4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elmúlt másfél év az áremelkedés és a növekvő kereslet jegyében telt a zuglói ingatlanpiacon, de jelenleg már a stagnálás jellemző. Az elkövetkező időszakban a csok miatt végre bővülésnek induló újlakás-kínálat foghatja vissza a használt lakások piacot. A Balla Ingatlanirodák a zuglói ingatlanpiacon át vizsgálta meg a jelenlegi fővárosi trendeket. De mit hoz a jövő?
MTI Fotó: Mohai Balázs

Leginkább úgy lehetne jellemezni az elmúlt néhány hónapban bekövetkezett változásokat a zuglói ingatlanpiacon, hogy az árak sem nem csökkentek, sem nem emelkedtek - mondta Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlanirodák XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Stagnálás volt jellemző, de az elmúlt év második felére kialakult magas szinteken. A csok hatása egyelőre nem érezhető, nincs jelentősebb hatása, az új lakások piacra kerülése hozhat változást nem is olyan sokára.

Eszement árak

A kereslet továbbra is erős a XIV. kerületben, de ez már másfél éve megszokott. Szembetűnő változás, hogy a vevők most már nem mindenáron kívánnak vásárolni. Egyre inkább érezhető, hogy elkezdtek gondolkodni a vevők, és különösen annak fényében valószínűsíthető egyfajta kivárás kialakulása, hogy az év második felében beindulhat az újépítésű lakások piaca is. Természetesen egy jó árú ingatlant most is az átlagosnál gyorsabban lehet értékesíteni.

A kínálat az utóbbi hónapokban a magasabb árak ellenére sem igazán bővült, viszont jellemző, hogy sokszor olyan eszement árakon próbálnak piacra lépni egyes tulajdonosok a lakásaikkal, ami már a vicc kategóriát súrolja. Azt lehet néha érezni, hogy mintha sok eladó egyetlen ingatlaneladáson akarna meggazdagodni - írja elemzésében az ingatlaniroda.

Ők jellemzően mondanak egy összeget hirdetési árként, melyet ha átszámolunk négyzetméterárra, akkor 600-700 ezres összegek jönnek ki, ami nyilvánvalóan irreális. Ezeket az árelképzeléseket sokszor egy családtag, ismerős vagy szomszéd ingatlaneladása után kalkulálják ki tévesen a tulajdonosok – mondta az ingatlanközvetítő.

Kedvelt méretek és elosztások

Most leginkább az 50-70 négyzetméteres lakásokat keresik a vevők, főleg ha nem csak két szoba, hanem három lakóhelyiség található bennük. Utóbbiak kifejezetten előnyt élveznek az eladás során, hiszen ezekből mindig kisebb volt a kínálat, így az áruk is magasabb. Azért is a nagyobb, illetve kétszobás lakások felé húznak a vevők, mert a 30-40 négyzetméter közötti garzonlakások ára fajlagosan magas, így jobban megéri nekik a kétszobások kínálatában keresgélni.

Négyzetmétert tekintve ma Zuglóban 320-420 ezer forint között alakulnak reálisan az árak, ennél sokkal olcsóbban nem is nagyon lehet most itt lakást venni, illetve drágábban eladni. A minimumár mintegy 250 ezer forintra tehető, a maximumot viszont azok az 5-6 éves építésű ingatlanok képviselik a kerületben, melyek a kis lakásszámú társasházakban találhatók. Ezeknél 40-45 millió forint a felső küszöb, efölött már nagyon egyedinek kell lennie az ingatlannak, hogy valaki érdeklődjön utána.

Magához térő bérleti piac

A bérlakáspiacon jellemző drasztikus áremelkedés mára viszont mintha enyhén csillapodott volna. Ennek oka, hogy kialakult egy olyan árszint, ami felett már gyakorlatilag értéktelenné válik az adott bérlakás, hiszen nem lehet kiadni.

Jellemző, hogy számos olyan bérlakás kerül most ki a piacra, ami erősen felújításra szorulna, de ezekért olyan árakat akarnak kérni a tulajdonosaik, amennyiért a jobb állapotú lakásokat adják ki. Pedig ezeknél a lakásoknál nemhogy a nyílászárók nincsenek kicserélve, hanem olykor még akár ki sincsenek festve, régiek a szaniterek, régi bútorokkal vannak telezsúfolva.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem felújított, lepusztult lakótelepi lakásokat próbálnak kiadni 100 ezer forint feletti havi bérleti díjért. Pedig egy ilyen árhoz már olyan felszereltségi szintet, minőségi színvonalat kell képviselnie a lakásnak, amire azt mondhatjuk, hogy makulátlan.

Az a buborék, ami kialakult a bérlakáspiacon, már nem olyan méretű, mint pár hónapja. Ez azt jelenti, hogy egy másfél-kétszobás panel vagy csúsztatott zsalus lakás 90-100 ezer forint közötti áron adható ki most Zuglóban, míg volt olyan időszak, amikor 120-150 ezer forint közé is felkúszott az áruk. A nagyobb lakások természetesen ennél drágábban is bérlőre találnak.

Egy kis megtorpanás jöhet

Az újépítésű piac alakulása határozhatja meg a folyamatokat az év második felében. Néhány projekt már el is indult, és pár hónap múlva várható, hogy egy nagyobb dózis kerül ki újépítésű lakásból a piacra. Emiatt a lakótelepi lakások tulajdonosai egy kis megtorpanásra, némileg csökkenő érdeklődésre készülhetnek az év második felében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG