<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az már biztos, hogy a lakásépítés ismét reneszánszát éli Budapesten, jelenleg mintegy 20 nagyobb, újépítési társasházi projekt zajlik a fővárosban. De vajon milyen ingatlanokra vágynak az emberek? Mekkora legyen és milyen legyen a fekvése? A Balla Ingatlanirodák felmérte az igényeket – ezek azonban nem mindig fedik a kínálatot.

Először érdemes egy pillantást vetni a csokra, ettől várta korábban ugyanis mindenki a hatalmas robbanást, ez a támogatás azonban úgy tűnik, nem támaszt különösen nagy érdeklődést a társasházi projektek iránt, ezt mondta Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák ügyvezetője a Privátbankár.hu-nak. Az ok egyszerű: a 10+10 millió forintos támogatás alig fedezi egy részét a lakásárnak. Ezzel együtt a tulajdonosoknak nem kell aggódni, mivel még így is találnak vevőt a 65-70 négyzetméteres, nagycsaládosoknak kedvező lakásokra.

Azt is tudjuk, hogy hol nem érdemes jelenleg lakást keresni: a belvárosban, a hegyvidéken és Bel-Budán most egyelőre nem kell építkezésekre számítani Balla Ákos szerint, mivel ezeken a környékeken vagy nincs már elég jó telek, vagy túl drágák ahhoz, hogy a befektetők építkezni kezdjenek. A külvárosokban azonban teljesen hiányoznak a társasházi építkezések, itt ugyanis nem tudnának olyan áron értékesíteni, amiért nyereségessé lehetne tenni az építkezést.

Nagy, tágas, világos és olcsó – ezt keressük

A több mint ezer emberrel készített kutatásból kiderül, hogy főleg szép, jó fekvésű, de használt árú lakást keresünk. A megkérdezettek több mint fele társasházi lakást keres, ha újépítésű ingatlanban gondolkodik, harmaduk családi házat, 11,8 százalék pedig iker- vagy sorházba tervez költözni.  Az emberek főleg nagyobb lakásokat keresnek, negyedük legalább 56-70 négyzetméteres otthont keres, további negyedük pedig 70-100 négyzetméteres lakást keres. Ennél nagyobban viszont csak 10 százalékuk gondolkozik.

A szobák száma is igazodik az igényekhez, az emberek majdnem fele legalább háromszobás lakást keres, csak harmaduk elégszik meg kétszobás lakással. Egyszobás garzont viszont alig keresnek az emberek. Természetesen a nagy lakáshoz erkély is dukál, parkolóra azonban kevesen tartanak igényt – kizárólag akkor, ha ezért nem kell többet fizetni 2,5-3 millió forintnál.

A luxusnak azonban ára van

Ezekhez az igényekhez azonban meglehetősen alacsony árvárakozások kapcsolódnak: a legtöbben maximum 350 ezer forintot szánnak négyzetméterenként a lakásvásárlásra, harmaduk 350-400 ezer forintos négyzetméterárral számol, és csak a megkérdezettek negyede adna ennél is többet. Pedig valójában az ő számításaik állnak a legközelebb a reális árakhoz. Különösen igaz ez a XI., a XIV. és a XIII. kerületekre, amik a fő célpontjai a vásárlóknak, ezek azonban nem a legolcsóbb kerületek ma Budapesten.

Balla Ákos szerint a megkérdezettek 40 százalékának ma esélye sem lenne lakást találni a piacon, mivel 350 ezer forint négyzetméter ár alatt nincsenek újépítésű lakások. A legnépszerűbb XI. kerületben valóban könnyebben találnának lakást, itt három ütemben 700 új lakást építenek a következő években, viszont 500-550 ezer forint négyzetméteráron, így korántsem az olcsó kategóriába tartoznak – a jó közlekedésnek, a nagy lakásnak és a csöndes környezetnek ez az ára.

Azok is vehetnek lakást, akiknek nincs is rá pénze? Mi lesz így a csokból?

Nemrég módosultak a Családi Otthonteremtési Kedvezmény feltételei, ezzel pedig újabb családok előtt nyílt meg a 10+10 millió forintos támogatás lehetősége. Egyes kritikusok szerint ez még mindig nem elég, az igazán rászorulók még most sem férnek hozzá a forráshoz, míg mások szerint a csoknak nem ebbe az irányba kell fejlődnie. Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák vezetője is értékelte a változásokat.>>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Nyugaton menő biznisz, nálunk még sehol sincs a befektetők fejében az idősotthon
Mester Nándor | 2021. szeptember 28. 19:16
Az elérhető hozamok terén egyre jobb helyre kerülnek Nyugat-Európában az idősotthonok – derül ki egy friss nemzetközi felmérésből. Jó kiegészítői egy befektetési portfóliónak ezek az ingatlanok. Nálunk alig épülnek ilyenek, a magánbefektetők szerint a biznisz egészségügyi ellátási része a leginkább kockázatos, ezért egyelőre nincs ilyen termék, noha a demográfiai folyamatok és a fizetőképes kereslet megléte akár több tucat ilyen ingatlant is indokolna.
Ingatlan Ki mondta, hogy uszoda nem lehet egy parkolóház tetején?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 26. 14:34
Senki. Pontosabban Amerikában senki. Ezért lesz Miamiban egy ilyen építkezés.
Ingatlan Enyhültek a China Evergrande esetleges csődje miatti félelmek
MTI | 2021. szeptember 23. 19:07
De a hitelezők még nem nyugodtak meg.
Ingatlan Még egy felső kategóriás hotel épül Debrecenben
MTI | 2021. szeptember 23. 17:29
Új, négycsillagos, 101 szobás szálloda épül Debrecen belvárosában nettó 4,83 milliárd forint beruházással. 
Ingatlan Közel 50 millió eurós hitelmegállapodást kötött a Futureal és az MKB Bank
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 16:46
Az ingatlanfejlesztő a Budapest ONE irodapark 3. ütemének finanszírozását oldotta meg ezzel.
Ingatlan Befékeztek az albérletárak nyár végére
MTI | 2021. szeptember 22. 09:53
Nyár végére lelassult az albérletárak növekedése, de még így is magasabbak maradtak, mint egy évvel ezelőtt.
Ingatlan Csaknem négymilliárd forintba került a Lovarda
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 11:22
Három év alatt mintegy negyven milliárd forintot költhettek néhány új vagy felújított épületre a Budai Várban, ahol tegnap adták át a visszaépített Lovardát.
Ingatlan Még mindig sokan akarnak felülni a lakásfelújítási hullámra
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 14. 06:03
Augusztusban megint kissé nőtt a lakásfelújítást tervezők aránya – ezt igazolták a GKI és a Masterplast közös kutatásának eredményei. 
Ingatlan Rossz hír a költözőknek: hiperdrágák lettek az új lakások a pesti peremkerületekben is
Mester Nándor | 2021. szeptember 4. 05:33
Már a külső pesti kerületekben is közelíti az egymillió forintot az új lakások négyzetmétere. Ennek ellenére van kereslet, több helyütt jelentős beruházások indultak és továbbiak vannak előkészítés alatt.
Ingatlan Az MNB az év végéig birtokba veszi a Széll Kálmán téri volt Postapalotát
Csabai Károly | 2021. szeptember 2. 18:32
Ez derül ki a jegybank lapunk érdeklődésére adott válaszából. A ma már Buda Palota néven futó épületet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) három évvel ezelőtt vásárolta meg, s abba az akkori tájékoztatás szerint a pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnökségét költözteti. A nagyközönség számára pedig ugyanott Pénzmúzeum nyílik.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos