TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A pár éve még igen keresett Budapest környéki régióban az országos átlagnál is alacsonyabb szintre esett vissza a lakáseladások száma a végtörlesztési hajrá lecsengését követően és az árak is meglehetősen nyomottak. Az Otthon Centrum vezető elemzője szerint új jelenség a visszavándorlás fővárosba, illetve az, hogy több lakástulajdonos helyben keres a megszokott otthonánál kisebb, olcsóbb ingatlant.

Déry Attila elmondta, hogy a végtörlesztésre rendelkezésre álló négy hónap alatt (idén január végéig) a válság előtti időket idézte az eladói és a vevői aktivitás a főváros környéki településeken is; az eladók 23 százaléka azért vált meg lakásától, hogy egy összegben visszafizesse hitelét (Budapesten ez az arány elérte a 25 százalékot). A felfokozott kínálat nem nyomta sokkal lejjebb az egyébként is alacsony árakat. A válság miatt 2008. óta folyamatosan csökkenő lakásárakat érzékeltetve példaként hozta fel, hogy tapasztalataik szerint Érden és környékén manapság a 2008-as ár csupán 75,18 százalékát kell fizetni egy téglalakásért.

Családi házat Gyömrőn és környékén lehet legolcsóbban vásárolni, szintén mintegy 25 százalékkal kevesebbért, mint négy éve. Csupán két-három százalékot vesztettek árukból a budaörsi, biatorbágyi és pátyi téglalakások, míg a családi házak piacán a szentendrei, piliscsabai, pilisvörösvári tulajdonosok vesztenének a legkevesebbet, ha egyáltalán el tudnák adni ingatlanjukat. Az agglomerációban ugyanis a tranzakciók száma az országos átlagot is alulmúlva 2011-ben a 2007-es bázisévhez viszonyítva 33–48 százalékra esett vissza. Az OC kimutatásai szerint leginkább Dunaharaszti, Gyömrő, Vác és Érd környékén pang a piac.

A főváros környéki átlagos ingatlanárakról szólva Déry Attila azt mondta, hogy a téglalakások négyzetmétere körülbelül 230 ezer, a paneleké 165 ezer, míg a családi házaké 180 ezer forintba kerül. Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy továbbra is szívesen költöznek-e az emberek Budapestről az agglomerációs településekre, Déry Attila kifejtette: jelentősen lassult, sőt megfordulni látszik ez a tendencia. Szaporodik azoknak a száma, akik a jellemzően családi házas területekről visszaköltöznének a fővárosba, hogy szabaduljanak a megemelkedett rezsiköltségektől, illetve hiteltörlesztésüktől. A szakember szerint a váltás nem egyszerű, mivel a hitel visszafizetése után nem marad annyi pénz, amiből fedezni lehetne - a magasabb budapesti árakat is figyelembe véve - egy korábbihoz hasonló alapterületű, illetve színvonalú otthon kiadásait.

Szerinte ilyenkor két választás marad: vagy megbékélnek a családok lakhatásuk minőségének visszaesésével, vagy Budapesttől még távolabb „vadásznak” alkalmi vételre. Jellemző megoldás a helyben lebonyolított „nagyobbat kisebbre” - megoldás, esetleg a csere. Az ingatlanpiac idei kilátásairól az OC vezető elemzője azt mondta: az árak és a tranzakciók tekintetében a régióban és országosan is stagnálás valószínű. Az agglomerációban szép számmal vannak nagy értékű ingatlanok, az itteni piac az átlagosnál is jobban megérezte a válságot, az élénkülés első jelei nem itt fognak mutatkozni - vélekedett. Az Otthon Centrum arra számít, hogy 2013-ban - javuló gazdasági környezetben – Pest megyében is fellélegezhet az ingatlanpiac, s mind az eladások száma, mind a négyzetméterárak emelkedni fognak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Hogyan kaphatnak milliókat lakásfelújításra a családok? Részletek
Privátbankár.hu | 2020. november 25. 18:14
Megjelent a gyermekeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítására adott támogatásról szóló rendelet, így végre információkat kaptunk arról, hogy pontosan milyen kritériumok mentén lehet igényelni a támogatást.  
Ingatlan Orbán Viktort bombázzák a lakásfejlesztők újabb kedvezményeket sürgetve
Mester Nándor | 2020. november 21. 06:07
Hiába kalapált össze a kormány egy lakáspiaci élénkítő csomagfélét, a legnagyobb ingatlanfejlesztők keveslik ezt. Kitartóan ismételgetik, hogy a kormány jöjjön elő újabb eszközökkel. Azt is sürgetik, hogy hosszabbítsa meg az új lakásokra vonatkozó 5 százalékos áfa időtartamát, különben megint az lesz, mint 2015-2019 között, vagyis kezelhetetlen lesz a drágulás.
Ingatlan Irodát és raktárt még mindig megéri bezsákolni
Mester Nándor | 2020. november 19. 15:27
Likviditási akadálya nem lesz annak, hogy újabb jelentős ingatlanbefektetési tranzakciók történjenek a következő pár hétben-hónapban. A sok pénzt azonban sokkal szelektívebben fogják elkölteni az intézményi és a magánbefektetők – mondtak ítéletet a helyzetről  vezető befektetési szakemberek a Portfolio Property Investment Forum 2020 című konferenciáján.
Ingatlan Crowne Plaza lesz a Hiltonból a Westendél
Privátbankár.hu | 2020. november 17. 13:46
Az InterContinental Hotels Group (IHG) belépteti a magyar piacra a Crowne Plaza hotelmárkáját. Az új egység a budapesti Westendben 1999-ben átadott Hilton helyén nyílik jövő nyáron.  
Ingatlan Gyorsabban térhet magához az építőipar, mint a turizmus és a vendéglátás
Mester Nándor | 2020. november 12. 05:05
Másfél-két év is elég lehet az európai építőiparnak, hogy kiheverje a koronavírus-járvány miatti sokkot. Ezzel legalább két évvel megelőzheti a turizmust és a vendéglátást. Magyarországon is optimisták az építési ágazat szereplői, főleg amiatt, hogy a kormány – más külföldi példákat átvéve – erősen megtolta a keresleti oldalt különféle adókedvezményekkel és a hitelekkel. A bankok – igaz, szigorúbban, mint korábban – készek továbbra is finanszírozni a jó projekteket és a stabil építőipari vállalatokat. 
Ingatlan Csak a magyarországiak maradtak a magyar ingatlanpiacon - ettől majd lemennek az árak?
MTI | 2020. november 11. 07:34
A beutazási korlátozást az ingatlanbefektetők se nagyon akarták megkerülni: gyakorlatilag csak azok a külföldi ingatlanbefeketetők adnak-vesznek idén, akik egyébként is Magyarországon élnek.
Ingatlan Tovább eshetnek az év végéig a lakásbérleti díjak
Privátbankár.hu | 2020. november 10. 11:20
Folytatódott a lakásbérleti díjak enyhe csökkenése szeptemberben. A szerdától érvényes újabb korlátozások miatt az év végéig is kitarthat a mélyrepülés. 
Ingatlan Egyesülhet a JLL és a Cushman, más fúziók is lehetnek a globális ingatlanpiacon
Privátbankár.hu | 2020. november 7. 12:34
Erősödhet a fúziós hullám a nagy nemzetközi ingatlanügynökségeknél. Több tranzakció előkészületeiről is tudni, de egyik sem végleges. A napokban kiderült, hogy egybeolvadásról tárgyalt a JLL és a Cushman&Wakefield, alku nem született, de még születhet. Viszont ezek a folyamatok kiválóan jelzik, hogy a mélyülő válság milyen lépésekre kényszeríti az ágazat szereplőit.
Ingatlan Nagy sebeket ejt a vírus az ingatlanügynökökön is
Mester Nándor | 2020. november 5. 11:28
A járvány miatt folytatódnak a megszorítások a világ két legnagyobb globális ingatlantanácsadó cégénél. A JLL és a CBRE is elbocsátásokra és más költségcsökkentésekre kényszerült. Mindkét vállalkozás hosszú évek óta jelen van a magyar piacon is, de a globális központok döntései vélhetően nem érintik az itteni képviseleteket.
Ingatlan Majdnem negyven százalékot esett a lakásépítési engedélyek száma
Privátbankár.hu | 2020. november 5. 10:04
Felpörögtek a lakásépítések a harmadik negyedévben, de majdnem 40 százalékkal esett az újonnan kiadott engedélyek száma – derül ki a KSH csütörtökön közzé tett jelentéséből. Ebből egyértelmű, hogy ebben az időszakban már a kivárásé volt a főszerep a lakosság és a vállalkozók részéről is.
Friss
hírlevél