<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Van, ahol már 233 ezer forintért is lehet szántóföldet venni, viszont egyes régiókban ennek több mint hétszeresét is elkérhetik. Átlagosan 620 ezer forint felett volt az ár hektáronként, ami több mint tíz százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Tavaly tovább bővült a termőföldpiac - derült ki az OTP Jelzálogbank felméréséből. Az adatokból az látszik, hogy a tranzakciók száma 8, az eladott földterület mérete pedig 5 százalékkal nőtt, míg az árak átlagosan több mint tíz százalékkal nőttek 2011-hez képest. A felmérés készítői ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy idén a szabályozási környezet változása jelentősen befolyásolhatja a földforgalmat és a piaci árakat.  

Összesen 136 ezer hektár termőföldet adtak el, amihez hozzájön még 80-100 ezer hektár, mint öröklés útján megvalósult tranzakció, így az összforgalom 220-240 ezer hektár lehetett tavaly – közölte Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

A jászsági eladók örülhettek

A folyamatosan bővülő piacon tavaly a korábbi évek ütemét meghaladó áremelkedés volt. Míg 2011-ben átlagosan 567 ezer forintba került egy hektár termőföld, addig ez az ár 626 ezer forintra nőtt tavaly, azaz bő 10 százalékkal emelkedtek az árak.

A legnagyobb mértékben Jász-Nagykun-Szolnok megyében drágultak, több mint ötödével, 21 százalékkal. Békés, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is jól jártak az eladók, hiszen mindkét megyében 17 százalékkal kaptak többet a földekért, mint korábban. Csak Pest és Nógrád megyékben volt minimális csökkenés, előbbinél 1, utóbbinál 3 százalék alatti.  

Több mint hétszeres különbségek is lehetnek

Tavaly tovább növekedtek a területi árkülönbségek is: míg megyei szinten 2,5-szeres az árkülönbség a legolcsóbb Nógrád megyei (334 ezer Ft/ha) és a legdrágább Győr-Moson-Sopron megyei (836 ezer Ft/ha) árak között.

Viszont a járási szinten már nagyobb különbségeket is lehet tapasztalni. A Heves megyei Bélapátfalván például 233 ezer forintba kerül egy hektár, míg Dunakeszin 1 millió 740 ezer forintot is elkérnek a földért.

A művelési ágak közül a legnagyobb (12-13 százalékos) áremelkedés a szántóföldeknél volt, míg a legkisebb mértékben (2 százalék alatt) a gyümölcsösök, illetve a szőlőterületek drágultak.

Földtörvény előtt

Tavaly az eladott termőföld-terület 71 százaléka szántó, 14 százaléka erdő-fásított, 11 százaléka gyep-rét-legelő, 2-2 százaléka pedig kert-gyümölcsös, illetve szőlő volt – mondta Valkó Dávid.

Az idei év ugyanakkor teljesen átrajzolhatja a termőföldpiacot. Ennek oka, hogy várhatóan még a nyáron elfogadják az új földtörvényt.

Ahogy a Privátbankár is beszámolt róla, az új törvény a többi között azt szabályozná, hogy kik vehetnek termőföldet. A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény tervezete szerint főszabályként csak az adott körzetben lakó és tevékenykedő földművesek vásárolhatnának termőföldet, és majdnem kizárólagos előnyt élveznének a bérlések tekintetében is. Ez pedig jelentős mozgásokat generálhat a földpiacon. Az új jogszabály - legalábbis a tervek szerint - megszünteti a spekulációt és a kisebb gazdálkodásokat hozná helyzetbe.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Totális fékezés: csak egy új irodaház lett kész a második negyedévben
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 14:04
2021 második negyedévében mindössze egy új épülettel bővült a budapesti modern irodaállomány. Nagyon sok bérlő nem költözik, inkább hosszabbít - derül ki a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyesületének (BRF) összefoglalójából.
Ingatlan A lakásépítés víz fölött tartja az építőipart
Privátbankár.hu | 2021. július 15. 10:07
Egy év alatt 18,7, az előző hónaphoz képest 2,3 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene. Az épületeken kívül minden más építménynél csökkenés volt.
Ingatlan Mutatjuk, hova kell tenni a pénzt: például irodaparkba
Privátbankár.hu | 2021. július 14. 07:13
Vannak olyan termékek, amire nem sajnálják a pénzt. Itt a friss példa: az M7 CEREF II befektető cég megvásárolta a Terrapark Next A&B irodaház-komplexumot Budaörsön.
Ingatlan Túl drága lett az új lakás, ide menekülnek a tömegek
Privátbankár.hu | 2021. július 12. 14:21
Annyira elszaladtak a lakásárak az új társasházaknál, hogy egyre többen kénytelenek a pár éve épült, korszerű, úgynevezett újszerű otthonokat választani – emelte ki munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM hétfő reggeli adásában az első féléves lakáspiaci fejleményeket összegezve.
Ingatlan Licitrendszert indított az Ingatlantájoló
Privátbankár.hu | 2021. június 24. 15:43
Nehéz ma kitűnni a sok tízezer ingatlanhirdetési ajánlat közül. Ezért az Ingatlantájoló most hirdetés-kiemelési licitrendszert indított.
Ingatlan Itt a fordulat? Megugrott a hotelbe és bérlakásba fektetők aránya
Privátbankár.hu | 2021. június 22. 10:57
Raktárhiány lehet hamarosan, ami tovább drágítja az ipari ingatlanok ezen csoportját. Pedig befektető lenne bőven. Újabban a hoteleket és a bérlakásokat is keresik, előbbinél ez fordulópont lehet azután, hogy tavaly és idén is tovább szenved a turizmus.
Ingatlan Rengeteg ötletet használhatna a kormány a fiatalok lakáshoz jutásának további segítésére
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 16:41
A demográfiai fordulatot a fiatalok lakáshoz jutásának sokkal hatékonyabb támogatásával is elérhetnénk. Rengeteg ötlet van, meg kellene hallgatnia a kormánynak - derült ki a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) szerdai online konferenciáján. 
Ingatlan Ennyit érnek most a Jóbarátok lakásai
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 09:55
A Jóbarátok forgatásai 2004-ben véget értek, de a vígjátéksorozat népszerűsége azóta sem hagyott alább. A mai napig milliók nézik újra az egyes epizódokat, és ezt tovább ösztönzi, hogy a hat ikonikus karaktert megformáló színész egy show kedvéért nemrég újra összeállt. A Friends: The Reunion a Duna House szakértőit is megihlette, ezért utána néztek, mennyiért is lehetne ma hozzájutni például Monica New York-i lakásához.
Ingatlan Kriptopénzzel fizettek egy luxus apartmanért - rekordösszegű adásvétel
Privátbankár.hu | 2021. június 9. 15:34
Egy teljes emeletet elfoglal az a luxus penthouse lakás, amiért 22,5 millió dollárnak megfelelő összegt fizettek a héten. Még soha nem költöttek ilyen adásvételre ennyi kriptodevizát.
Ingatlan Megugrott a nyaralók ára, nem csak a Balatonnál
Privátbankár.hu | 2021. június 8. 18:51
Megtorpanást hozott az országos lakáspiaci áraknál a koronavírus-járvány tavaly tavaszi megjelenése, a nyaralókra ugyanakkor ez nem igaz, a legnépszerűbb térségekben kétszámjegyű volt a drágulás - közölte az ingatlan.com kedden.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos