6p

Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.

Körbeér immár a kerékpárút a Tisza-tónál, javul az egyéb infrastruktúra és a nyári szezonban még mindig olcsóbban lehet eltölteni az időt, mint a Balatonnál vagy a Velencei-tónál. A különbség az ingatlanokra is igaz, bár az új építésű kínálatnál a beruházók már szinte fővárosi árakkal dolgoznak.

Ha van saját stég, akkor még többet ér a nyaraló
Ha van saját stég, akkor még többet ér a nyaraló
Fotó: Pixabay

Mintegy 600 lakóingatlan keresi gazdáját most áprilisban a Tisza-tónál, ennek túlnyomó többsége családi ház, csak tizede társasházi lakás, viszont vannak felső kategóriás új lakások, amelyeket már-már budapesti áron „vesztegetnek”. Vannak különleges part menti otthonok is, amelyeket nem nagyon lehet összehasonlítani a tó körüli települések belső részein kínáltakkal.

A Covid megtépázta ezt az alpiacot is, de a kereslet már 2022-ben visszatért, még annak ellenére is, hogy az árak folyamatosan felfelé mentek. Tavaly az első negyedév végén viszont jött az első megbicsaklás, néhány tóhoz közeli faluban 3-10 százalékos csökkenést tapasztaltak a közvetítők, miközben a kínálat fokozatosan növekedett. Egyre többen akartak megszabadulni Kádár-kockáiktól vagy az arrafelé sem ritka 140-170 négyzetméteres házaiktól.

A hitelpiac éppen akkor kezdett befagyni a harmadával, az őszre pedig felével kisebb lett országosan. Akkoriban nem sokan akartak nyaralót venni a tónál. Ősszel viszont a kormány végre meghozta a döntést a CSOK ügyében, ez kicsit erősebb karácsonyi forgalmat eredményezett a keleti országrészben, így a Tisza-tónál is. Sokkal nagyobb lehet azonban idén a forgalom, mert egy-két ottani falura érvényes a Falusi CSOK, várható, hogy lesznek olyan fiatalok, akik belevágnak és felújítanak régi parasztházat vagy Kádár-kockát. Megjelenhetnek a nyaralóra vadászók is.

Nézzük, mire számíthatnak családi házak esetében!

Tiszafüreden tavaly 308 ezer forintos átlagos négyzetméterárat mért az Otthon Centrum. A megelőző öt évben 176 ezerről 285 ezer forintig menetelt a mutató. Idén eddig enyhe árnövekedés lehetett, a pontos adatokat csak az év második felében közlik. Új építésű házak is megjelentek a kínálatban, főleg egy készházakkal jelenlévő cég jóvoltából, ezeknél mintegy 700 ezer forintos az átlagos négyzetméterár, ennyiért már hőszivattyú is jár. Használt házakból is van legalább 110, itt akár 30 százalékkal kisebb is lehet az ár.

Abádszalókon az öbölhöz közel érnek többet az ingatlanok. 30-40 éve épült, nem túl nagy, 70-80 négyzetméteres, tornácos házat már 14-16 millió forintért is vehetünk. Itt biztos igénybe vehetjük a Falusi CSOK-ot, mert csak mintegy 3800-an lakják, így teljesül az a feltétel, hogy 5000 főnél kisebb legyen az adott település lakossága. Ugyanezen a településen megjelentek az első úgynevezett úszóházak, ezek új építésű, felső kategóriás berendezésű otthonok, többet bérbe is lehet venni napi 50-70 ezer forintért. Általános a kínálatban, hogy a régebbi házak 1000-1200 négyzetméteres telken állnak, némelyiknél még gazdálkodásra is bőven van terület.

Értékbefolyásoló tényezők a Tisza-tónál

  • tóparti lokáció
  • felújított vagy felújítandó ház/lakás
  • méret
  • telek mérete
  • főút közelsége
  • nyaralónegyed vagy belváros Tiszafüreden
  • Falusi CSOK igényelhető-e vagy sem.

Népszerű még Poroszló és Kisköre is, előbbin szintén megjelentek a készházak, viszont mindkettőre jellemző, hogy rengeteg a Kádár-kocka. Ezek állapota rendkívül vegyes, a felújítottak aránya legfeljebb 20 százalék, úgyhogy aki akar, lecsaphat ilyenre is.

Dráguló téglalakások

A téglalakások ára is folyamatosan kúszott felfelé az elmúlt években. Az Otthon Centrum szerint Tiszafüreden 365 ezer forintos átlagos négyzetméterár alakult ki 2023-ban, a Központi Statisztikai Hivatal előző öt évre vonatkozó adatai szerint 2020-ban ugrottak meg a város árai ebben a kategóriában, öt éve csupán 99 ezer forintos átlagár volt.

Tiszafüreden kisebb társasház is szép számmal van, újak is akadnak, itt 850 ezertől egészen egymillió forintig is elmehet a négyzetméterár. Az Albatrosz kikötőnél lesz az első igazán nagynak mondható (legalábbis helyi léptékkel) 29 lakásos projekt, aminek az értékesítését már megkezdték, ott túllépte az egymillió forintot a négyzetméterár.

Abádszalókon kisebb számban épületek társasházi lakások, mint Tiszafüreden és az ár is 15-20 százalékkal alacsonyabb. Ám mivel Abádszalók kevésbé városias, sokakat pont ez vonz, így a kereslet folyamatosan növekszik a lakások iránt, amelyeket többen nyaralásra használnak, vagy ha éppen nem kell nekik egy adott üdülési időszakban, akkor kiadják. Mindkét településen vannak panziók, ezek tulajdonosai nem csupán a vízi turizmus híveire, hanem a tiszafüredi gyógyvízre is építik üzletüket.

Fontos megjegyzés: A lakóingatlanok esetében a szakemberek a legtöbbször az úgynevezett piaci összehasonlító módszert alkalmazzák. Itt egyebek mellett az elhelyezkedést, a típust, a méretet, a műszaki állapotot, a hasonló paraméterekkel bíró ingatlanok lezárult tranzakciója során kialakult árat (és nem a kínálati/hirdetési árat), az értékesítési időpontot, a megközelíthetőséget, a fizikai és szociális infrastrukturális ellátottságot, a finanszírozottsági adottságokat (hitelek, jelzálog), a tulajdonjogi hátteret és a hasznosítási lehetőségeket veszik figyelembe. 

Lehetnek kevésbé számszerűsíthető tényezők is. Ilyen például az, hogy ha eladók vagyunk és tudjuk, hogy az adott környéken jelentős fejlesztések lesznek, új áruház, szabadidőközpont, iskola, park, elkerülő út lesz mondjuk 3 éven belül vagy ellenkezőleg: kiderül, hogy elmaradnak ezek a beruházások, esetleg lebontanak használaton kívüli ingatlanokat. 

------------
Az ebben a cikkben megjelölt ingatlanértékek közelítőek, nem helyettesítik a hivatalos értékbecslést és nem képezhetik semmilyen jogügylet alapját. Az értékek megjelölésénél és az értékmódosító tényezőknél az értékbecslési szakma által elfogadott általános szempontokat vettük figyelembe, azzal a megjegyzéssel, hogy minden egyes ingatlannal kapcsolatban felmerülhetnek más körülmények is, amelyek befolyásolhatják annak értékét. 

A Mennyit ér az ingatlanom? sorozat többi cikkét itt olvashatja

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Célpont lett Vecsés, Gyál, Ecser, Üllő és Ócsa is
Mester Nándor | 2024. május 15. 19:29
Idén az agglomeráció még megfizethető települései kifejezetten jó beszállási pontot kínálnak azoknak, akik önálló családi házat keresnek. A drága északi, déli és nyugati körzetekhez képest a délkeleti városokban, községekben lehet és érdemes is nézelődni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Amerikában kiváló biznisz lett az idősotthon
Mester Nándor | 2024. május 11. 17:31
Az átlagéletkor növekedésével a fejlett világban „kitermelődnek” az újfajta, erre alapozó üzleti lehetőségek. Az egyik ilyen az idősotthon, mint ingatlan típus, ami manapság befektetésnek sem rossz. Amerikában biztos nem, ahol már több évtizedes múltra tekint vissza. Az ingatlanfejlesztők is kiemelten figyelnek a demográfiai folyamatokra és ennek alapján döntik el, hogy az ország melyik alpiacán vágnak bele ilyen ingatlanok felépítését célzó beruházásba.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A NER és a mini-Dubaj mindent felforgatnak Zuglóban
Mester Nándor | 2024. május 8. 18:42
A kormány és a NER úthengerként halad Zuglóban. Már parlamenti jóváhagyás is van a mini-Dubajra és ütemesen zajlik a Bosnyák téri óriásberuházás, amit a NER egyik oszlopos tagja, a Bayer Construct végez. Mindkettő jelentős hatással van az egész ingatlanpiacra, benne a lakásokéra is.
Ingatlan Most beelőzhetjük a befektetőket a lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 15:01
Egyelőre nem szállják meg a terepet, de egy-másfél év múlva már más lehet a helyzet. Főleg azért, mert az állampapírok által kínált előnyök folyamatosan fogynak.
Ingatlan Hihetetlen: ismét emelkednek a fővárosban az ingatlanárak
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 14:46
Némi lassulás és kismértékű csökkenés után újfent emelkedő árspirál jellemezi a fővárosi ingatlanpiacot, a legmarkánsabban a családi házak négyzetméterára nőtt, ismertette az Otthon Centrum elemzési vezetője az első negyedéves adatokat.
Ingatlan Tömeges áruházbezárások éve az idei - az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 14:39
A tengerentúlon nagyon megszenvedik az online előretörését.
Ingatlan Ki fog újépítésű lakást venni ilyen hitelkamatok mellett?
Privátbankár.hu | 2024. május 4. 10:19
Az idei első negyedévben 23 százalékkal kevesebb új lakás épült, mint egy évvel ezelőtt. Közben 2023-ban jelentősen csökkent a kereslet az új lakások iránt is, aminek eredményeként a kínálat felduzzadt - több új lakásból válogathatnak most a vevők, ez pedig az áremelkedést is jelentősen lelassította. A lakosság és a fejlesztők számára is a kamatkörnyezet jelenti a legnagyobb kihívást.
Ingatlan Nem hisszük el, mennyibe kerül egy balatoni újépítésű lakás
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 15:32
Változatlanul Siófok az új építésű lakást vásárlók kedvence a Balaton-parton, amit az áremelkedés sem tört meg. Az Otthon Centrum mérése szerint a tóparton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések újépítésű projektjei között. A rekorder egy fővároshoz közeli község, 3,2 millió forintos négyzetméterárral.
Ingatlan Életre kel a rajzfilm varázsceruzája, megoldást hozhat a lakhatási gondokra
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 18:08
Házakat, hidakat, hajókat és szélturbinákat is lehetne nyomtatni az új gigaberendezéssel. A tervek szerint. 
Ingatlan Így lehet pályázni a felújítási ingyen milliókra
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 16:19
Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG