<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Van, ahol már 233 ezer forintért is lehet szántóföldet venni, viszont egyes régiókban ennek több mint hétszeresét is elkérhetik. Átlagosan 620 ezer forint felett volt az ár hektáronként, ami több mint tíz százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Tavaly tovább bővült a termőföldpiac - derült ki az OTP Jelzálogbank felméréséből. Az adatokból az látszik, hogy a tranzakciók száma 8, az eladott földterület mérete pedig 5 százalékkal nőtt, míg az árak átlagosan több mint tíz százalékkal nőttek 2011-hez képest. A felmérés készítői ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy idén a szabályozási környezet változása jelentősen befolyásolhatja a földforgalmat és a piaci árakat.  

Összesen 136 ezer hektár termőföldet adtak el, amihez hozzájön még 80-100 ezer hektár, mint öröklés útján megvalósult tranzakció, így az összforgalom 220-240 ezer hektár lehetett tavaly – közölte Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

A jászsági eladók örülhettek

A folyamatosan bővülő piacon tavaly a korábbi évek ütemét meghaladó áremelkedés volt. Míg 2011-ben átlagosan 567 ezer forintba került egy hektár termőföld, addig ez az ár 626 ezer forintra nőtt tavaly, azaz bő 10 százalékkal emelkedtek az árak.

A legnagyobb mértékben Jász-Nagykun-Szolnok megyében drágultak, több mint ötödével, 21 százalékkal. Békés, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is jól jártak az eladók, hiszen mindkét megyében 17 százalékkal kaptak többet a földekért, mint korábban. Csak Pest és Nógrád megyékben volt minimális csökkenés, előbbinél 1, utóbbinál 3 százalék alatti.  

Több mint hétszeres különbségek is lehetnek

Tavaly tovább növekedtek a területi árkülönbségek is: míg megyei szinten 2,5-szeres az árkülönbség a legolcsóbb Nógrád megyei (334 ezer Ft/ha) és a legdrágább Győr-Moson-Sopron megyei (836 ezer Ft/ha) árak között.

Viszont a járási szinten már nagyobb különbségeket is lehet tapasztalni. A Heves megyei Bélapátfalván például 233 ezer forintba kerül egy hektár, míg Dunakeszin 1 millió 740 ezer forintot is elkérnek a földért.

A művelési ágak közül a legnagyobb (12-13 százalékos) áremelkedés a szántóföldeknél volt, míg a legkisebb mértékben (2 százalék alatt) a gyümölcsösök, illetve a szőlőterületek drágultak.

Földtörvény előtt

Tavaly az eladott termőföld-terület 71 százaléka szántó, 14 százaléka erdő-fásított, 11 százaléka gyep-rét-legelő, 2-2 százaléka pedig kert-gyümölcsös, illetve szőlő volt – mondta Valkó Dávid.

Az idei év ugyanakkor teljesen átrajzolhatja a termőföldpiacot. Ennek oka, hogy várhatóan még a nyáron elfogadják az új földtörvényt.

Ahogy a Privátbankár is beszámolt róla, az új törvény a többi között azt szabályozná, hogy kik vehetnek termőföldet. A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény tervezete szerint főszabályként csak az adott körzetben lakó és tevékenykedő földművesek vásárolhatnának termőföldet, és majdnem kizárólagos előnyt élveznének a bérlések tekintetében is. Ez pedig jelentős mozgásokat generálhat a földpiacon. Az új jogszabály - legalábbis a tervek szerint - megszünteti a spekulációt és a kisebb gazdálkodásokat hozná helyzetbe.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Meddig lehet elviselni az elszálló iroda-költségeket?
Natív tartalom | 2022. július 2. 12:37
Az irodapiacot manapság sok-sok „ág húzza”. A költözéseket tervező potenciális bérlők a bizonytalan helyzetben sokkal megfontoltabban, óvatosabban döntenek – hallani manapság a nagy irodapiaci tanácsadó cégek vezetőitől is. Az irodahaz.info összeállítása.
Ingatlan Ha nem a Balatonnál, akkor hol érdemes nyaralót venni?
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 16:09
A hazai kiemelt üdülőkörzetek lakóingatlan- és üdülőpiacain együttesen átlagosan 12 százalékkal emelkedtek a fajlagos árak tavaly az egy évvel korábbihoz képest - derült ki egy friss kutatásból.
Ingatlan Fordulat a Balatonnál: csúcsra értek az ingatlanárak, innen már nincs feljebb?
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 11:35
A 2020-as hirtelen növekedés után még az idei tavasz is élénkülést hozott a Balaton ingatlanpiacán, de a nyár eredményei már elmaradnak a tavalyi év hasonló időszakától. Az OTP Ingatlanpont friss tapasztalatai alapján változatlanul magas árak, csökkenő kereslet és bővülő kínálat jellemzik a tó északi és déli partját is. Az árak közelítik vagy már el is érték a csúcsot - számottevő emelkedésre már nem számítanak a jövőben.
Ingatlan Fojtogató áremelkedés az irodáknál - óriásit ugrottak a költségek
Natív tartalom | 2022. június 28. 13:24
A 400 forintos euró mellett a pár hónap alatt legalább duplájára növő energiaköltségek teszik egyre elviselhetetlenebbé a cégek irodabérleti költségeit. Különösen ott, ahol a költségek jelentős részét teszi ki ez a fix díj, illetve ahol sok évre aláírt irodabérleti-szerződések kötik gúzsba az üzleti döntéshozókat - derül ki az irodahaz.info összeállításából.
Ingatlan Újabb irodaházzal bővült az Indotek Group romániai ingatlanportfóliója
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 10:28
Romániai irodaházzal bővült az Indotek Group régiós ingatlanportfóliója. Az akvizíció keretében Magyarország egyik vezető, ingatlanokra fókuszáló befektetési csoportja megvásárolta a Bukarest központi üzleti negyedében található, 14 emeletes One Victoriei Center irodaházat.
Ingatlan Nemcsak a lángos kerül aranyárba a Balatonnál
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 11:41
A Zánkától kicsit északabbra fekvő Monoszlón épült, felújított, 9 szobás, több mint 1600 négyzetméteres alapterületű kastélyért a hozzá tartozó 100 ezer négyzetméteres telekterülettel és borbirtokkal együtt 5,5 millió eurót, vagyis 2,2 milliárd forintot szeretne kapni a tulajdonos.
Ingatlan A gyermekesek menthetik meg a lakáspiacot
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 09:58
Kevesebben terveznek lakást venni, de a gyermekes családok ugyanúgy vásárolnának, nő a befektetési célból lakást vásárolni tervezők aránya is.
Ingatlan Visszaesett az építőipari termelés áprilisban
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 09:00
Közel hat százalékkal.
Ingatlan Óriási fordulat következett be az irodapiacon
Natív tartalom | 2022. június 14. 18:22
Miközben a 2020 tavaszán ránk köszöntött pandémia előtt szinte telt házzal működtek a budapesti A+ és A kategóriába tartozó irodaházak, addig mára sok helyütt konganak az ürességtől az irodák, jellemzően a széles körű távmunka miatt, amelynek szabályozásában a cégek sem egységesek. A hivatalos adatok (egyelőre) nem festenek olyan szomorú képet, de a valóság – a piacot ismerő szakértők szerint – meglehetősen kiábrándító. Nézzük  a részleteket - az Irodahaz.info összeállítása.
Ingatlan A pörgő ingatlanpiacon nem csak az árat kell jól belőni
Benedikt Károly, Duna House | 2022. június 8. 15:48
Egy eladó vagy vevő számára nem az árindexek, az alapkamat, a befektetői vásárlók aránya és az elemzések az elsődlegesek. Segíthetnek a helyzetértékelésben, de számukra mégis az lesz a legfontosabb, hogy mit éreznek és mit tapasztalnak közvetlen az ingatlan vásárlásuk vagy eladások során. Mit hozhat a jövő, milyen kérdéseket kell átgondolnunk, mire érdemes és mire nem érdemes várni 2022-ben. Vélemény.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG