BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. június 9. 12:49

Nem csak a múltbeli piaci folyamatokat mutatja be, hanem a koronavírus lehetséges hatásaival is foglalkozik az MNB kedden közölt lakáspiaci jelentése. Ebből kiderül, hogy már tavaly év végén lassulás volt tapasztalható, majd a járvány hatására látványosan lefagyott a piac.

2019 második felében már egy lassuló ingatlanpiaci folyamatot láthattunk, ebben a környezetben érkezett meg a járvány. Az árdinamika is lassulást mutatott, 2019 negyedik negyedévében már országos szinten is stagnáltak negyedéves összevetésben az árak, míg Budapesten egyenesen csökkentek. A mérséklődő tranzakciószámok mellett a lakásárak 2 százalékkal estek vissza a fővárosban a negyedik negyedévben, amire évek óta nem volt példa. Éves növekedési ütemük mindezzel érdemben lassult, országosan 16,2 százalékra, míg Budapesten 14,1 százalékra.

2020 első negyedévében előzetes adatok szerint folytatódott a lassulás, a lakásárak éves növekedési üteme országosan 12,3, Budapesten pedig 9,5 százalékra csökkent.

A forgalom is megtorpant

Ami a forgalmat illeti, az MNB szakértői szerint már 2019 második felében mérséklődtek az adás-vételek, ennek hátterében elsősorban a budapesti piac megtorpanása állt. Eközben azonban vidéken még tartott a bővülés, és a korábbinál magasabb tranzakciószámot mértek. A szakértők szerint ehhez a falusi csok érdemben hozzájárulhatott. 2019-ben összességében 10,4 százalékkal kevesebb tranzakció valósult meg a lakáspiacon 2018-hoz képest, Budapesten pedig még nagyobb, 25,6 százalékos volt a visszaesés.

Az új lakások kínálata tovább bővült 2019 során, az új átadások lakásszáma 19,5 százalékkal nőtt 2018-hoz képest. Számos jel alapján azonban az újlakás-kínálat visszaesésére számítanak a szakértők. Ennek szűkülése ugyanis már a járvány előtt, 2019 utolsó negyedévében elkezdődött, majd 2020 első negyedévében is folytatódott.

Az elsődleges ok a kedvezményes áfakulcs ideiglenes időszakának vége, aminek hatására már most látszik a fejlesztési aktivitás mérséklődése, de a koronavírus-járvány is várhatóan visszaveti a lakásépítéseket. A kiadott új lakásépítési engedélyek száma 2019-ben már csökkent, mintegy 4,3 százalékkal, 2020 első negyedévében pedig még nagyobb mértékben, éves alapon 27 százalékkal. 2020 első negyedévében az újonnan bejelentett budapesti projektek lakásszáma az egyik legalacsonyabb volt a jelenlegi ciklusban, ami a lakásfejlesztési aktivitás mérséklődését mutatja. Előretekintve a lakásépítések visszaesését várhatóan megállítja a barnamezős övezetekben alkalmazható kedvezményes, 5 százalékos lakásáfa.

Megnyílt a lehetőség az alkura

Idén az első negyedévben már megnőtt az alkuk lehetősége, sőt a hirdetések ideje alatt is csökkentették az eladók az árakat. Az újonnan értékesített lakások száma is visszaesett, itt ugyanúgy az árak csökkenését lehetett megfigyelni, az átárazások fele már ilyen volt, míg a másik ötven százalék esetében már áremelés volt 2019 utolsó negyedévében. Igaz, idén év elején már ismét áremelések voltak, ez az emelkedő áfa (illetve a kedvezményes áfa kivezetése) miatt volt.

A lakásállomány megújulási rátája 2019-ben emelkedett, köszönhetően a jelentős számú új átadásnak. Az első negyedévben viszont már csökkenés látható. Igaz, az új átadások esetében itt is megfigyelhető, hogy a csúszások miatt vannak átadások. A lakásállomány megújulására Budapesten továbbra is szükség lenne, ugyanis összehasonlítva a régiós fővárosokkal alacsony ez a ráta.

A válság hatása a piacra

A keresleti sokk azonnal megjelent, hiszen a korlátozások miatti kontaktushiány miatt jelentősen megtorpant a tranzakciók száma.

A keresleti hatásoknál érdemes még megjegyezni, hogy visszaesett a laksámegtekintési hajlandóság. A negatív jövedelmi és vagyoni hatás is visszafoghatja a piacot, ahogy a bankok kockázati toleranciája is megváltozik. Javul ugyanakkor a lakásvásárlók alkupozíciója.

A lakáspiac kínálati oldalán a járványhelyzet elsősorban kivitelezések csúszását, előretekintve pedig még kevesebb új fejlesztést eredményezhet. A kivitelezéseket lassítja az import alapanyagok nehéz elérhetősége, valamint a munkafolyamatok biztonsági okokból történő átszervezése is.

(Forrás: MNB Lakáspiaci jelentés) (Forrás: MNB Lakáspiaci jelentés)

2020 első negyedévében 20 százalékkal esett vissza a tranzakciók száma, ezen belül Budapesten közel 30 százalékos volt a visszaesés. Április volt a mélypont, amikor éves összehasonlításban 60 százalékos, míg Budapesten 70 százalékos volt a visszaesés. Ugyanakkor májusban már megkezdődött a visszarendeződés.

A bérleti piacon a turizmust ért sokk az ingatlanpiacon is visszaköszönt, a rövidtávú bérletre kínált lakások üresek maradtak, és számottevő részük került át a hosszútávú bérleti piacra, ahol 10 százalék feletti volt a bérleti díj csökkenés.

A munkaerőpiaci kilátások és a fogyasztói bizalom is támogatta korábban az ingatlanpiacot, ám a járvány hatására ezek drámai fordulatot vettek, így ezek is érdemben megfordíthatják a trendeket. A fejlesztéseknek korábban a munkaerőhiány komoly akadályt jelentett, az utóbbi időben ugyanakkor ez a probléma enyhült. Ezeken túl az építőanyaghiány és a finanszírozási kérdések is akadályt jelenthetnek.

Az új szabályok hozhatnak ismét pezsgést

A rozsdaövezeti kedvezményes áfakulcs várható hatásait is elemezték az MNB szakértői. A kedvezményes áfakulcs kifutása miatt áremekedést látható, az 5 százalékos áfa melletti lehetőség viszont új lehetőségeket nyit. Budapesten a 11. és a 13. kerületben is jelentős számú ilyen területet találunk. A rekultivációjuk ugyan jelentős költségekkel jár, ám a területek egy része frakventált helyen található. Az új átadásokban 2022-ben már jelentkezhet a döntés hatása.

A szakértők jelezték, hogy új lakások építése a magyar gazdaság számára is fontos, hiszen 10 ezer új lakás a GDP-ben 1 százalékos növekedést jelenthet.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Ingatlan Berobbannak az albérletpiacra a nyaralók: mennyit kérnek egy tóparti házért egy hónapra?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 12. 07:34
Erőteljesen nőtt a kereslet a Balaton és a Velencei-tó mellett lévő kiadó, hosszabb távra, azaz legalább egy-két hónapra kivehető nyaralók, házak iránti kereslet. A bérleti díj pedig a nyári hónapokban a balatoni településeken havi 200 ezer forint felett lehet - derül ki az ingatlan.com legújabb összefoglalójából.
Ingatlan Felpumpálhatja az ingatlanárakat Bezenyén és vonzáskörzetében a készülő megaberuházás
Mester Nándor | 2020. augusztus 7. 06:07
Hamarosan átírhatják az árcédulákat Magyarország észak-nyugati csücskében, a Hegyeshalom és Bezenye közé tervezett gigaberuházás hatására. Főleg az ipari telkek ára nőhet, de a 20-30 kilométeres körzetben lévő jó minőségű lakásoké is. Áremelkedés máris érezhető mindkét csoportnál. Spekulációs rohamról még nincs szó, de az egymilliárd eurós építkezés nyomán bizonyosan felértékelődik több szegmens is az ingatlanpiacon és a vonzáskörzet szolgáltató ipara is profitálhat a nagyobb keresletből.
Ingatlan Több százmilliós ajándék egy német óriáscégtől Bezenyének és Hegyeshalomnak
Mester Nándor | 2020. augusztus 5. 06:12
Összesen több százmillió forint landol hamarosan Hegyeshalom és a szomszédos Bezenye önkormányzatánál. A feladó egy német nagyvállalat, amelyik egymilliárd eurós óriásberuházást kezd a településeken - értesült a lapunk. Bezenyén ehhez még további százmillió forint jöhet ipari telkek eladásából és több tízmillió kormányzati programokból. A mega agrárközpont beindulása után sok millió forintnyi iparűzési adó is ott maradhatna, de azt a megye elvonja és várhatóan csak keveset oszt vissza.
Ingatlan Egy nagy ingatlanos cég máris belevágott az MNB Zöld Kötvényprogramjába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 13:33
A magyar kereskedelmi ingatlanpiacon igen aktív CPI Property Group az elsők között bejelentkezett az MNB Zöld Kötvényprogramjába. A kibocsátást erre a hétre tervezik. Később vélhetően más ingatlanos és akár termelő cégek is hasonló akciókat hajthatnak végre.
Ingatlan Matolcsy programjával tízmilliárdokat szakítanak hazai ingatlanos cégek külföldön
Mester Nándor | 2020. augusztus 4. 06:11
Tegnap óta már a Duna House is tagja azon magyar ingatlanos cégek körének, amelyek az MNB Növekedési Kötvényprogramjából szerezhetnek pénzt a külföldi terjeszkedéshez. Összességében több százmilliárd forint landol ezeknél a vállalatoknál. Fő célpontjuk a lengyel és a nyugat-európai piac.
Ingatlan Itt vannak a titkos favorit kerületek, ahol érdemes új lakást keresni
Mester Nándor | 2020. augusztus 1. 06:34
Van Budapesten néhány kevéssé felkapott városrész, ahol az új építésű lakásoknál még nem egymillió forintos négyzetméterárral lehet számolni. Egyik-másikban csak évek múlva lesz sokkal komfortosabb az élet, de a bevállalósoknak megérheti.
Ingatlan Ez a magyar település lehet az új raktárfőváros
Mester Nándor | 2020. július 31. 06:16
Ami az európai tengeri kikötőknél Rotterdam vagy Hamburg, az a magyar szárazföldön Ecser. Legalábbis efelé halad ez az agglomerációs település, ahová ömlenek a logisztikai beruházások. Többszáz millió euró értékű raktárközpontok épülnek fel a következő másfél-két évben a ferihegyi repülőtér és az M0-ás gyűrű közvetlen közelében. A Lidl és a JYSK után most egy belga vállalat közölte, hogy nagy logisztikai bázist épít Ecseren.
Ingatlan Megjött: itt a vihar a lakáspiacon, és nem nagyon csendesedik
Privátbankár.hu | 2020. július 30. 10:33
Kivégzés előtt a rövid távú lakáskiadás, megborult a bérleti piac, és mostmár látszik, hogy szinte alig akar valaki nagy beruházást indítani.Talán már itt is van a vihar, aminek újabb jele, hogy a KSH szerint az első félévben Budapesten 20, a nagyvárásokban pedig 50 százalékkal kevesebb engedélyt adtak ki 2019 azonos időszakához képest. 
Ingatlan Akciós nyaralóajánlat az egyik kőgazdag magyartól
Mester Nándor | 2020. július 28. 20:17
Soha vissza nem térő ajánlatot kaphatunk az egyik leggazdagabb magyar üzletember cégétől. Balatonszemesen lehet a miénk egy szuper luxus új építésű nyaraló. Nem kevesebb, mint 555 millió forintért.
Ingatlan Vajon építenek-e itthon ilyen csilli-villi szuperkórházakat?
Privátbankár.hu | 2020. július 27. 11:28
Sok milliárd dolláros megaüzletté vált a kórházépítés külföldön. Nálunk továbbra is késik a budai szuperkórház, pedig egy-két kormányközeli nagyvállalkozó nagyot szakíthatna ezzel. Amíg eldől, hogy kié lesz itthon a nagy falat, nézzük, miket húztak fel Nyugat-Európában.
hírlevél