3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Már külföldön sem találnak elegendő dolgozót a német cégek, menekülteket alkalmaznak, amikor tudnak, de problémát jelent, hogy a jogszabályok bonyolultak. Előfordul, hogy olyanokat utasítanak ki az országból, akikre egyébként nagy szükség van.

Egyre több cég alkalmaz menekülteket, mert helyi munkaerő alig van – tudósított a német Die Zeit. Főleg az egészségügyben, kórházakban, például nővérekből van nagy hiány.

A dolgozók egy része Szíriából, Marokkóból és Pakisztánból érkezett a lap által bemutatott lipcsei idősek otthonában. A munkaerő-hiány az egész régióban jellemző, tízből hat állást csak nagygon nehezen tudnak betölteni.

Helyiek alig jelentkeznek, külföldieket nagyon nagyon nehéz találni, maradnak a menekültek – mondta az intézmény vezetője, aki a szakmai gyakorlatra jelentkező, tanuló dolgozóknak is örül. Nemrég egyébként az illetékes miniszter, Jens Spahn is azt mondta, hogy külföldről kellene szakembereket hozniuk.

Visszaküldik őket

Az Institut der deutschen Wirtschaft  (IW) kutatóintézet szerint, míg évekkel ezelőtt főleg egyetemi végzettségű dolgozókból volt hiány, most szakmunkásokból, középfokú végzettségű szakemberekből. Sok menekült pedig rendelkezik az ehhez szükséges képesítéssel.

Problémát jelent, hogy sokukat a szigorodó szabályok alapján újabban visszaküldik eredeti hazájukba. Az intézmény vezetője arról panaszkodik, hogy rengeteg a jogszabály, már egészen bevándorlási szakértővé kellett kiképeznie magát. Volt olyan ápoló, aki már öt éve dolgozott nála, mégis kiutasították az országból.

3+2 év minimum

Egy vállalat arról panaszkodott, hogy még lakást is biztosított egyik dolgozójának, hogy megtarthassa, majd hirtelen őt is kiutasították. Elvileg a “3+2 szabály”  alapján a külföldiek maradhatnának a tanulmányaik és szakmai gyakorlatuk megszerzésének idejére, mégis sokukat kiutasítják, különösen egyes dél-német tartományokból.

Nemrég 110 vállalat írt alá egy petíciót Baden-Württemberg tartományban, amelyben a külföldi munkaerőre vonatkozó szabályok egyszerűsítését kérték. A jelenlegi bonyolult szabályok különösen a kisebb vállalatok életét nehezítik meg.

Ingatlanvásárlási tilalom?

Amint korábban írtuk, a német lakosságnak már közel egynegyede “migrációs áháttérrel” rendelkezik, ami azt jelenti, hogy legalább az egyik szülő külföldön látta meg a napvilágot.  Valamint "A megkérdezettek 15 százaléka tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát – ez nagyságrendileg 1,2 millió főt, a velük távozó kiskorú családtagokkal ez akár másfél millió főt jelent" - mutatja egy új magyarországi felmérés.

A berlini hatóságok viszont úgy próbálnak a lakáshiányon segíteni, hogy a külföldieknek megtiltanák bizonyos típusú ingatlanok megvásárlását – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A polgármester arról beszélt a lapnak, hogy a holland mintát vennék alapul, ahol már régebben bevezetettek hasonló szabályokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG