Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az már biztos, hogy a lakásépítés ismét reneszánszát éli Budapesten, jelenleg mintegy 20 nagyobb, újépítési társasházi projekt zajlik a fővárosban. De vajon milyen ingatlanokra vágynak az emberek? Mekkora legyen és milyen legyen a fekvése? A Balla Ingatlanirodák felmérte az igényeket – ezek azonban nem mindig fedik a kínálatot.

Először érdemes egy pillantást vetni a csokra, ettől várta korábban ugyanis mindenki a hatalmas robbanást, ez a támogatás azonban úgy tűnik, nem támaszt különösen nagy érdeklődést a társasházi projektek iránt, ezt mondta Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák ügyvezetője a Privátbankár.hu-nak. Az ok egyszerű: a 10+10 millió forintos támogatás alig fedezi egy részét a lakásárnak. Ezzel együtt a tulajdonosoknak nem kell aggódni, mivel még így is találnak vevőt a 65-70 négyzetméteres, nagycsaládosoknak kedvező lakásokra.

Azt is tudjuk, hogy hol nem érdemes jelenleg lakást keresni: a belvárosban, a hegyvidéken és Bel-Budán most egyelőre nem kell építkezésekre számítani Balla Ákos szerint, mivel ezeken a környékeken vagy nincs már elég jó telek, vagy túl drágák ahhoz, hogy a befektetők építkezni kezdjenek. A külvárosokban azonban teljesen hiányoznak a társasházi építkezések, itt ugyanis nem tudnának olyan áron értékesíteni, amiért nyereségessé lehetne tenni az építkezést.

Nagy, tágas, világos és olcsó – ezt keressük

A több mint ezer emberrel készített kutatásból kiderül, hogy főleg szép, jó fekvésű, de használt árú lakást keresünk. A megkérdezettek több mint fele társasházi lakást keres, ha újépítésű ingatlanban gondolkodik, harmaduk családi házat, 11,8 százalék pedig iker- vagy sorházba tervez költözni.  Az emberek főleg nagyobb lakásokat keresnek, negyedük legalább 56-70 négyzetméteres otthont keres, további negyedük pedig 70-100 négyzetméteres lakást keres. Ennél nagyobban viszont csak 10 százalékuk gondolkozik.

A szobák száma is igazodik az igényekhez, az emberek majdnem fele legalább háromszobás lakást keres, csak harmaduk elégszik meg kétszobás lakással. Egyszobás garzont viszont alig keresnek az emberek. Természetesen a nagy lakáshoz erkély is dukál, parkolóra azonban kevesen tartanak igényt – kizárólag akkor, ha ezért nem kell többet fizetni 2,5-3 millió forintnál.

A luxusnak azonban ára van

Ezekhez az igényekhez azonban meglehetősen alacsony árvárakozások kapcsolódnak: a legtöbben maximum 350 ezer forintot szánnak négyzetméterenként a lakásvásárlásra, harmaduk 350-400 ezer forintos négyzetméterárral számol, és csak a megkérdezettek negyede adna ennél is többet. Pedig valójában az ő számításaik állnak a legközelebb a reális árakhoz. Különösen igaz ez a XI., a XIV. és a XIII. kerületekre, amik a fő célpontjai a vásárlóknak, ezek azonban nem a legolcsóbb kerületek ma Budapesten.

Balla Ákos szerint a megkérdezettek 40 százalékának ma esélye sem lenne lakást találni a piacon, mivel 350 ezer forint négyzetméter ár alatt nincsenek újépítésű lakások. A legnépszerűbb XI. kerületben valóban könnyebben találnának lakást, itt három ütemben 700 új lakást építenek a következő években, viszont 500-550 ezer forint négyzetméteráron, így korántsem az olcsó kategóriába tartoznak – a jó közlekedésnek, a nagy lakásnak és a csöndes környezetnek ez az ára.

Azok is vehetnek lakást, akiknek nincs is rá pénze? Mi lesz így a csokból?

Nemrég módosultak a Családi Otthonteremtési Kedvezmény feltételei, ezzel pedig újabb családok előtt nyílt meg a 10+10 millió forintos támogatás lehetősége. Egyes kritikusok szerint ez még mindig nem elég, az igazán rászorulók még most sem férnek hozzá a forráshoz, míg mások szerint a csoknak nem ebbe az irányba kell fejlődnie. Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák vezetője is értékelte a változásokat.>>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Ötből négy ingatlan energetikailag elavult
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 17:34
A hazai ingatlanok tulajdonosainak 84 százaléka véli úgy, hogy otthona energiahatékonysági szempontból is felújításra szorul. A felmérésben résztvevők harmada szeretne napelemet, negyede napkollektort telepíteni házára a közeljövőben – derül ki a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. és az NRC piackutató legfrissebb, reprezentatív kutatásából.
Ingatlan A zöld építkezés lesz az évtized biznisze, ha a magyar kormány is ráfordul
Mester Nándor | 2021. január 22. 05:39
Januártól az új épületek csak közel-nulla energiaigénnyel kapnak használatbavételi engedélyt. Sok ezer új lakásra fognak építési engedélyt kérni, több új vagy felújított középületet is átadnak és a lakásfelújítás is meglódulhat. Ám még nagyon messze vagyunk az épületállomány érezhető javulásától. A legnagyobb baj, hogy nincs átfogó Zöld Biznisz koncepció, pedig több ágazatot is megtolna, ha lenne végre egy sok évre kiterjedő kormányzati stratégia. Legalább 3000 milliárd forintról van szó, ekkora pénzt tudna megmozgatni és a lakosság mellett vállalkozások százainak tenne jót. Megnéztük, milyen állapotban van 2021 elején az ország ingatlanállománya és mik a legfontosabb teendők.
Ingatlan Gyorsabban kelnek el a családi házak, mint eddig bármikor
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 11:29
Ütemesen növekszik a családi házak ára a budapesti agglomerációban és egyes nagyvárosaink közvetlen környékén. A tavalyinál akár 5-8 százalékkal magasabb áron tudják eladni a tulajdonosok az ingatlanjaikat – emelte ki a lakáspiac ezen szegletének fejleményeit munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM műsorában. 
Ingatlan Gyorsabban szakad szét Magyarország, hiába erőlködik a kormány
Mester Nándor | 2021. január 18. 16:59
Magyarországon nem Pannónia és az Alföld között vannak a törésvonalak. Sokkal rosszabb a helyzet. Felerősödött az ország különféle térségeinek egymástól való elszakadása. Budapest és agglomerációja, a középdunántúli és az északnyugati körzetek kiemelkedtek, de az ipari erőközpontokban a város és a vonzáskörzet közötti különbség is nőtt. Mindez lenyomatot hagy a lakásárakban, a drágulás minden településtípust érintett, sok tízezer embert vándorlásra kényszerítve. Az ipari-szolgáltatási beruházások ráerősítettek ezekre a folyamatokra és a különbségek további növekedését vetítik előre továbbá azt is, hogy a belső vándorlás miatt a végképp leszakadó körzetekben egyre kevesebb lesz a forgalomképes ingatlan. A kormány megpróbál milliárdokat pumpálni a kisebb körzetekbe is, de a számok alapján látható: ezzel sem tudja megakadályozni az ország sok részre szakadását.
Ingatlan Most dől el milliónyi magyar élete, csak még nem tudnak róla
Mester Nándor | 2021. január 17. 15:34
Akkora pofont adott a járvány a cégeknek, hogy nem győzik kiheverni. Nehéz is eldönteni, hogy miből legyen több egy munkahelyen: kanapéból vagy íróasztalból. Életek múlhatnak ezen. Mármint cégek élete. Talán nem túlzás, ha azt mondjuk: ez lesz 2021 legfontosabb dilemmája sokszáz magyar vállalat számára. És milliónyi honfitársunknak is. 
Ingatlan Költségek lakásvásárláskor - mi változott januártól?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 7. 18:08
Több könnyítést is hozott 2021. 
Ingatlan Mészáros Lőrinc tőzsdei cégének exvezére belevágott az ingatlanbizniszbe
Csabai Károly | 2021. január 7. 05:39
Néhány napja számoltunk be arról, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető személyek bábáskodásával ingatlanos profilú vállalkozás jött létre, most pedig egy újabb ilyen fókuszú cég elindítására bukkantunk, amely alapítóinak egyike, Gál Miklós a Mészáros Csoportnál dolgozik.
Ingatlan A 2008-as válság óta nem látott lakásfelújítási kedv lett úrrá a magyarokon
MTI | 2021. január 5. 06:22
A lakosság következő egy évre vonatkozó lakásfelújítási és -korszerűsítési kilátásai a tavalyi negyedik negyedévben ismét erőteljesebbé váltak, a várakozások 14 éves csúcsra emelkedtek. A bejelentett kormányzati ösztönző intézkedések hatására a következő egy évben a magyar lakásállomány csaknem 14 százalékán végezhetnek fejújítási, korszerűsítési munkákat - derül ki a GKI és a Masterplast legfrissebb, közös reprezentatív kutatásából.
Ingatlan Az év kérdése: áldás vagy átok Donald Trump a floridai ingatlanpiacnak?
Mester Nándor | 2021. január 3. 06:07
Még pár nap és elhagyja hivatalát az amerikai elnökválasztást elveszítő Donald Trump. Érdemes megnézni, mi vár rá a korábban siker bizniszének számító ingatlanpiacon és főleg New Yorkban, ahol erős pozíciókat épített ki. Talán újjáéled, méghozzá kedvenc államában, Floridában.
Ingatlan Ez az egyetlen bevásárlóközpont-fajta, aminek tényleg bejött az idei év
Mester Nándor | 2020. december 27. 18:02
Idén a vesztes oldalon voltak a plázák, a tavalyinál is jobban muzsikáltak a diszkontláncok, de az igazi nyertes a földszintes bevásárlópark a kiskereskedelmi ingatlanok piacán. Annyira népszerű lett a befektetők körében, hogy már vadásznak rájuk Magyarországon is. Egy őrült év summája következik.
Friss
hírlevél