BUX
35 932.39
+0.52%
+185.00
OTP
10 920.00
-0.18%
-20.00
MOL
1 866.00
+2.41%
+44.00
RICHTER
6 695.00
+0.60%
+40.00
MTELEKOM
381.00
-0.52%
-2.00
 
KKV
2012. november 22. 09:04

Akár még karácsony előtt utcára kerülhetnek a Mal Zrt. dolgozói, a cég ugyanis abban a pillanatban csődbe megy, amint kifizeti az iszapömlés következményeként kiszabott, hazai viszonylatban példátlanul magas bírságot, 135 milliárd forintot - állítja a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ).

Becsapottnak érzik magukat az emberek Ajkán, azok legalábbis - mintegy tízezren -, akik a Mal Zrt.-nél dolgoznak, vagy a céghez köthető egyéb tevékenységből élnek - állítja közleményben a munkahelyek megmentéséért küzdő Ajkai Alumíniumipari Szakszervezete (AASZ) és a vegyipari érdekvédelem (VDSZ).

Devecseri ház fala a katasztrófa után egy hónappal.Nyakukon a hurok

A kormány néhány hónappal ezelőtt úgy határozott, hogy létrehoz egy bizottságot, amelynek a Mal Zrt. fennmaradásának részleteit kellett volna kidolgoznia, de a grémium a mai napig nem kezdte meg a munkát. Ezzel szemben viszont a hatóság nem fog eltekinteni attól a példátlanul magas, 135 milliárd forintos környezetvédelmi bírságtól, amelyet jogerős bírósági végzés nélkül róttak ki a cégre, és bármelyik "pillanatban" be fognak hajtani, mit sem törődve azzal, hogy ez a Mal azonnali bezárásához vezet, s utcára kerül minden dolgozó. A cégnél működő szakszervezet állítja: nyakukon a hurok, amint fizetni kell akár még karácsony előtt leáll a termelés, bezár a Mal, utcára kerülnek az emberek - állítja a szakszervezet.Aránytalanul magas, de a büntetés jogos

A szakszervezetek nem a bírság jogosságát vonják kétségbe, hanem annak a mértékét tartják méltatlanul és szándékosan túlzónak - szögezi le a közlemény.  Az ipar velejárója, hogy időről-időre komoly büntetésekkel kell ösztönözni a cégeket arra, hogy egyre biztonságosabb és környezetkímélőbb módszerekkel termeljenek, erre világszerte számos példa van. Ilyen volt egyebek mellett a BP brit olajcég világszerte ismert katasztrófája a Mexikói-öbölben, amelynek következtében a közelmúltban több mint 4,5 milliárd dolláros pénzbírsággal sújtották a céget. Két és fél ezelőtt a BP több magyarországnyi területet szennyezett be, a tragikus eset halálos áldozattal is járt. Az ezért járó, rekordösszegű bírság azonban nem a cég tönkretételét, hanem a munkahelyek megőrzése mellett egy új habitus kialakítását célozta. 2010-ben, amikor a katasztrófa történt, a BP árbevétele 297 milliárd volt, 2011-ben ugyanez 375 milliárdot is meghaladta - ehhez képest kapott 4,5 milliárdos bírságot, fizetett továbbá 7,3 milliárd dollár kártérítést a halászoknak, és 7,8 milliárd dollár takarítási költséget.Az érdekvédők szerint a bírságnak a Mal Zrt. esetében is jobbító szándékúnak kellene lennie. A közlemény emlékeztet arra, hogy néhány hónappal ezelőtt petíciót adtak át a kormány képviselőjének és a parlamenti pártok küldötteinek, s akkor úgy tűnt, ebben az ügyben a döntéshozók kivételesen a szakszervezet partnerei lesznek, mert az a cél, hogy megőrizzék a munkahelyeket. Mostanra viszont egyértelmű kiderült, hogy ezt az ígéretet a dolgozókon és az őket képviselőkön kívül senki nem vette komolyan, legalábbis a kormányzatnál nem.

Bírósági ítélet nincs, csak bírság

A magyarországi vörösiszap-ömlés mintegy 1000 hektárnyi területet érintett, tragikus módon több halálos áldozata is volt. A Mal Zrt. felelősségét jogerős bírósági ítélet mindezidáig nem állapította meg a tragédiáért, a cégnek mégis ki kell fizetnie a 135 milliárd forintnyi bírságot úgy, hogy az éves árbevétele 32,6 milliárd forint volt.

A szakszervezet attól tart, közel a kudarc, a termelés bármelyik pillanatban leállhat. "Ha ez megtörténik, tízezer család kerül veszélybe, tízezer munkahely vész el a semmiért" - írják. A Mal Zrt.-nak jelenleg 1040 alkalmazottja van, a beszállítókkal együtt azonban az ajkai régió legfontosabb munkáltatójának számít.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


KKV Az online jelenlét fontossága minden vállalati szektorban
Márkázott tartalom | 2020. július 5. 19:26
20 évvel ezelőtt, ha valaki nem szerepelt a telefonkönyvben, akkor őt nem lehetett megkeresni, elérhetetlennek számított. Ahogy a 21. század telefonkönyve egyre inkább az internet lett, úgy tolódott át a fókusz a telefonkönyvről (és úgy általánosságban véve a nyomtatott megjelenésről) az online jelenlét felé.  
KKV Adószám keresés egyszerűen!
Márkázott tartalom | 2020. június 26. 10:09
Nem tudja a partnere adószámát? Az alábbiakban 3+1 lehetőséget ismertetünk, amellyel gyorsan és egyszerűen hozzájuthat a megfelelő információkhoz.
KKV Nincs mese, a kkv-knak fel kell gyorsítaniuk a digitális átállást
Csabai Károly | 2020. június 18. 19:31
A március közepe előtt digitális eszközöket nem használt, vagy ilyen irányú fejlesztésekbe nem fogott kis- és középvállalkozások 40 százaléka szüneteltette vagy korlátozta jelentősen a tevékenységét. Ez is kiderült a Magyar Telekom megbízásából az eNET által végzett felmérésből.
KKV A koronavírus felforgatta a cégek életét
Kollár Dóra | 2020. június 11. 17:48
Szepesi Balázs, az Innovációs és Technológia Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára a Piac & Profit „Pénz a túléléshez” videókonferenciáján beszélt arról, hogy a koronavírus-járvány után mire készülhetnek a magyar cégek. 
KKV Szuperkedvezményes reklámfelületekkel támogatják a kkv-kat
PR | 2020. június 11. 10:18
Közösen, egymást segítve törhetnek ki a járvány-krízisből a vállalkozások a Ringier Axel Springer Magyarország kiadó üzletélénkítő akciójával. A koncepció társadalmi és iparági összefogáson alapszik: segíts magadon vállalkozóként és tedd ugyanezt egy másik vállalkozással is! Ehhez a kiadó óriási elérésű reklámfelületekkel járul hozzá.
KKV 500 milliárd forintot fordítanának beruházásra a versenyszférában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 5. 07:51
Átlag feletti az aktivitás az autóiparban.
KKV Jócskán több hitelt adott a CIB a kkv-knak
Privátbankár.hu | 2020. június 3. 15:43
Húsz százalékkal növelte a kis- és közepes vállalkozások részére folyósított hiteleinek összegét a CIB Bank 2019 és 2020 márciusa között. A pénzintézet adatai szerint az első negyedév végén közel 13 százalékkal több kkv-t finanszírozott, mint az előző év azonos időszakában. 
KKV Ennek az iparűzési adót fizetők is örülni fognak
Privátbankár.hu | 2020. június 3. 11:31
Több olyan intézkedés is formálódik, amely megkönnyíti a vállalkozók és a cégek életét is.  
KKV Csak az üzletek fele nyitott ki a fővárosi bevásárlóutcákban
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 09:34
Sokan nem tudtak azonnal reagálni a korlátozások feloldására, mások úgy látták, hogy a nyitással csak a meglévő veszteségeiket növelnék. Kevés vendéggel, 20-30 százalékos bevétellel zajlott a kijárási korlátozások utáni első hét, bértámogatásra, áfacsökkentésre és vissza nem térítendő támogatásokra volna szükség a túléléshez.
KKV Újabb magyar cégek vállalták, hogy megtartják a munkahelyeket
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 21:33
A mai napon a Nanushka, a Filati Maclodio KFT és a thyssenkrupp is átvehette a versenyképességi program keretében osztott támogatási okiratokat.
Friss
hírlevél