1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Van, ahol már 233 ezer forintért is lehet szántóföldet venni, viszont egyes régiókban ennek több mint hétszeresét is elkérhetik. Átlagosan 620 ezer forint felett volt az ár hektáronként, ami több mint tíz százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Tavaly tovább bővült a termőföldpiac - derült ki az OTP Jelzálogbank felméréséből. Az adatokból az látszik, hogy a tranzakciók száma 8, az eladott földterület mérete pedig 5 százalékkal nőtt, míg az árak átlagosan több mint tíz százalékkal nőttek 2011-hez képest. A felmérés készítői ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy idén a szabályozási környezet változása jelentősen befolyásolhatja a földforgalmat és a piaci árakat.  

Összesen 136 ezer hektár termőföldet adtak el, amihez hozzájön még 80-100 ezer hektár, mint öröklés útján megvalósult tranzakció, így az összforgalom 220-240 ezer hektár lehetett tavaly – közölte Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

A jászsági eladók örülhettek

A folyamatosan bővülő piacon tavaly a korábbi évek ütemét meghaladó áremelkedés volt. Míg 2011-ben átlagosan 567 ezer forintba került egy hektár termőföld, addig ez az ár 626 ezer forintra nőtt tavaly, azaz bő 10 százalékkal emelkedtek az árak.

A legnagyobb mértékben Jász-Nagykun-Szolnok megyében drágultak, több mint ötödével, 21 százalékkal. Békés, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is jól jártak az eladók, hiszen mindkét megyében 17 százalékkal kaptak többet a földekért, mint korábban. Csak Pest és Nógrád megyékben volt minimális csökkenés, előbbinél 1, utóbbinál 3 százalék alatti.  

Több mint hétszeres különbségek is lehetnek

Tavaly tovább növekedtek a területi árkülönbségek is: míg megyei szinten 2,5-szeres az árkülönbség a legolcsóbb Nógrád megyei (334 ezer Ft/ha) és a legdrágább Győr-Moson-Sopron megyei (836 ezer Ft/ha) árak között.

Viszont a járási szinten már nagyobb különbségeket is lehet tapasztalni. A Heves megyei Bélapátfalván például 233 ezer forintba kerül egy hektár, míg Dunakeszin 1 millió 740 ezer forintot is elkérnek a földért.

A művelési ágak közül a legnagyobb (12-13 százalékos) áremelkedés a szántóföldeknél volt, míg a legkisebb mértékben (2 százalék alatt) a gyümölcsösök, illetve a szőlőterületek drágultak.

Földtörvény előtt

Tavaly az eladott termőföld-terület 71 százaléka szántó, 14 százaléka erdő-fásított, 11 százaléka gyep-rét-legelő, 2-2 százaléka pedig kert-gyümölcsös, illetve szőlő volt – mondta Valkó Dávid.

Az idei év ugyanakkor teljesen átrajzolhatja a termőföldpiacot. Ennek oka, hogy várhatóan még a nyáron elfogadják az új földtörvényt.

Ahogy a Privátbankár is beszámolt róla, az új törvény a többi között azt szabályozná, hogy kik vehetnek termőföldet. A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény tervezete szerint főszabályként csak az adott körzetben lakó és tevékenykedő földművesek vásárolhatnának termőföldet, és majdnem kizárólagos előnyt élveznének a bérlések tekintetében is. Ez pedig jelentős mozgásokat generálhat a földpiacon. Az új jogszabály - legalábbis a tervek szerint - megszünteti a spekulációt és a kisebb gazdálkodásokat hozná helyzetbe.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG