10p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

KKV
Családi vállalkozást üzemeltetni nem egyszerű, de mégis rendkívül népszerű a világ minden táján. Az alapító tulajdonosoknak azonban idővel szembesülniük kell a generációváltás problémájával. Mit tegyünk, ha nincs utód? Ki örökli a céget? Mi történik, ha nem tudunk megegyezni a fiatalokkal, vagy épp hallani sem akarnak a stafétabot átvételéről? Antall György ügyvéddel, a Réti, Antall & Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal cégtársával beszélgettünk a generációváltás problémáiról és lehetséges megoldásairól.
Antall György előadást tart a Privátbankár.hu KKV Finanszírozás 2017 konferenciáján. Fotó: Privátbankár.hu/Izsó Márton

A családi vállalkozás rendkívül népszerű, nem csak Magyarországon, de világszinten is. Miben más egy ilyen céget üzemeltetni?

Nincs különösebb tudományos meghatározása egy családi vállalkozásnak, családi vállalkozásról akkor beszélhetünk, amikor egy vállalat tulajdonosa vagy tulajdonosai egy vagy több – természetesen belátható számú – családból származnak. Ebben az esetben a családtagok maguk is részesei a vállalatnak, azon belül különböző pozíciókat töltenek be. Egy családi vállalkozásnak a működési logikája az, ami nagyon más egy sok tulajdonossal bíró, nyilvános részvénytársasághoz képest: egy család például mindig hosszabb távra tervez.

Mivel nem nagyon vannak tőzsdén levő részvényeik, a tőkepiaci változások őket kevésbé vagy egyáltalán nem érintik; általában nagyobb hangsúlyt helyeznek a lojalitásra és a tradícióra is. Ugyanakkor, miután a családi vállalkozások általában kisebbek, így egyszerűbb a döntéshozatali rendszer, és sokszor adaptívabbak is, mint egy általános nagyvállalat. Emiatt előbb megszületnek a döntések, azokat hamarabb végre is hajtják, és sokkal kevésbé általános az a nagyvállalati gyakorlat, hogy a „feneküket védjék a rossz döntésektől” – vagyis sokkal inkább kockázatvállalóak a családi vállalkozások, hiszen nem más, hanem a saját pénzükkel játszanak.

Mik a hátrányai egy ilyen cégformának? Létezik-e egyáltalán ilyen?

A családi vállalkozás ugyanakkor rendkívül sérülékeny: nagyon sok múlik azon, hogy az egyes családtagok mennyire alkalmasak a cég irányítására. Az európai irodalom tele van a nagy családregényekkel, ahol az építkező első generációt, a stagnáló második és a széteső harmadik generáció követi. Ilyen a Forsythe saga, a Thibeault család, s persze a nagy német klasszikus, a Buddenbrock ház.

Általában az első generációs családi vállalkozások azért élnek, mert maga az alapító alkalmas a vállalkozás létrehozására és irányítására – ennek híján nem is létezne a vállalkozás. De mi lesz a következő generációval. Erre vannak mindenféle felmérések, itt a PwC-nél néhány évente készítenek globális felmérést: ebből az derül ki, hogy a családi vállalkozások mindössze kétharmada éli túl az első és egyharmada a második generációváltást.

Persze, vannak 8-10 generációt megélt családi vállalkozások is, ezek azonban főleg olyan országokban, ahol nem zajlott komolyabb államosítás: Spanyolországban a Codorníu borászat a 16. század óta működik és van családi kézben, emellett Japánban is rengeteg több évszázada működő családi vállalkozás. A mi régiónk ebből a szempontból kevésbé szerencsés, hiszen itt 1945, de még inkább 1948 után az államosítási hullám egészen a sarki kisboltokig elérte a magánvállalkozásokat, és gyakorlatilag a teljes szektort kisöpörte. Így ma Magyarországon szinte mindenki első vagy második generációs családi vállalkozó.

Egy ilyen környezetben mi segítheti egy családi vállalkozás fennmaradását? Szükséges-e külön jogszabályi védelem?

Ez nem elsősorban jogszabályi kérdés. A családi vállalkozásnak épp olyan jogszabályi környezetre van szüksége, mint a gazdaság bármely területének: egy átlátható, világos, stabil és kiszámítható környezetre, ahol a verseny dönti el, ki marad fenn, a „győzzön a jobb” elvén. A családi vállalkozások általában kicsiként kezdik, így a szabályozás a piacra lépési korlátok lebontásával tud segíteni, abban az értelemben, hogy ne legyen ugyanakkora adminisztratív teher egy kis- vagy középvállalkozáson, mint egy nagyvállalaton. Azt azért látni kell, hogy a szabályozás nem csak nálunk, hanem a világ többi részén is burjánzik, vagyis számos teljesen fölösleges plusz terhet ró a vállalkozásra, amit egy nagyvállalat szimplán a belső felépítés miatt – lévén tapasztaltabbak, több emberrel rendelkeznek – jobban elvisel, mint egy kis cég, ahol adott esetben csak ketten-hárman dolgoznak, akik ráadásul inkább koncentrálnának magára az üzletre, mint a papírozásra. Egy ilyen változás mindenképp komoly segítséget jelentene.

Hogyan zajlik maga a generációváltás egy cégnél? Mik lehetnek a buktatók?

A generációváltásnak két különböző szintje van: a tulajdonos körében történő és a vállalatvezetés, vagyis a menedzsment körében történő generációváltás. Ez a kettő a családi vállalkozásoknál általában összefügg, vagyis a vállalkozást irányító, alapító, vagy tulajdonló (általában) családfő látja el a napi menedzsmentet is. A tapasztalatok szerint, előbb adja át a a napi ügyvitelt a következő generációnak, mint magát a tulajdont. Az egy elég esetleges dolog, hogy mennyire alkalmas vagy érdeklődő a következő generáció, ezt családja válogatja. Van olyan család, ahol a következő generáció organikusan belenő az üzletbe, és van olyan, ahol egész egyszerűen vagy nincs leszármazott, vagy a fiatalok nagyon távol tartják magukat a családi vállalkozástól. Ha van érdeklődő leszármazott a családi vállalkozásban, akkor a dolog annyiból egyszerűbb, hogy van kinek átadni a céget – de fontos, hogy őt is fel kell készíteni!

Fel kell készíteni szakmailag, fel kell készíteni a vezetői képességek tekintetében is, ezt pedig – sajnos – nem mindig lehet a családon belül megoldani. Nem véletlenül küldték el annak idején a mesterlegényeket külföldi tanulmányútra, mindenképp hasznos, ha a következő generáció megtapasztalja, hogyan is zajlik ez egy másik országban – akár ugyanabban a szektorban, akár egy teljesen más ágazatban. Itt tudja megismerni magát, és így válhat belőle felkészült, tapasztalt vezető, aki utána visszatérhet a családi vállalkozásba. Az ember a szüleinek mindig a gyereke marad, bizonyos mértékig mindig így is tekintenek majd rá, ezért nem baj, ha a felnőtté válás során jelen van valamilyen külső tapasztalatszerzés, sőt, kifejezetten szükséges ahhoz, hogy a generációváltás sikeres legyen.

Mi történik, ha nincs utód?

Ha nincs utód, akkor már sokkal jelentősebb a probléma. Kétféleképpen fordulhat elő, hogy nincs utód: vagy egész egyszerűen nincs vérszerinti  leszármazott, a másik lehetőség, hogy ugyan van leszármazott, de a gyerekeket nem érdekli a cég.  Ha nincs utód, akkor általában a tulajdonosok eladják a családi vállalkozást, a befolyt összeget pedig – az öregkorra félretett tartalékon kívül – jótékony célokra ajánlják fel. Ez az egyszerűbb megoldás, hiszen ilyenkor csak azt kell mérlegelni, hogy a tulajdonos mikor akar kivonulni az üzletből, és mikor, milyen formában adja át a céget akár a vevőnek, akár a menedzsmentnek.

Előfordul, hogy ugyan a közvetlen leszármazottakat nem érdekli, vagy nem alkalmasak a cég vezetésére, az unokák vagy a vejek és nejek, vagyis a beházasodók azonban már érdeklődőbbek, alkalmasabbak.  Mindenféle technika létezik arra, hogy ezt a generációváltást hogyan lehet lebonyolítani.

Mik lehetnek ezek?

Az egyik praktikus megoldás – amire hazánkban is szép lassan nő a kereslet – az a family office bevonása. Ez lényegében egy olyan, jellemzően üzletszerű bizalmi vagyonkezelő szervezet, ami egy vagy több családi vállalkozásnak a vagyonát kezeli, és ellátja a tulajdonosi teendőket a családi vállalkozásnál, valamint figyeli azt is, hogy a következő generáció miként nő bele a tulajdonosi szerepbe. A szervezetet a korábbi tulajdonos vagy alapító bízza meg, és az általa megadott utasítások szerint viszik tovább a céget. Ilyen módon a leszármazottak – akár a gyerekek, akár az unokák – csak akkor kaphatnak menedzsment pozíciót a cégben, ha előtte megfelelnek egy sor feltételnek, akár tudásban, akár tapasztaltságban. A felkészüléshez, elsősorban persze a tanulmányokhoz anyagi segítséget is kapnak, ám amennyiben nem felelnek meg az elvárásoknak, nem kapnak pozíciót a cégnél. Ideális esetben a családi vállalkozás is meritokratikus – már amennyire lehet – vagyis a személyes teljesítmény, nem pedig a családi jogállás juttatja a családtagokat pozícióhoz. Ez persze rengeteg konfliktust szül, így egy jó family office menedzser nem csak jó jogász vagy közgazda, hanem ösztönösen jó pszichológus is.

Ez a fajta alapítói feltételrendszer már-már úgy hangzik, mint valamilyen alkotmány...

Valóban, a családi alkotmány valamilyen szinten összefügg az imént felsoroltakkal. A családi alkotmány inkább egyfajta szándéknyilatkozat, ami – jogi természetét tekintve – nagyon nehezen kikényszeríthető. A családi alkotmány, ha szerződésként van megfogalmazva, tartalmazhat kikényszeríthető rendelkezéseket, mint például az elővásárlási jogokat, a különböző családtagok be- és kilépési lehetőségeit. Ennek elfogadásával a családtagok egymás felé vállalnak kötelezettségeket arra, hogy hogyan viszik tovább a céget. Ez inkább egy morális dokumentum, egy elkötelezettség és iránymutatás a család számára, bíróság előtt azonban nehéz érvényesíteni. A családi alkotmány tényleges alkalmazhatóságának biztosítéka lehet, egy bizalmi vagyonkezelő által működtetett family office. Ebben az esetben nem a családtagok, hanem a közös bizalmas, a bizalmi vagyonkezelő érvényesíti a családi alkotmányt a renitens családtagokkal szemben.

Mi a helyzet azokkal a fiatalokkal, akik bár maguk nagyon lelkesek a stafétabot átvételét illetően, de a családfő kizárja őket?

Ennek kétféle oka lehet: vagy az, hogy a családfő rosszul látja a helyzetet, és rosszabb képességeket tulajdonít a gyereknek, vagy pedig az, hogy igenis jól látja a gyerek képességeit. Vannak emberek, akik minden lelkesedésük és odaadásuk ellenére egyszerűen alkalmatlanok a cégvezetésre, és több kárt okoznak azzal, ha jelen vannak, mint ha nincsenek. Ilyenkor szükség van egy olyan struktúrára, ami ezt a generációt kívül tudja tartani a vállalkozáson, itt is tud segíteni egy bizalmi vagyonkezelő és egy family office menedzser.

Tud-e a családi viszályokon segíteni, de legalábbis enyhíteni egy családi alkotmány megléte?

Valamilyen módon tud segíteni, ugyanakkor a kérdés egyik nagy mestere, Kürti Tom (Tamás) szokta azt mondani, hogy nem működik a családi alkotmány abban az esetben, ha nincs meg egy alapvető szeretet és bizalom a családtagok között. Én elég rég vagyok a szakmámban ahhoz, hogy tudjam, hogy a jog csak kisegítő eszköz, a tisztességet, józanságot, becsületet ez nem helyettesíti. A generációváltásnál kifejezetten tud segíteni egy családi alkotmány megléte, egy jó szakember pedig segíthet lecsillapítani a parázs vitákat.

Ezek szerint a generációváltást külső segítség nélkül nem is lehet végbevinni?

A dolog természeténél fogva egy egész sor szakértő van jelen egy családi vállalkozás körül: bizalmas ügyvéd, bizalmas adótanácsadó, pénzügyi tanácsadók, könyvelők – a dolog igazából esetleges, családja válogatja, hogy kinek mire van szüksége, de általában igen, szükség van külső segítségre. A generációváltásnál azért érdemes egy, a család helyzetét ismerő, de a viszályban nem érintett külső segítőt bevonni, mert itt nagyon sok közvetítésre van szükség a családtagok között. Ahhoz, hogy ezeket a gyakran viharos érzelmekkel terhelt családi viszonyokat kisimítsák és az együttműködés felé tereljék, ehhez elengedhetetlen egy megbízható, mindenki által jól ismert külső szakember segítsége. Én azt gondolom, hogy az elkövetkező évek slágertémája épp ez lesz: a családi vállalkozások generációváltása, a family office típusú megoldások illetve az a fajta tanácsadói piac, amely ezeket segíti.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG