1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

2013-ban ugyanannyian kezdhetik meg tanulmányaikat állami finanszírozással, mint tavaly. Egy módosítóból kiderül, hogy tennék láthatatlanná a keretszámokat. Az új rendszer felülről nyitott lenne, de a felsőoktatásra továbbra sem áldozna többet a kormányzat. Az új rendszer is bonyolultnak tűnik és egyre több a kérdőjel.

Az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottsága módosítóindítványt nyújtott be a költségvetési törvényhez, mely tulajdonképpen tartalmazza a felsőoktatási felvételi keretszámok - részleges - eltörlését, vagyis azt, amit Orbán Viktor szombaton bejelentett. Eddig úgy tudtuk, hogy az erőforrás-miniszter tárgyalóasztalhoz ül a hallgatói érdekvédő szervezetekkel (a tárcavezető kérte, hogy ez a korábban tervezettnél előbb valósuljon meg), majd pedig szerdára előterjesztést készít a kormány száméra a keretszámok bejelentett eltörléséről.

Borult a forgatókönyv: nyilvános az új koncepció egy része

A forgatókönyv borult, a parlament honlapjára már ma felkerült egy módosítóindítvány. Ennek értelmében ezek után nem keretszámokat határoznak majd meg, hanem a szakminiszter határozatot hoz arról, hogy az állam mely szakokon teszi lehetővé az állami ösztöndíjat (tehát az "ingyenes képzést"), illetve részösztöndíjat (50%-ot áll az állam), ezeken a szakokon a miniszter felvételi pontszámot határoz meg, így dől majd el, ki, milyen finanszírozási formában folytathatja felsőoktatási tanulmányait.  A döntés előtt a miniszternek ki kell kérnie a Felsőoktatási Tervezési Testület, illetve az Országos Doktori Tanács véleményét - olvasható a dokumentumban.

Ezek után tehát majd nem lesznek keretszámok, a jelentkezések és a minőségi szűrők meghatározásával azonban az oktatási kormányzat ezután is bele tud majd abba szólni, hogy hány államilag finanszírozott képzés indul. Maga a módosító is úgy fogalmaz, a "létszámkeret" szakos elosztásáról dönt a miniszter. A döntés előtt a tárcavezetőnek ki kell kérnie a Felsőoktatási Tervezési Testület, illetve az Országos Doktori Tanács véleményét. Az új rendszer lényegében nem sokban különbözik a mostanitól.



Teljes hátraarc

A kormány 2013-ban annyi államilag támogatott helyet hirdet a felsőoktatásban, mint 2012-ben, ez teljes hátraarcot jelent a korábban beharangozott keretszűkítéshez képest, mely alapján csak 10 480 fő kezdhette volna meg felső fokú tanulmányait jövőre. A keretszám-szabályozás azonban marad a mesterképzésnél, itt továbbra is az MA-ra felvett hallgatók 35%-a tanulhat tovább.

"A javasolt módosítás folytán az állami felsőoktatási intézményekben, felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben a jelentkezések száma, illetve a tényleges intézményi kapacitás erejéig nyílik lehetőség magyar állami (rész)ösztöndíja s képzésre jelentkezni, tanulmányokat folytatni" - áll a javaslat indoklásában.

A keretszámokat teljesen eltörölni nem lehet

A javasolt törvényi szintű szabályozás megteremti annak a lehetőségét, hogy a szakpolitikai felelős, a miniszter évente és szakonként is egyensúlyt teremtsen a jelentkezői igények, az állam és a piac megfogalmazott elvárásai és a költségvetés lehetőségei, valamint a felsőoktatástól elvárt magas minőségi feltételek teljesítése között - szól a javaslat.

Ahogy már utaltunk rá, teljesen nem lehet kivezetni a keretszámokon alapuló "bonyolult rendszert", ezzel számol a módosító is: mesterképzés mint a második felsőoktatási képzési ciklus létszáma olyan, ami az els ő képzési ciklus, vagyis az alapképzés függvénye, ennek megfelelően ebben a részben megmarad a létszámszabályozás".

Ugyanannyi pénz marad a felsőoktatásra

Belerokkanunk-e a diákhitelbe? Számoltunk.
Ott van a diákhitel - mondogatták egyre többet a keretszámok megvágása kapcsán a politikusok, holott a középiskolások nagy része az adósságfelhalmozásról hallani sem akar. A keretszámokat eltörölhetik, a diákhitel akkor is marad. Ki rokkan majd bele: az állam vagy a pályakezdők? Utánajártunk, számoltunk. Részletek >>>

Egyelőre azonban nem került fel olyan módosítóindítvány, mely arról szólna, hogy változik a felsőoktatás költségvetési támogatása. Múlt héten a büdzsé zárószavazásakor a parlament 11 milliárddal fejelte meg az utolsó pillanatban az ágazatból elvont összegeket, továbbra is 123,5 milliárdot irányoz elő a büdzsé jövőre az egyetemek és főiskolák támogatására Ez azért is érdekes, mert Balog Zoltán szerint az új rendszer "felülről nyitott lesz", vagyis, aki teljesíti a minőségi korlátot, az bekerül az államilag támogatott képzésre - ami elvileg ugyanannyi pénzből kellene, hogy tudjon működni, mint a keretszámos rendszer...

Rogán Antal ma arról beszélt, hogy a minőségi korlát mellett két további feltétele van az ingyenességnek: a hallgatónak oklevelet kell szereznie és itthon kell dolgoznia aztán. Ezek a részletek azonban nem szerepelnek egyelőre a módosítóban, Rogán szavaiból az derül ki, hogy az ingyenességet akár utólag is megvonhatják az államilag finanszírozottaktól, hanem teljesítik a feltételeket. Ezzel kapcsolatban még homályosak a részletek (meddig kell majd például itthon dolgozni, mi lesz a hallgatói szerződésekkel?).


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG