Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Már külföldön sem találnak elegendő dolgozót a német cégek, menekülteket alkalmaznak, amikor tudnak, de problémát jelent, hogy a jogszabályok bonyolultak. Előfordul, hogy olyanokat utasítanak ki az országból, akikre egyébként nagy szükség van.

Egyre több cég alkalmaz menekülteket, mert helyi munkaerő alig van – tudósított a német Die Zeit. Főleg az egészségügyben, kórházakban, például nővérekből van nagy hiány.

A dolgozók egy része Szíriából, Marokkóból és Pakisztánból érkezett a lap által bemutatott lipcsei idősek otthonában. A munkaerő-hiány az egész régióban jellemző, tízből hat állást csak nagygon nehezen tudnak betölteni.

Helyiek alig jelentkeznek, külföldieket nagyon nagyon nehéz találni, maradnak a menekültek – mondta az intézmény vezetője, aki a szakmai gyakorlatra jelentkező, tanuló dolgozóknak is örül. Nemrég egyébként az illetékes miniszter, Jens Spahn is azt mondta, hogy külföldről kellene szakembereket hozniuk.

Visszaküldik őket

Az Institut der deutschen Wirtschaft  (IW) kutatóintézet szerint, míg évekkel ezelőtt főleg egyetemi végzettségű dolgozókból volt hiány, most szakmunkásokból, középfokú végzettségű szakemberekből. Sok menekült pedig rendelkezik az ehhez szükséges képesítéssel.

Problémát jelent, hogy sokukat a szigorodó szabályok alapján újabban visszaküldik eredeti hazájukba. Az intézmény vezetője arról panaszkodik, hogy rengeteg a jogszabály, már egészen bevándorlási szakértővé kellett kiképeznie magát. Volt olyan ápoló, aki már öt éve dolgozott nála, mégis kiutasították az országból.

3+2 év minimum

Egy vállalat arról panaszkodott, hogy még lakást is biztosított egyik dolgozójának, hogy megtarthassa, majd hirtelen őt is kiutasították. Elvileg a “3+2 szabály”  alapján a külföldiek maradhatnának a tanulmányaik és szakmai gyakorlatuk megszerzésének idejére, mégis sokukat kiutasítják, különösen egyes dél-német tartományokból.

Nemrég 110 vállalat írt alá egy petíciót Baden-Württemberg tartományban, amelyben a külföldi munkaerőre vonatkozó szabályok egyszerűsítését kérték. A jelenlegi bonyolult szabályok különösen a kisebb vállalatok életét nehezítik meg.

Ingatlanvásárlási tilalom?

Amint korábban írtuk, a német lakosságnak már közel egynegyede “migrációs áháttérrel” rendelkezik, ami azt jelenti, hogy legalább az egyik szülő külföldön látta meg a napvilágot.  Valamint "A megkérdezettek 15 százaléka tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát – ez nagyságrendileg 1,2 millió főt, a velük távozó kiskorú családtagokkal ez akár másfél millió főt jelent" - mutatja egy új magyarországi felmérés.

A berlini hatóságok viszont úgy próbálnak a lakáshiányon segíteni, hogy a külföldieknek megtiltanák bizonyos típusú ingatlanok megvásárlását – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A polgármester arról beszélt a lapnak, hogy a holland mintát vennék alapul, ahol már régebben bevezetettek hasonló szabályokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier A kormány hívó szava: sok ezer embernek a mai az utolsó home office-munkanapja
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 06:15
Ahogy visszamennek a diákok az iskolákba, a kormány visszahívja az embereket a home office-ból.
Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Karrier Távozik az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 07:37
Fichtinger Gyula lemondott.
Karrier Az Országgyűlés megszavazta az egyetemek alapítványi fenntartását
MTI | 2021. április 27. 14:31
Ősztől a hallgatók 70 százaléka folytathatja tanulmányait új modellben működő egyetemen.
Karrier Minden borzalmas: hogyan dobhatják fel a munkahelyi légkört a vezetők?
Kollár Dóra | 2021. április 19. 19:14
Az elmúlt több mint egy év minden szempontból megterhelő volt a világ lakossága számára, mentálisan és fizikailag is belefáradtunk a járványba, és bár egyre több jel utal arra, hogy végre valahára talán kifelé tartunk a járványból, optimistának lenni még mindig igazi kihívás. Hogyan hozhatják be a menedzserek a pozitív gondolatokat a pandémia által megviselt munkahelyekre?  
Karrier A tiszavirágzástól a halászléig: újra kinevezték a miniszteri biztost
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 09:54
V. Németh Zsolt ismét megkapta a megbízást.
Karrier Megugrott a távmunkában dolgozók száma
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 7. 10:17
Tavaly háromszor annyian dolgoztak otthonról, mint az azt megelőző tíz évben. 
Karrier Fizetésemelés a járvány idején - hogyan kérjünk többet?
Privátbankár.hu | 2021. március 30. 16:04
A COVID-19 alapjaiban forgatta fel a mindennapjainkat, megváltoztatva munkahelyi szokásainkat is az eltelt több mint egy évben - de mihez kezdjenek azok, akik úgy érzik, lassan itt az ideje annak, hogy újratárgyalják bérezésüket?
Karrier A focisták többsége a visszavonulás után csődbe megy: Loius Saha startupja segít nekik ezt elkerülni
Pásztor András | 2021. március 20. 05:47
A Manchester Uniteddel a Bajnokok Ligáját is megnyerő Louis Saha saját rossz tapasztalatai miatt olyan vállalkozásba fogott, amely a sportolóknak nyújt segítséget, tanácsot pénzügyi kérdésekben. Amíg játszanak, rengeteget keresnek, ám megdöbbentően sokan vesztik el vagyonukat, fektetnek rossz üzletekbe. Akár egymilliárd fontot is veszthetett mintegy 500 Premier League játékos, csak mert adót akart optimalizálni.
Karrier Koronavírus: 100 százalékos táppénzt kérnek a postások
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 17:19
Levelet írt két szakszervezet a táppénz-helyzet miatt.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.