<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A Groupama Garancia szakértői megvizsgálták egy panelház bejárása során, hogy általában milyen zárakkal, védelmi szerkezetekkel óvják az emberek lakásaikat, illetve, hogy melyek egy panellakás esetén az alapvető tévhitek. Mitől számít egy lakás biztonságosnak, vagy a biztosító szemszögéből mi minősül zártnak?

A cikk első részében arról volt szó, hogy mire kell figyelni egy családi ház esetében, most nézzük meg, mi a helyzet a panellakásokkal? A panellakásokba általában két védelmi rendszeren át vezet az út. Elsőként a kóddal védett bejárati kapu, a folyosók ajtói, esetleges folyosórácsok, majd az egyes lakások ajtói és zárrendszerei állják el egy behatoló útját – általában kevés sikerrel.

A kapukód és bejárati ajtó

A panelházaknál szinte mindenhol használnak kapukódot, azonban ez valódi védelmet csak akkor jelent, ha a kódot kizárólag a lakók használják, és nem adják meg idegeneknek, így a postás, az óraleolvasók vagy éppen egy felújítás esetén a lakásban dolgozó szakemberek sem ismerik. A lakásbiztosítás szempontjából egyébként a bejárati kapu, kapukód használata nem releváns, a lakás közvetlen védelme számít.

Máig gyakran tapasztalható, hogy ugyanaz az ajtó és zárrendszer védi a panellakások bejáratát, amit akár évtizedekkel korábban, a ház felépültekor szereltek be. Sajnos azonban a régi típusú zárak – pl. régi soproni tollas kulcsos zárszerkezet –, illetve a kilincset és a zárat körülölelő lemezcímkék kivitele sok esetben már nem felel meg a mai védelmi előírásoknak. Hengerzár alkalmazása esetén kiemelten fontos, hogy ne emelkedjen ki a betét a lemezcímke síkjából az ajtó külső oldalán. Ha kiemelkedik, akkor a hengerzár pl. egy fogóval, vagy egy erre a célra készített célszerszámmal megfogható és eltörhető.

Sajnos azonban az sem elég, ha a zárbetét nem emelkedik ki a címke síkjából, fontos, hogy az ajtón átmenő csavarokkal rögzítsék azt, hiszen enélkül leszerelhető a védőcímke az ajtó külső síkjáról, és a betörő könnyedén hozzáférhet a zárbetéthez. Természetesen a heverderzárak esetében is a fenti követelmények megtartása a legfontosabb. 

Gyakori, hogy hiába van több zár is az ajtón, nem használják mindegyiket, sőt általában éppen akkor, amikor  a betörés történik, csak a leggyengébb zár van bezárva, ami nem felel meg az előírásoknak – mondta Cser Palkovics Zoltán, a Groupama Garancia Biztosító kárszakértője. Mindig ügyelni kell rá, hogy az összes zárat zárjuk be, amikor elhagyjuk a lakást, azon a pár másodpercen már ne spóroljunk, bármennyire is sietünk.

Se bukóra nyitva hagyott ablak, se kamurács

A másik lehetséges behatolási pont a nyitott folyosós társasházak esetében a folyosóra néző ablak. Gyakori tévhit, hogy a kisablakot nyugodtan nyitva hagyhatjuk bukóra állítva, de ez két szempontból is veszélyes. Egyrészt a bukóra nyitott ablak rögzítője kiakasztható, majd egyszerűen beengedhető az ablakszárny, és egy betörő könnyen bemászhat az ablakon. Másrészt, már ha csak bukóra is nyitva van a folyosóra néző ablak, a lakás nem minősül lezártnak, azaz szinte biztosan nem felel meg a biztosítási feltételekben meghatározott kritériumoknak – mondta a  szakértő.
Kiegészíti az ablakok védelmét, ha rácsot szereltetünk fel, de ebben az esetben is figyelembe kell venni azokat a kritériumokat, amelyek a lakásbiztosítási szerződésben a rácsokra vonatkoznak. Először is, a rácsnak erős, kellően vastag és ellenálló anyagból kell készülnie, amit nem lehet egyszerűen kifeszíteni, másrészről a felszerelés módja is nagyon fontos – ezek azok a követelmények, melyeket a lakásbiztosítási feltételek részletesen leírnak.

Ha a rácsot csak kis csavarokkal, kevés ponton erősítették az ablakkerethez, úgy egy behatoló egyszerűen lecsavarozza, és leemeli, vagy ha a barbár megoldást választja, akkor letépi a rácsot – magyarázza Borsós István, betörésvédelmi szakértő. Szintén fontos a több ponton való rögzítés, ugyanis enélkül  könnyen eltávolítható a rács.

Mit lehet tenni, ha fenti kritériumoknak nem felel meg a lakás védelme?

Mindenképpen érdemes szakértőt hívni, és kikérni a tanácsát. Ha az előírásoknak nem felelnek meg a védelmi berendezéseink, akkor nem csupán azt kockáztatjuk, hogy bármikor kirabolhatnak minket, hanem azt is, hogy ebben az esetben a biztosítónk sem tud segíteni majd az anyagi károk megtérítésében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Befejeződött a budapesti Allee Bevásárlóközpont 18 millió eurós felújítása
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 12:59
Befejeződött az Allee felújítása Budapesten, amely a külső és belső terek újrateremtésével egyszerre járul hozzá a vásárlói élmény növeléséhez, a bérlői összetétel és a fenntartható működés fejlesztéséhez. A teljes felújítási költség közel 18 millió euró volt, amiből önmagában a karbonsemlegesség elérését célzó fenntarthatósági beruházásokra közel félmilliárdot fordítottak.
Ingatlan Végre jó hír: lassulhat a lakásárak emelkedése?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 08:02
Nem történik más, minthogy működik a piaci logika: a kínálat nő, a kereslet csökken.
Ingatlan Eljött a költözések kora az irodapiacon
Mester Nándor | 2022. október 1. 15:53
Alig akarnak új beruházást indítani a fejlesztők. A bérleti szerődéseknél nagyon fontos lett az üzemeltetési költség. A bérlők közül sokan még mindig gondolkodnak, hogy mennyi legyen az otthoni és a benti munkavégzés aránya.
Ingatlan Az S Immo nagy magyar irodaportfóliót vesz
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 14:15
Az osztrák Immofinanz az eladó.
Ingatlan Nem elég, hogy nehezen megy el a lakás, még a forintgyengülésen is bukunk - pedig van megoldás
Natív tartalom | 2022. szeptember 21. 08:02
Sokszor szinte teljesen érthetetlen, hogy eladó ingatlanunk miért nem akar hosszú ideig gazdára találni. Ráadásul a forint gyengülése miatt most az is megtörténhet, hogy a hónapokig piacon lévő ingatlanunk – nem kis bosszúságunkra – még veszít is reálértékéből, mire gazdára talál. Ezek azonban elkerülhetőek lennének, ha megfogadunk néhány jó tanácsot. Az Ingatlantájoló összeállítása arról, mire érdemes figyelni.
Ingatlan Orbán Viktor hátra megy, nem előre a lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 15:58
Érthetetlen, hogy miért kellett megint meghosszabbítani a kevésbé korszerű új lakások létjogosultságát. 
Ingatlan Rendkívüli béremeléssel kedveskedik dolgozóinak a neves hazai ingatlanos cég
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 09:22
Az ingatlan.com a következő 12 hónapban több mint 1 milliárd forint összegű jövedelmet biztosít munkavállalóinak, ami 16 százalékkal több mint az elmúlt évben és 80 százalékkal több mint öt évvel ezelőtt.
Ingatlan Miért érdemes euróban hirdetni az ingatlanunkat?
Natív tartalom | 2022. szeptember 4. 10:11
Ugye, jó lenne? Hiszen az euró értéke biztosan nem romlana úgy, mint a forint, ha nem találunk azonnal másik ingatlant, amit megvásárolnánk helyette, illetve akkor is jó lenne euróban kapni a vételárat, ha azt történetesen nem egy másik ingatlan megvásárlására fordítanánk. Ahhoz, hogy euróban kapjuk meg a vételárat, azonban euróban is kell hirdetni. Az Ingatlantájolón pedig ez rendkívül gyors és egyszerű.
Ingatlan Megint rossz hírt kaptak az albérletet keresők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 09:11
Újabb kétszámjegyű drágulás az albérletpiacon, igaz, lassulni látszik az áremelkedés.
Ingatlan Kijött egy jogszabály, amelynek tényleg sok magyar örülhet
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 15:56
Az építkezők újabb két év felmentést kaptak az új lakóépületek szigorú energiafelhasználási előírásainak teljesítése alól. Addig nem kell legalább BB besorolást szerezniük a használatbavételhez.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG