<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A társadalom elöregedése miatt várhatóan átalakulnak majd a bevásárlóközpontok. Az online vásárlások a raktárállomány növekedését okozzák – prognosztizálja egy tanulmány. Jönnek a zöld irodaházak, online kereskedőkké válnak a kiskereskedők. A változásokat főleg az internetes kereskedelem idézheti elő.

Mind a raktár-, mind a kiskereskedelmi ingatlanok piacát alapvetően átalakíthatja a következő hat évben a folyamatosan növekvő online kereskedelem – derül ki az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő és a JLL ingatlan-tanácsadó közös prognózisából. A 2020-ra vonatkozó előrejelzés szerint az irodaházaknál pedig főként a környezetvédelmi előírásoknak való megfelelés, illetve a rugalmasabbá váló munkavégzés idézhet elő változásokat.

Presztízskérdés marad az iroda

Hiába féltik egyesek a rohamosan fejlődő mobiltechnológiától az irodaházakat, mondván, minél többen dolgoznak otthon, annál kevésbé van szükség az irodahelyiségekre, valójában ezek szerepe nem igen fog változni a jövőben, sőt egyre inkább presztízskérdéssé válik a bérlő cég arculatának megfelelő iroda kiválasztása – írják. Hozzáteszik, hogy hasonló feltételezések keringenek az internetes kereskedelemről is, de az online jelenlét, illetve a webáruházak óriási lehetőséget jelentenek a kiskereskedőknek, a raktárpiac pedig jelentősen profitálhat az internetes vásárlások térnyeréséből.

Zöldülnek a toronyházak

Az irodapiac leglátványosabb változása lesz, hogy egy EU-direktíva szerint 2020-ig az összes új irodaháznak rendelkeznie kell tanúsítvánnyal arról, hogy éves energiafelhasználása megegyezik a saját maga által előállított megújuló energia mennyiségével. A fenntarthatóság már most is szempont a bérlőknél. Fontosabbá válik – a jó lokáció mellett – a különböző szolgáltatások elérhetősége is, amelyek javítanak az alkalmazattok közérzetén.

Egyre nagyobb lesz az egy légterű területek aránya a bérleményeken belül, a felhő alapú informatikai szolgáltatások fejlődése pedig jelentősen javíthat az irodahelyiségek kihasználtságán, ugyanis néhány éven belül szükségtelenné válhatnak az IT-hálózat fenntartását szolgáló eszközök.

Webáruházhoz bolt és raktár is kell

A raktárpiacot az internetes kereskedelem térnyerése alakítja át, az e-kereskedelemmel foglalkozó cégek ugyanis jelentős raktárigénnyel léphetnek fel a piacon. Hazánkban egyelőre még nem jelentkeznek nagy számban beruházóként vagy bérlőként a raktárpiacon az e-kereskedelemben érdekelt külföldi vállalatok, ám ez a szegmens rendkívül gyorsan változik, ráadásul az online vásárlások aránya is gyorsan növekszik, így 2020-ra a nemzetközi tendenciákat követve akár nálunk is megjelenhetnek ilyen profilú cégek.

A kiskereskedelmi ingatlanok piacán szintén az online vásárlásnak lesz nagy szerepe a prognózis szerint. Egy üzlethelyiség a rendelkezésre álló információ mennyiségét tekintve nem veheti fel a versenyt a világhálóval, ahol a fogyasztó nem csupán a konkurens márkák termékeiről, de valószínűleg még magáról az adott termékről is több információt tudhat meg, mint az eladótól.

Nyugdíjasnak más a pláza

Ezért a következő évek kulcsszava kiskereskedelmi piacon a többcsatornás értékesítés lesz, ami azt jelenti, hogy a kiskereskedők erősíteni fogják az online jelenlétüket, hogy minél több helyről vonzzák be a vásárlókat az üzletbe, akár úgy is, hogy biztosítják az interneten megvásárolt termék átvételi lehetőségét.

A bevásárlóközpontok elsősorban egy demográfiai folyamat, a fizetőképes kereslet elöregedése nyomán alakulnak át. Várhatóan felértékelődnek a kényelmi szempontok a plázákban, ami olyan kézzelfogható dolgokban ölthet testet, mint hogy nagy kapacitású, könnyen elérhető parkolókat hoznak létre, vagy hogy egyszerűbb alaprajzú bevásárlóközpontok épülnek a könnyebb tájékozódásért. A legoptimistább szcenárió szerint hat éven belül akár három bevásárlóközpontot is átadhatnak a fővárosban – az Etele térnél, az Aquincumnál és a Bosnyák téren – fejezi be a közlemény.

(Fotó: 123rf.com)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Kész, vége! Az újbudai pláza az utolsó mohikán – mondja Radványi Gábor főépítész
Mester Nándor | 2021. október 15. 05:33
Hőtérkép, optikai tuning és mérnöki trükkök – ezek is jellemzik a napokban átadott újbudai plázát. A Futureal főépítészét azonban arról is kérdeztük, hogy kit engedne még be az épületbe a kereskedőkön kívül. Meglepő válaszokat is kaptunk.
Ingatlan Már nem sokáig lesz viszonylag olcsó az agglomerációs családi ház
Privátbankár.hu | 2021. október 11. 17:50
Növekszik a kereslet és ez felhajtja az árakat - mondta munkatársunk a Trend fm hétfői adásában.
Ingatlan Hotel lesz Breuer Marcell világhírű irodaházából és ez csak a kezdet
Mester Nándor | 2021. október 9. 18:11
Felgyorsult az ingatlanok funkcióváltása, mivel az Egyesült Államokban is pang az irodapiac. Iskolákból és raktárakból is rengeteg új otthont alakítanak ki. Nálunk még gyerekcipőben jár ez az átalakítási biznisz, irodaházból viszont már itt is lett egy hotel.
Ingatlan Egyes fővárosi és vidéki körzetekben kiváló befektetés lehet a garázs
Privátbankár.hu | 2021. október 9. 14:45
A szárnyaló benzinárak várhatóan visszafogják az autóforgalmat, sok autónak kell majd biztonságos tárolási lehetőséget keresni. Budapest egyes körzeteiben ma csillagászati árakon lehet garázst venni, de ha valaki jól választ, kellemes hozamot érhet el egy ilyen ingatlan megvételével.
Ingatlan Brutálisan drágul Debrecen, Győr és Fehérvár agglomerációja is
Mester Nándor | 2021. október 6. 18:16
A két évvel ezelőtti árszinthez képest most ősszel már 30-60 százalékkal kell többet fizetni a vezető iparvárosok környékén egy lakásért vagy házért.
Ingatlan Negyedével kerülhet többe az új ház, ha közel nulla energiaigényű
Mester Nándor | 2021. október 4. 05:33
Egyelőre kevesen áldoznak arra, hogy új családi házukban az építés után részben megújuló forrásból fedezzék az energiaellátást. A társasházi beruházásokat indító cégek sem jeleskednek ebben. Nem feltétlenül a legmodernebb műszaki tartalommal dobták piacra a lakásokat és csak mostanában kezdenek megfelelni a szigorodó követelményeknek. A plusz költségeket természetesen igyekeznek beépíteni az árakba.
Ingatlan Nyugaton menő biznisz, nálunk még sehol sincs a befektetők fejében az idősotthon
Mester Nándor | 2021. szeptember 28. 19:16
Az elérhető hozamok terén egyre jobb helyre kerülnek Nyugat-Európában az idősotthonok – derül ki egy friss nemzetközi felmérésből. Jó kiegészítői egy befektetési portfóliónak ezek az ingatlanok. Nálunk alig épülnek ilyenek, a magánbefektetők szerint a biznisz egészségügyi ellátási része a leginkább kockázatos, ezért egyelőre nincs ilyen termék, noha a demográfiai folyamatok és a fizetőképes kereslet megléte akár több tucat ilyen ingatlant is indokolna.
Ingatlan Ki mondta, hogy uszoda nem lehet egy parkolóház tetején?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 26. 14:34
Senki. Pontosabban Amerikában senki. Ezért lesz Miamiban egy ilyen építkezés.
Ingatlan Enyhültek a China Evergrande esetleges csődje miatti félelmek
MTI | 2021. szeptember 23. 19:07
De a hitelezők még nem nyugodtak meg.
Ingatlan Még egy felső kategóriás hotel épül Debrecenben
MTI | 2021. szeptember 23. 17:29
Új, négycsillagos, 101 szobás szálloda épül Debrecen belvárosában nettó 4,83 milliárd forint beruházással. 
Friss
hírlevél
depositphotos