BUX
35 932.39
+0.52%
+185.00
OTP
10 920.00
-0.18%
-20.00
MOL
1 866.00
+2.41%
+44.00
RICHTER
6 695.00
+0.60%
+40.00
MTELEKOM
381.00
-0.52%
-2.00
 
2016. június 8. 19:03

Némi visszaesés látszik az idei lendületben, ám az ingatlanpiaci forgalom továbbra is erősnek mondható. Még mindig sokan befektetési céllal vesznek lakást, bár a visszaesésen látszik, a vevők többsége kivár, csak az vesz most lakást, aki nem tud várni. Mennyiért lehet most panelt, téglalakást és családi házat venni vidéken és Budapesten? Országos körkép.

Az idei, 11 590 tranzakciót mutató májusi adat 3 százalékkal gyengébb a tavalyinál, de a 2 évvel ezelőttinél közel 40 százalékkal jobb, ami jól mutatja a piac látványos erősödését. Idén összesen 57 500 ingatlan cserélt gazdát, ami a tavalyi azonos időszaknál 3 százalékkal jobb érték. Két éve 37 ezer, a leggyengébb 2011-es évben pedig csupán 32,5 ezer tranzakció történt országszerte - derül ki a Duna House elemzéséből.

Duna House Tranzakciószám Becslés

Csak az vesz, akinek nagyon kell

Folyamatos esésben van a keresletindex és májusra több mint kétéves mélypontra, 80-as értékre zuhant. Mivel eközben a forgalom nem - vagy nem jelentősen - csökkent, ez arra utalhat, hogy a mostani árkörnyezettel és a várható folyamatokkal már tisztában vannak a vásárlók és csak az lép a piacra vételi szándékkal, aki sürgősebben akar venni, a többiek pedig még kivárnak – derül ki az elemzésből.

Keresletindex

Vidéktől Budáig

Májusban a panellakásokat Nyugat-Magyarországon 165 ezer-, keleten 157 ezer forintos átlag négyzetméteráron vásárolták. Ugyanezt a típust Pesten 274, Budán 323 ezerért vették. A téglaépítésűért az ország keleti oldalán 182, nyugaton 206 ezret adtak ki a vevők. Budapesten a Belvárosban ezt a típust 602 ezres átlagáron vásárolták, Budán 475 ezer, a pesti oldalon pedig 346 ezer volt a négyzetméterenkénti átlag.

A múlt havi trónfosztást követően ismét a XIII. kerület volt a legnépszerűbb a Duna House hálózatánál fővárosban vásárolni szándékozók körében. Igaz, hogy a korábbi vezető XIV. kerület 17,9 százalékos érdeklődési aránnyal csupán egytized százalékkal maradt el. Ugyancsak egytizeddel követi őket a nagyot ugró XI. kerület. Ezt a triót 3 százalékkal lemaradva követi egy másik hármas, mégpedig a II., VI. és VII. kerületek.

A családi házakra országszerte mindenhol csupán 8 százalékot alkudtak átlagban a vevők és korábban is mindössze 2-3 százalékot kellett csökkenteni az áron, hogy a vásárlók figyelmét felkeltse az ajánlat. A lakások árából még kevesebbet, 4 százalékot alkudtak átlagban, ebből kivétel a budapesti panel, ahol még kevesebb, 3 százalék volt mindössze az alkuk átlaga. Érdekes adat a vidéki téglalakások árcsökkentési átlaga, ami nullára jött ki, vagyis gyakori volt, hogy a kezdetben elképzelt árat emelték az értékesítési folyamat során.

Veszik, de minek?

A fővárosi vevők 38 százaléka továbbra is befektetési céllal vásárol ingatlant, májusban 24,9 millió Forintos átlagáron. Elsőlakás vásárló a budapestiek 22 százaléka volt, ők 18,6 milliós lakásokat kerestek. Mindkét csoport által megvett lakások átlagos mérete 57 m2 lett. A vevők 17 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nagyobb lakásba akart költözni. Ők 110 m2-es ingatlanokat vettek, 34,4 millióért.

Vidéken a vevők majd harmada akart nagyobb lakást, így a legnépesebb csoport lett ismét. 112 m2-es ingatlanokat vásároltak, átlag 19,7 millió forintért. A vásárlók közel negyede elsőlakás vásárlónak vallotta magát, ők 75 m2-es ingatlant vettek 12,1 millió körül. Befektető a vevők 22 százaléka volt vidéken, átlag 11,2 milliós költésekkel.

A fővárosi eladások közel felénél nyilatkozott úgy az eladó fél, hogy nagyobb lakásba kíván költözni. Ők 55 m2-es lakásaiktól szabadultak meg 20,9 millió forintért. 17 százalék örökölt ingatlant értékesített 26,5 millióért és 15 százalék mondta, hogy kisebb lakásba megy. Vidéken ugyanez a három nagy eladói csoport volt elkülöníthető, szinte egyforma, 27 százalék körüli arányban. Itt a nagyobba költözők 66, a kisebbe költözők 120 m2-es lakásaiktól szabadultak meg. Az örökösök átlagosan 9,4 millió Forint bevételt könyvelhettek el.

A vidéken eladott ingatlanok 40 százaléka volt 40-60 m2 közötti, 18 százalék 60-80 közé esett és 10 százalék kivételével a többi ennél nagyobb volt. Bár esett egy év összehasonlításában a 100-150 ezer Ft/m2 közötti ársáv aránya, de a tranzakciók 29 százaléka még mindig ezt választotta. Ugyanitt a 200 ezer Ft/m2 fölötti sávok aránya nagyot ugrott. A drágulás jelei Pest megyében is látszik, egy éve a 250 ezer Ft/m2 sávban az adásvételek 11 százaléka zajlott csupán, idén májusban viszont ugyanerre 25 százalék esett.

Beszédes a budai összehasonlítás, ahol a 400 ezer Ft/m2 fölötti ársáv egy év alatt 32-ről 56 százalékra ugrott. Ugyanitt a fajlagos áraknál is tetten érhető a jelenség, ugyanis a 40 millió forint fölötti kategória aránya is ugrott 19-ről 25 százalékra. Ennél is meghökkentőbb a pesti adat, ahol a 400 ezer Ft/m2 fölöttiek aránya 12 százalékról szinte megtriplázódott – olvasható az elemzésben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Ingatlan Megszereztük a halálra ítélt rövid távú lakáskiadás mentőcsomagját
Mester Nándor | 2020. július 8. 14:12
Több praktikus javaslattal álltak elő a rövid távú lakáskiadás megmentésére az érintett lobbi szervezetek – tudta meg lapunk. A Magyar Turisztikai Ügynökséggel (MTÜ) tárgyaltak volna erről még a hét elején, de a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) időközben gyakorlatilag elkaszálta az ágazatot. A megfontolások éppen ennek fényében figyelmet érdemelnek.
Ingatlan Másfél-két év múlva indulhat a Cordia építkezése az Újpesti-öbölnél
Mester Nándor | 2020. július 6. 14:01
Lakások, irodák és a környéken hiányzó közparkok és közfunkciók megteremtése a cél az Újpesti-öbölnél. Projektünk átgondolt városfejlesztés és nem valamiféle ellen-beruházás a Kopaszi-gátnál folyó építkezéssel szemben – reagált cikkünkre Futó Gábor, a Futureal Csoport társalapítója és társtulajdonosa. A sokéves óriásberuházás építészeti koncepciójának kidolgozását hamarosan megkezdi a kiválasztandó tervező csoport, a kivitelezés várhatóan 2021 végén vagy 2022 elején indulhat.
Ingatlan Formálódóban az ellen-BudaPart, már tudni, ki húz hasznot belőle
Mester Nándor | 2020. július 6. 06:07
Erős versenytársat kapott a NER-cégek által a dél-budai Kopaszi-gátnál épített BudaPart. Észak-Pesten, az Újpesti-öbölnél legalább kétezer új lakás és szolgáltató egységek jöhetnek létre, jacht-kikötővel, éttermekkel, kisebb üzletekkel, akár hotellel is. Négy-öt fejlesztő és több bank, valamint tucatnyi kivitelező kasszája csörgött eddig, illetve fog, ha megvalósulnak a tervek.
Ingatlan Kivégzés előtti segélykiáltást tettek közzé a rövidtávú lakáskiadók Budapesten
Mester Nándor | 2020. július 5. 14:53
A Magyar Turisztikai Ügynökségnél (MTÜ) lobbiznak a kétségbeesett hazai lakáskiadói szövetségek. Egyebek között azt akarják elérni, hogy ne korlátozzák évi 120 napban a lakáskiadást, mint azt a szállodaszövetség és az MTÜ szeretné. Szerintük ezzel gyakorlatilag kivégeznék a szektort. A témáról kedden tárgyal a parlament.
Ingatlan A koronavírus sűrűjében is felbuzgott a magyarok lakásépítési kedve
Privátbankár.hu | 2020. június 17. 08:23
Áprilisban 1007 lakásépítési engedélyt adtak ki, így ez volt a legjobb idei hónap. Igaz, tavaly áprilishoz képest ez azért 30 százalékos csökkenést jelent. Összesen 844 családi ház kapott engedélyt, ez szintén a legmagasabb havi érték, és 80 százalékosnál is nagyobb dominanciát mutat a megépítendő lakóépületeken belül.
Ingatlan Minden ingatlant megvenne az Orbán-kormány Közép-Európában, aminek magyar kötődése van
Vég Márton | 2020. június 11. 12:21
Külön alapítványt hoz létre a kormány arra, hogy bármilyen magyar vonatkozással rendelkező ingatlant megszerezhessen Közép-Európában. 
Ingatlan A lakáspiacot is megbénította a koronavírus-járvány
Király Béla | 2020. június 9. 12:49
Nem csak a múltbeli piaci folyamatokat mutatja be, hanem a koronavírus lehetséges hatásaival is foglalkozik az MNB kedden közölt lakáspiaci jelentése. Ebből kiderül, hogy már tavaly év végén lassulás volt tapasztalható, majd a járvány hatására látványosan lefagyott a piac.
Ingatlan 64 százalékot zuhant vidéken a társasházi lakásépítés
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 09:26
Ez részben a kedvezményes lakásépítési áfa tavalyi kivezetésével és a járványhatással magyarázható.
Ingatlan Felforgathatják az ingatlanpiacot a rozsda-lakások
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 10:56
Már a közeljövőben komoly változást hozhatnak az új lakások piacán a rozsdaövezeti fejlesztések, amelyek most dedikált jogszabályt és kedvezményes áfához kaphatnak - derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely a rozsdaövezeti lakásfejlesztésekre vonatkozó - még el nem fogadott - törvényjavaslat megjelenése apropóján azt is megnézte, milyen a kereslet most az új lakások iránt. 
Ingatlan A koronavírus kalapálhatja ki a különbséget a vidéki és budapesti lakásárak között
Privátbankár.hu | 2020. május 7. 09:22
A főváros olcsóbb lesz a turisták eltűnése miatt, a vidéki nagyvárosok árai nagyjából stabilak maradnak az egyetemistáknak köszönhetően.
Friss
hírlevél