekedést látható, az 5 százalékos áfa melletti lehetőség viszont új lehetőségeket nyit. Budapesten a 11. és a 13. kerületben is jelentős számú ilyen területet találunk. A rekultivációjuk ugyan jelentős költségekkel jár, ám a területek egy része frakventált helyen található. Az új átadásokban 2022-ben már jelentkezhet a döntés hatása.

A szakértők jelezték, hogy új lakások építése a magyar gazdaság számára is fontos, hiszen 10 ezer új lakás a GDP-ben 1 százalékos növekedést jelenthet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Meghalt vagy feléled a kormány nagy hanggal beharangozott rozsdaövezeti programja? - A hét videója
Izsó Márton - Mester Nándor | 2021. május 7. 19:33
Több mint egy éve tologatja a kormány a rozsdaövezetek kijelölését. Pedig nagy szükség lenne rá, hiszen még inkább felpörgetné a lakásépítést, új körzeteket lehetne bekapcsolni a városok vérkeringésébe és munkahelyteremtésnek sem utolsó. Az előzményeket és a lehetséges eredményeket mutatja be Mester Nándor A hét videójában.
Ingatlan Kiüti az ingyenmilliókat a drágulás a lakásfelújításkor
Mester Nándor | 2021. május 5. 18:50
Egyre nehezebb tervezni a lakásfelújításokat, mivel mind az anyagok, mind a munkadíjak ütemesen drágulnak. Akik jogosultak az állami ingyenmilliókra, azok is legalább 10-15 százalékkal több önerőt kénytelenek előteremteni a korábban gondoltnál. Egy friss felmérés szerint a járvány harmadik hulláma is óvatosabbá tette az érintetteket, csökkentette a felújításba belevágni szándékozók táborát.
Ingatlan Budapest és néhány megyeszékhely vezet a lakásátadásokban
Privátbankár.hu | 2021. május 5. 09:15
A tavalyi első negyedév alacsony bázisához képest idén az első három hónapban mintegy harmadával több lakást adtak át. A bővülés azonban csak a nagyvárosokra koncentrálódott - derül ki a KSH jelentéséből.
Ingatlan Három milliárd forintot költenek a Campona bevásárlóközpont felújítására
Privátbankár.hu | 2021. április 30. 18:10
Májusban kezdődik a 20 éves Campona bevásárlóközpont teljes felújítása. A mintegy 3 milliárd forintos beruházás során nem lesz bővítés, mint korábban tervezték, de teljesen megújulnak a belső terek, még több lesz a szabadidős és vendéglátó szolgáltatás - jelentette be a pénteki online tájékoztatón a tulajdonos CPI Property Group. 
Ingatlan Továbbra is Covid-biztos befektetés a jó irodaház és raktár, kisebb hozamú lett a lakás
Mester Nándor | 2021. április 30. 05:40
A koronavírus-járvány csak kisebb sérüléseket okozott a befektetési céllal vásárolt üzleti ingatlanok (irodaházak, bevásárlóközpontok, raktárközpontok) piacán. Még mindig infláció feletti hozamokra lehet számítani. A járvány azonban abban mindenképpen változást hozott, hogy a jövőben épülő irodaházak megfelelő szintű telítettsége egyelőre nem garantált, így a befektetők szigorúbb feltételeket szabhatnak, ami átértékelésekhez vezethet.
Ingatlan Korszakváltás az ingatlan-nyilvántartásban: átláthatóbb és állítólag olcsóbb is lesz
Privátbankár.hu | 2021. április 21. 11:58
Lecserélik az 1997-es ingatlan-nyilvántartási törvényt. Az új csomag teljes digitalizációt, egységes eljárásrendet, olcsóbb működést, egyértelműen szabályozott, EU-kompatibilis adatszolgáltatást ígér. A szakszövetséget viszont nem vonta be a kormány az előkészítésbe.
Ingatlan Külföldön is bevásárolna az Otthon Centrum a friss pénzből
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 15:21
Egyebek mellett külföldi felvásárlásokat hajtana végre az Otthon Centrum a most kibocsátott kötvényekből bejövő pénzből.
Ingatlan Panel, tégla egyre megy: majdnem mindenhol tovább drágulnak a lakások
Mester Nándor | 2021. április 13. 17:08
Már az első negyedévben is 3-5 százalékos drágulás volt és további, legalább ekkora áremelkedés jöhet a lakásoknál. Mindegy, hogy új vagy használtról van szó.
Ingatlan Rossz hír az építkezőknek: tovább drágulnak az alapanyagok és a munkadíjak
Mester Nándor | 2021. április 9. 17:34
Különféle hatások miatt az év elejei 4-6 százalékos áremelést további, akár ugyanekkora mértékű követi még idén az építőipari anyagoknál. A gyártók és a kereskedők gyakorlatilag teljesen áthárítják a fogyasztóra ezeket a hatásokat. Egyebek között ezért is drágulnak az új és felújított lakások, hiába remélték sokan, hogy az 5 százalékos áfa majd leviszi az árakat. 
Ingatlan Varsói irodaházakat vett az Indotek csoport
MTI | 2021. április 9. 07:10
Négy varsói irodaházat adott el az osztrák Immofinanz több mint 70 millió euróért a magyar Indotek csoportnak, a vételár 72,5 millió euró volt - jelentette be a bécsi tőzsdén jegyzett Immofinanz közleményben.
hírlevél
depositphotos