BUX
35 050.92
-1.25%
-444.00
OTP
9 720.00
+0.21%
+20.00
MOL
2 000.00
-1.96%
-40.00
RICHTER
6 760.00
-2.59%
-180.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2019. június 4. 06:10

Falusi CSOK, babaváró hitel, új lakástakarékok - nagyot változott a világ fél év alatt azok körül, akik lakást akarnak venni.

Forrás: Jonny Lindner, Pixabay

A jelenlegi ingatlanpiaci árak mellett az, aki ma lakást akar venni, szinte biztos, hogy valamilyen külső finanszírozásra szorul. A családvédelmi akcióterv hamarosan igényelhető elemével, a babaváró támogatással együtt már igen sok eszköz közül választhat az, aki lakást vesz, ezért a Bank360-nal összegeztük, hogy mihez is nyúlhatunk ilyenkor.

Még mindig népszerűek a piaci hitelek

A leggyakoribb segítség a lakásvásárláshoz természetesen a jó öreg ingatlanfedezetű jelzáloghitel. Lakáskölcsönt akár állami kamattámogatással is igénybe vehetünk (ez mára kevésbé népszerű, hiszen vannak jobb ajánlatok), de a piaci kamatok is igen alacsonyak, a Bank360 statisztikái szerint idén márciusban már átlagosan 5 százalékos THM-mel vehettünk fel egy éven túli fixálással kölcsönt, és szerencsére a nagy többség már a biztonságos, hosszú kamatperiódusú vagy végig rögzített kamatozású kölcsönöket keresi.

Ezek között is igen népszerűek a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek, amelyeknél például a maximálisan felszámítható kamatot, az ügyintézés hosszúságát és az előtörlesztésért elkérhető díjat a jegybank szabályozza.

Márciusban 76 milliárd forintot vettek fel a magyar háztartások piaci kamatozású hitelekből, 26 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor.

Megjelent a falusi CSOK a sima mellett

Május közepén jelentek meg a falusi CSOK részletei: július 1-től indul a program és összesen 2486 kistelepülésen vásárolhatunk és újíthatunk fel a segítségével új vagy használt lakást.

A vissza nem térítendő támogatás új lakás vásárlásakor

  • 1 gyermek esetén 600 ezer Ft,
  • 2 gyermek esetén 2,6 millió Ft,
  • 3 gyermek esetén 10 millió Ft.

Használt lakásnál szintén ekkora a támogatás, azonban fontos, hogy csak az összeg felét fordíthatjuk vásárlásra, a másik felét kötelezően felújításra, korszerűsítésre kell használni. Azaz használt lakás vásárlására ennyit fordíthatunk:

  • 1 gyermek esetén 300 ezer Ft,
  • 2 gyermek esetén 1,3 millió Ft,
  • 3 gyermek esetén 5 millió Ft.

Az igénylésnek persze vannak feltételei, mint például az egy év folyamatos TB-jogviszony.

Hagyományos CSOK

Ha nem a falusi CSOK-ot választjuk, az alábbi módon alakulnak az állami támogatások és feltételek:

CSOK hitel - akár 25 millió is ütheti a markunk

A vissza nem térítendő támogatás mellé CSOK-hitelt is igényelhetnek azok, akik vállalnak legalább 2 gyereket. Azonban a korábbiakhoz képest már nem csak 10 millió, hanem akár 15 millió forint is lehet az állami kamattámogatott hitel három vagy több gyermek vállalása esetén július 1-től. Ez azt jelenti, hogy a kétgyermekesek is 10 millió forintos CSOK-hitelt kaphatnak. Szintén újítás, hogy már nincs 35 millió forintos felső értékhatár, ennél drágább lakást is vásárolhatunk, legyen az akár használt, akár új. A CSOK és a kedvezményes hitel tehát így néz ki:

Természetesen az így igényelhető összesen akár 25 millió forintnak igen komoly feltételei vannak: házaspárok igényelhetik, ahol az egyik félnek 40 év alattinak kell lennie, a gyerekek megszületésére pedig 10 év áll rendelkezésre, különben büntetőkamattal kell visszafizetniük a kölcsönt. Amíg viszont a feltételek teljesülnek, a kölcsön kamata nem lehet magasabb 3 százaléknál.

Babaváró hitel - 10 millió forint akármire

A legizgalmasabb állami eszköz kétségkívül a babaváró hitel, amelyet szintén családot tervező házaspárok vehetnek fel 2019. július 1-től. Akár 10 millió forintot is igényelhetnek 20 éves futamidővel ingatlanfedezet nélkül, ráadásul szabad felhasználással, ha pedig legalább egy gyermek születik 5 éven belül, a hitel végig kamatmentes marad, mivel annak fizetését az állam átvállalja, ráadásul a törlesztést is szüneteltethetjük 3 évre.

A Bank360 babaváró kalkulátora is megerősíti, hogy így valamivel kevesebb, mint 46 000 Ft lehet a törlesztőrészlet havonta a 20 éves futamidő alatt. Még kedvezőbb a helyzet, ha kettő vagy három gyerek születik, ugyanis a másodiknál is kérhetünk szüneteltetést, ráadásul a fennálló tartozás 30 százalékát, harmadik gyereknél pedig az egészet visszafizeti helyettünk az állam, azaz egy vissza nem térítendő támogatássá alakul a kölcsön, amelyet akár ingatlancélra is használhatunk.

Persze érdemes valóban teljesíteni a feltételeket, hiszen ha 5 év múltán sem születik gyermek, a hitel egy változó piaci kamatozású személyi kölcsönként ketyeg tovább, a jelenlegi hozamok alapján nagyjából 8 százalékos kamaton, ami már 70 ezer forint feletti induló törlesztőrészletet jelent havonta, az 5 évre számított kamattámogatást, 2,1 millió forintot pedig 120 napon belül vissza kell fizetnünk.

A lakástakarékok sem tűntek el

Az állami támogatás megvonása után a három lakástakarék-pénztár új termékekkel jött elő. Kamatbónusszal pótolták a kieső 30 százalékos pluszt, illetve már nem csak legfeljebb 20 000 forintot fizethetünk havonta egy szerződésre, hanem akár 100 000 forintot is. Ugyanígy a futamidők is változtak, így a jelenleg megtakarítható összeg nagysága jóval reálisabb az ingatlanárak tekintetében.

Ugyanakkor sajnos az állami támogatással számolt hozamhoz képest, amely akár 12 százalék is lehetett, messze elmaradnak a jelenlegi konstrukciók: az EBKM 3 százalék alatt marad.

Kedvező kamatozással vehetünk fel viszont hitelt a megtakarításunk mellé, akár 3 százalékos THM körüli költséggel.

A lakástakarékok előnye tehát abban rejlik, hogy egy szerződéssel hosszú távra tudjuk fixálni az olcsó hitel lehetőségét, hiszen a jelenlegi alacsony kamatszint sem tart örökké, viszont a megtakarítási idő végén nekünk még mindig a szerződésben meghatározott szinten lesz lehetőségünk hitelt felvenni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Ingatlan A koronavírus kalapálhatja ki a különbséget a vidéki és budapesti lakásárak között
Privátbankár.hu | 2020. május 7. 09:22
A főváros olcsóbb lesz a turisták eltűnése miatt, a vidéki nagyvárosok árai nagyjából stabilak maradnak az egyetemistáknak köszönhetően.
Ingatlan Sokkhatás a budapesti albérlet-piacon: mi jön az árzuhanás után?
Privátbankár.hu | 2020. május 3. 16:12
A márciusi sokkhatás után egyértelműen életre kelt a budapesti albérletpiac, az online világhoz történő alkalmazkodás és a csökkenő bérleti díjak hatására élénkült a bérlők kereslete a kiadandó lakások iránt a Rentingo.com adatai szerint. A bérlők jelenleg már több mint 20 ezer forinttal kevesebbet fizetnek egy átlagos albérletért januárhoz képest, és a bérleti díjra vonatkozó alku általánossá vált. Várhatóan a bérleti díjak csökkenése lassulni fog májusban, visszapattanására azonban aligha számíthatunk, mert a korábban Airbnb-n kiadott lakások folyamatosan jelennek meg a hosszú távú bérleti piacon és hétről hétre növelik a kínálatot.
Ingatlan Zöld jelzés a GVH-tól az MNB-alapítványi vagyont kezelő cégnek
Privátbankár.hu | 2020. május 3. 06:07
Az Optima magántőkealapja egy holland bejegyzésű céget vásárolt fel, amely irodák bérbeadásával foglalkozik.
Ingatlan A karanténban rákaptunk a nyaralókra, házakra
Privátbankár.hu | 2020. május 2. 09:01
Idén áprilisban országos szinten az érdeklődések több mint 51 százaléka házakra összpontosult, szemben a tavalyi 44 százalékos aránnyal. A nyaralók adták az összkereslet 6 százalékát, ami majdnem duplája a korábbinak.
Ingatlan Balatoni nyaralók: 80 százalékkal kevesebben érdeklődnek a koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2020. április 30. 11:34
Alaposan átírta a nyaralópiaci trendet a járványhelyzet.
Ingatlan 30 milliót is lehet spórolni egy házon az agglomerációban Budapesthez képest
Privátbankár.hu | 2020. április 28. 13:14
Mennek is az emberek Érdre, Szigetszentmiklósra, Veresegyházra.
Ingatlan A rozsdaövezeti lakásáfa gyógyítja meg a budapesti ingatlanpiacot?
Privátbankár.hu | 2020. április 17. 08:47
Visszatér a tavaly kifutott kedvezményes lakásáfa: a rozsdaövezetekben épülő ingatlanokra lesz érvényes. Az ingatlan.com szerint hosszabb távon és megfelelő lakásszám esetén ezek az új rozsda-lakások kiegyensúlyozottabbá tehetik a budapesti ingatlanpiacot, mert a növekvő kínálat a versenyhelyzetet fokozhatja az új lakások piacán.
Ingatlan Lejtőre került a lakásépítési kedv
Privátbankár.hu | 2020. április 14. 09:32
Régen látott, több évig tartó tempós emelkedésnek vetett véget a múlt év a lakáspiacon, ráadásul az idén a koronavírus-járvány hanyatlást vetít előre.
Ingatlan Ráborították a 100 ezer forint alatti lakásokat a budapesti albérletpiacra
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 08:06
Folytatódik a masszív átalakulás a lakáspiacon belül az albérleteknél: március elejéhez képest országszerte 22 százalékkal nőtt a kínálat, Budapesten pedig 12 százalékos volt a bővülés. Tripláztak a 100 ezer alatti fővárosi lakások.
Ingatlan Nagyot esett a lakáspiac a koronavírus miatt
MTI | 2020. április 1. 15:26
Márciusban 11 100 ingatlan cserélt gazdát Magyarországon, ez 23 százalékos visszaesés tavaly márciushoz képest, amikor 14 373 adásvétel történt és 15 százalékos csökkenés az előző hónaphoz viszonyítva a Duna House (DH) saját adatain alapuló becslése szerint - közölte a társaság.
hírlevél