Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A társadalom elöregedése miatt várhatóan átalakulnak majd a bevásárlóközpontok. Az online vásárlások a raktárállomány növekedését okozzák – prognosztizálja egy tanulmány. Jönnek a zöld irodaházak, online kereskedőkké válnak a kiskereskedők. A változásokat főleg az internetes kereskedelem idézheti elő.

Mind a raktár-, mind a kiskereskedelmi ingatlanok piacát alapvetően átalakíthatja a következő hat évben a folyamatosan növekvő online kereskedelem – derül ki az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő és a JLL ingatlan-tanácsadó közös prognózisából. A 2020-ra vonatkozó előrejelzés szerint az irodaházaknál pedig főként a környezetvédelmi előírásoknak való megfelelés, illetve a rugalmasabbá váló munkavégzés idézhet elő változásokat.

Presztízskérdés marad az iroda

Hiába féltik egyesek a rohamosan fejlődő mobiltechnológiától az irodaházakat, mondván, minél többen dolgoznak otthon, annál kevésbé van szükség az irodahelyiségekre, valójában ezek szerepe nem igen fog változni a jövőben, sőt egyre inkább presztízskérdéssé válik a bérlő cég arculatának megfelelő iroda kiválasztása – írják. Hozzáteszik, hogy hasonló feltételezések keringenek az internetes kereskedelemről is, de az online jelenlét, illetve a webáruházak óriási lehetőséget jelentenek a kiskereskedőknek, a raktárpiac pedig jelentősen profitálhat az internetes vásárlások térnyeréséből.

Zöldülnek a toronyházak

Az irodapiac leglátványosabb változása lesz, hogy egy EU-direktíva szerint 2020-ig az összes új irodaháznak rendelkeznie kell tanúsítvánnyal arról, hogy éves energiafelhasználása megegyezik a saját maga által előállított megújuló energia mennyiségével. A fenntarthatóság már most is szempont a bérlőknél. Fontosabbá válik – a jó lokáció mellett – a különböző szolgáltatások elérhetősége is, amelyek javítanak az alkalmazattok közérzetén.

Egyre nagyobb lesz az egy légterű területek aránya a bérleményeken belül, a felhő alapú informatikai szolgáltatások fejlődése pedig jelentősen javíthat az irodahelyiségek kihasználtságán, ugyanis néhány éven belül szükségtelenné válhatnak az IT-hálózat fenntartását szolgáló eszközök.

Webáruházhoz bolt és raktár is kell

A raktárpiacot az internetes kereskedelem térnyerése alakítja át, az e-kereskedelemmel foglalkozó cégek ugyanis jelentős raktárigénnyel léphetnek fel a piacon. Hazánkban egyelőre még nem jelentkeznek nagy számban beruházóként vagy bérlőként a raktárpiacon az e-kereskedelemben érdekelt külföldi vállalatok, ám ez a szegmens rendkívül gyorsan változik, ráadásul az online vásárlások aránya is gyorsan növekszik, így 2020-ra a nemzetközi tendenciákat követve akár nálunk is megjelenhetnek ilyen profilú cégek.

A kiskereskedelmi ingatlanok piacán szintén az online vásárlásnak lesz nagy szerepe a prognózis szerint. Egy üzlethelyiség a rendelkezésre álló információ mennyiségét tekintve nem veheti fel a versenyt a világhálóval, ahol a fogyasztó nem csupán a konkurens márkák termékeiről, de valószínűleg még magáról az adott termékről is több információt tudhat meg, mint az eladótól.

Nyugdíjasnak más a pláza

Ezért a következő évek kulcsszava kiskereskedelmi piacon a többcsatornás értékesítés lesz, ami azt jelenti, hogy a kiskereskedők erősíteni fogják az online jelenlétüket, hogy minél több helyről vonzzák be a vásárlókat az üzletbe, akár úgy is, hogy biztosítják az interneten megvásárolt termék átvételi lehetőségét.

A bevásárlóközpontok elsősorban egy demográfiai folyamat, a fizetőképes kereslet elöregedése nyomán alakulnak át. Várhatóan felértékelődnek a kényelmi szempontok a plázákban, ami olyan kézzelfogható dolgokban ölthet testet, mint hogy nagy kapacitású, könnyen elérhető parkolókat hoznak létre, vagy hogy egyszerűbb alaprajzú bevásárlóközpontok épülnek a könnyebb tájékozódásért. A legoptimistább szcenárió szerint hat éven belül akár három bevásárlóközpontot is átadhatnak a fővárosban – az Etele térnél, az Aquincumnál és a Bosnyák téren – fejezi be a közlemény.

(Fotó: 123rf.com)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Meghalt vagy feléled a kormány nagy hanggal beharangozott rozsdaövezeti programja? - A hét videója
Izsó Márton - Mester Nándor | 2021. május 7. 19:33
Több mint egy éve tologatja a kormány a rozsdaövezetek kijelölését. Pedig nagy szükség lenne rá, hiszen még inkább felpörgetné a lakásépítést, új körzeteket lehetne bekapcsolni a városok vérkeringésébe és munkahelyteremtésnek sem utolsó. Az előzményeket és a lehetséges eredményeket mutatja be Mester Nándor A hét videójában.
Ingatlan Kiüti az ingyenmilliókat a drágulás a lakásfelújításkor
Mester Nándor | 2021. május 5. 18:50
Egyre nehezebb tervezni a lakásfelújításokat, mivel mind az anyagok, mind a munkadíjak ütemesen drágulnak. Akik jogosultak az állami ingyenmilliókra, azok is legalább 10-15 százalékkal több önerőt kénytelenek előteremteni a korábban gondoltnál. Egy friss felmérés szerint a járvány harmadik hulláma is óvatosabbá tette az érintetteket, csökkentette a felújításba belevágni szándékozók táborát.
Ingatlan Budapest és néhány megyeszékhely vezet a lakásátadásokban
Privátbankár.hu | 2021. május 5. 09:15
A tavalyi első negyedév alacsony bázisához képest idén az első három hónapban mintegy harmadával több lakást adtak át. A bővülés azonban csak a nagyvárosokra koncentrálódott - derül ki a KSH jelentéséből.
Ingatlan Három milliárd forintot költenek a Campona bevásárlóközpont felújítására
Privátbankár.hu | 2021. április 30. 18:10
Májusban kezdődik a 20 éves Campona bevásárlóközpont teljes felújítása. A mintegy 3 milliárd forintos beruházás során nem lesz bővítés, mint korábban tervezték, de teljesen megújulnak a belső terek, még több lesz a szabadidős és vendéglátó szolgáltatás - jelentette be a pénteki online tájékoztatón a tulajdonos CPI Property Group. 
Ingatlan Továbbra is Covid-biztos befektetés a jó irodaház és raktár, kisebb hozamú lett a lakás
Mester Nándor | 2021. április 30. 05:40
A koronavírus-járvány csak kisebb sérüléseket okozott a befektetési céllal vásárolt üzleti ingatlanok (irodaházak, bevásárlóközpontok, raktárközpontok) piacán. Még mindig infláció feletti hozamokra lehet számítani. A járvány azonban abban mindenképpen változást hozott, hogy a jövőben épülő irodaházak megfelelő szintű telítettsége egyelőre nem garantált, így a befektetők szigorúbb feltételeket szabhatnak, ami átértékelésekhez vezethet.
Ingatlan Korszakváltás az ingatlan-nyilvántartásban: átláthatóbb és állítólag olcsóbb is lesz
Privátbankár.hu | 2021. április 21. 11:58
Lecserélik az 1997-es ingatlan-nyilvántartási törvényt. Az új csomag teljes digitalizációt, egységes eljárásrendet, olcsóbb működést, egyértelműen szabályozott, EU-kompatibilis adatszolgáltatást ígér. A szakszövetséget viszont nem vonta be a kormány az előkészítésbe.
Ingatlan Külföldön is bevásárolna az Otthon Centrum a friss pénzből
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 15:21
Egyebek mellett külföldi felvásárlásokat hajtana végre az Otthon Centrum a most kibocsátott kötvényekből bejövő pénzből.
Ingatlan Panel, tégla egyre megy: majdnem mindenhol tovább drágulnak a lakások
Mester Nándor | 2021. április 13. 17:08
Már az első negyedévben is 3-5 százalékos drágulás volt és további, legalább ekkora áremelkedés jöhet a lakásoknál. Mindegy, hogy új vagy használtról van szó.
Ingatlan Rossz hír az építkezőknek: tovább drágulnak az alapanyagok és a munkadíjak
Mester Nándor | 2021. április 9. 17:34
Különféle hatások miatt az év elejei 4-6 százalékos áremelést további, akár ugyanekkora mértékű követi még idén az építőipari anyagoknál. A gyártók és a kereskedők gyakorlatilag teljesen áthárítják a fogyasztóra ezeket a hatásokat. Egyebek között ezért is drágulnak az új és felújított lakások, hiába remélték sokan, hogy az 5 százalékos áfa majd leviszi az árakat. 
Ingatlan Varsói irodaházakat vett az Indotek csoport
MTI | 2021. április 9. 07:10
Négy varsói irodaházat adott el az osztrák Immofinanz több mint 70 millió euróért a magyar Indotek csoportnak, a vételár 72,5 millió euró volt - jelentette be a bécsi tőzsdén jegyzett Immofinanz közleményben.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.