BUX
36 302.78
+0.97%
+350.00
OTP
10 880.00
+4.31%
+450.00
MOL
1 810.00
-1.63%
-30.00
RICHTER
7 030.00
-1.68%
-120.00
MTELEKOM
387.00
+1.84%
+7.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2012. december 17. 15:59

2013-ban ugyanannyian kezdhetik meg tanulmányaikat állami finanszírozással, mint tavaly. Egy módosítóból kiderül, hogy tennék láthatatlanná a keretszámokat. Az új rendszer felülről nyitott lenne, de a felsőoktatásra továbbra sem áldozna többet a kormányzat. Az új rendszer is bonyolultnak tűnik és egyre több a kérdőjel.

Az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottsága módosítóindítványt nyújtott be a költségvetési törvényhez, mely tulajdonképpen tartalmazza a felsőoktatási felvételi keretszámok - részleges - eltörlését, vagyis azt, amit Orbán Viktor szombaton bejelentett. Eddig úgy tudtuk, hogy az erőforrás-miniszter tárgyalóasztalhoz ül a hallgatói érdekvédő szervezetekkel (a tárcavezető kérte, hogy ez a korábban tervezettnél előbb valósuljon meg), majd pedig szerdára előterjesztést készít a kormány száméra a keretszámok bejelentett eltörléséről.

Borult a forgatókönyv: nyilvános az új koncepció egy része

A forgatókönyv borult, a parlament honlapjára már ma felkerült egy módosítóindítvány. Ennek értelmében ezek után nem keretszámokat határoznak majd meg, hanem a szakminiszter határozatot hoz arról, hogy az állam mely szakokon teszi lehetővé az állami ösztöndíjat (tehát az "ingyenes képzést"), illetve részösztöndíjat (50%-ot áll az állam), ezeken a szakokon a miniszter felvételi pontszámot határoz meg, így dől majd el, ki, milyen finanszírozási formában folytathatja felsőoktatási tanulmányait.  A döntés előtt a miniszternek ki kell kérnie a Felsőoktatási Tervezési Testület, illetve az Országos Doktori Tanács véleményét - olvasható a dokumentumban.

Ezek után tehát majd nem lesznek keretszámok, a jelentkezések és a minőségi szűrők meghatározásával azonban az oktatási kormányzat ezután is bele tud majd abba szólni, hogy hány államilag finanszírozott képzés indul. Maga a módosító is úgy fogalmaz, a "létszámkeret" szakos elosztásáról dönt a miniszter. A döntés előtt a tárcavezetőnek ki kell kérnie a Felsőoktatási Tervezési Testület, illetve az Országos Doktori Tanács véleményét. Az új rendszer lényegében nem sokban különbözik a mostanitól.Teljes hátraarc

A kormány 2013-ban annyi államilag támogatott helyet hirdet a felsőoktatásban, mint 2012-ben, ez teljes hátraarcot jelent a korábban beharangozott keretszűkítéshez képest, mely alapján csak 10 480 fő kezdhette volna meg felső fokú tanulmányait jövőre. A keretszám-szabályozás azonban marad a mesterképzésnél, itt továbbra is az MA-ra felvett hallgatók 35%-a tanulhat tovább.

"A javasolt módosítás folytán az állami felsőoktatási intézményekben, felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben a jelentkezések száma, illetve a tényleges intézményi kapacitás erejéig nyílik lehetőség magyar állami (rész)ösztöndíja s képzésre jelentkezni, tanulmányokat folytatni" - áll a javaslat indoklásában.

A keretszámokat teljesen eltörölni nem lehet

A javasolt törvényi szintű szabályozás megteremti annak a lehetőségét, hogy a szakpolitikai felelős, a miniszter évente és szakonként is egyensúlyt teremtsen a jelentkezői igények, az állam és a piac megfogalmazott elvárásai és a költségvetés lehetőségei, valamint a felsőoktatástól elvárt magas minőségi feltételek teljesítése között - szól a javaslat.

Ahogy már utaltunk rá, teljesen nem lehet kivezetni a keretszámokon alapuló "bonyolult rendszert", ezzel számol a módosító is: mesterképzés mint a második felsőoktatási képzési ciklus létszáma olyan, ami az els ő képzési ciklus, vagyis az alapképzés függvénye, ennek megfelelően ebben a részben megmarad a létszámszabályozás".

Ugyanannyi pénz marad a felsőoktatásra

Belerokkanunk-e a diákhitelbe? Számoltunk.
Ott van a diákhitel - mondogatták egyre többet a keretszámok megvágása kapcsán a politikusok, holott a középiskolások nagy része az adósságfelhalmozásról hallani sem akar. A keretszámokat eltörölhetik, a diákhitel akkor is marad. Ki rokkan majd bele: az állam vagy a pályakezdők? Utánajártunk, számoltunk. Részletek >>>

Egyelőre azonban nem került fel olyan módosítóindítvány, mely arról szólna, hogy változik a felsőoktatás költségvetési támogatása. Múlt héten a büdzsé zárószavazásakor a parlament 11 milliárddal fejelte meg az utolsó pillanatban az ágazatból elvont összegeket, továbbra is 123,5 milliárdot irányoz elő a büdzsé jövőre az egyetemek és főiskolák támogatására Ez azért is érdekes, mert Balog Zoltán szerint az új rendszer "felülről nyitott lesz", vagyis, aki teljesíti a minőségi korlátot, az bekerül az államilag támogatott képzésre - ami elvileg ugyanannyi pénzből kellene, hogy tudjon működni, mint a keretszámos rendszer...

Rogán Antal ma arról beszélt, hogy a minőségi korlát mellett két további feltétele van az ingyenességnek: a hallgatónak oklevelet kell szereznie és itthon kell dolgoznia aztán. Ezek a részletek azonban nem szerepelnek egyelőre a módosítóban, Rogán szavaiból az derül ki, hogy az ingyenességet akár utólag is megvonhatják az államilag finanszírozottaktól, hanem teljesítik a feltételeket. Ezzel kapcsolatban még homályosak a részletek (meddig kell majd például itthon dolgozni, mi lesz a hallgatói szerződésekkel?).


Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Karrier Megkezdődött a nagy kísérlet – vigyázó szemetek erre a szegény német tartományra vessétek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 06:07
Miközben Németországban makacsul tartja magát a koronavírus, egyes tartományokban már ezen és a jövő héten újraindul a tanítás a diákok személyes jelenlétével. A kétségeknek és dilemmáknak azonban se szeri, se száma. Egyszerre készülnek a tanítás újraindítására és az iskolák esetleges újrazárására.
Karrier Felnőttképzések – a válság új igényt teremtett
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. augusztus 2. 13:27
Az állami bértámogatás egyik alapelvárása a cégek felé az egyéni fejlesztési idő biztosítása. A kormány arról nem rendelkezett, hogy ennek pontosan milyen formában kell megvalósulnia, így nagyon sokféle továbbképzés szóba jöhet. A lényeg, hogy a munkavállaló ebben az időszakban nem dolgozhat.
Karrier Kiosztották a Minőségi Újságírás Díjat - lapunk munkatársa is kiemelt lett
Privátbankár.hu | 2020. július 28. 17:27
Újra kiosztották egy éves szünet után a Minőségi Újságírás Díjat, közölte a Főszerkesztők Fóruma. Lapunk munkatársának írása is kiemelésre méltónak találtatott.
Karrier Orbán Viktor kormánybiztost csinált Wáberer Györgyből
Privátbankár.hu | 2020. július 21. 08:38
A 13. leggazdagabb magyar a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felel mostantól.
Karrier Arra is kezd felkészülni a kormány, hogy távoktatásban indul a tanév
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 07:37
Érdekes információdarabra bukkantunk a legfrissebb Magyar Közlönyben, az egyetemi beiratkozások kapcsán.
Karrier Ez a kormánybiztos folytathatja a munkát
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 06:59
A péntek éjszaka megjelent Magyar Közlöny alapján régi-új kormánybiztosra ébredt ma Magyarország.
Karrier Palkovics menesztette az egyik helyettes államtitkárát
Privátbankár.hu | 2020. július 14. 06:16
Már meg is van Szepesi Balázs utóda. 
Karrier Megvan, mikor kaphatják meg az emelt fizetést a tanárok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 23. 08:02
Legjobban az intézményvezetők és helyetteseik járnak majd. 
Karrier Orbán felmentett egy helyettes államtitkárt - már megvan az utódja
Privátbankár.hu | 2020. június 23. 07:29
A Miniszterelnökségen történt a személycsere. 
Karrier A kihívásokról szólt a home office
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. június 21. 17:35
Az elhúzódó járványhelyzet miatt házi karanténba kényszerült munkavállalók élete nem volt egyszerű. A legszerencsésebb eset, ha valaki olyan szektorban dolgozik, ahol nem veszítette el a munkáját a járvány következtében, és adottak a feltételek az otthoni munkavégzéshez is. Egy hónap távmunka után ezek voltak a legfőbb tapasztalataink.  
Friss
hírlevél