1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

KKV
Akár még karácsony előtt utcára kerülhetnek a Mal Zrt. dolgozói, a cég ugyanis abban a pillanatban csődbe megy, amint kifizeti az iszapömlés következményeként kiszabott, hazai viszonylatban példátlanul magas bírságot, 135 milliárd forintot - állítja a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ).

Becsapottnak érzik magukat az emberek Ajkán, azok legalábbis - mintegy tízezren -, akik a Mal Zrt.-nél dolgoznak, vagy a céghez köthető egyéb tevékenységből élnek - állítja közleményben a munkahelyek megmentéséért küzdő Ajkai Alumíniumipari Szakszervezete (AASZ) és a vegyipari érdekvédelem (VDSZ).

Devecseri ház fala a katasztrófa után egy hónappal.



Nyakukon a hurok

A kormány néhány hónappal ezelőtt úgy határozott, hogy létrehoz egy bizottságot, amelynek a Mal Zrt. fennmaradásának részleteit kellett volna kidolgoznia, de a grémium a mai napig nem kezdte meg a munkát. Ezzel szemben viszont a hatóság nem fog eltekinteni attól a példátlanul magas, 135 milliárd forintos környezetvédelmi bírságtól, amelyet jogerős bírósági végzés nélkül róttak ki a cégre, és bármelyik "pillanatban" be fognak hajtani, mit sem törődve azzal, hogy ez a Mal azonnali bezárásához vezet, s utcára kerül minden dolgozó. A cégnél működő szakszervezet állítja: nyakukon a hurok, amint fizetni kell akár még karácsony előtt leáll a termelés, bezár a Mal, utcára kerülnek az emberek - állítja a szakszervezet.



Aránytalanul magas, de a büntetés jogos

A szakszervezetek nem a bírság jogosságát vonják kétségbe, hanem annak a mértékét tartják méltatlanul és szándékosan túlzónak - szögezi le a közlemény.  Az ipar velejárója, hogy időről-időre komoly büntetésekkel kell ösztönözni a cégeket arra, hogy egyre biztonságosabb és környezetkímélőbb módszerekkel termeljenek, erre világszerte számos példa van. Ilyen volt egyebek mellett a BP brit olajcég világszerte ismert katasztrófája a Mexikói-öbölben, amelynek következtében a közelmúltban több mint 4,5 milliárd dolláros pénzbírsággal sújtották a céget. Két és fél ezelőtt a BP több magyarországnyi területet szennyezett be, a tragikus eset halálos áldozattal is járt. Az ezért járó, rekordösszegű bírság azonban nem a cég tönkretételét, hanem a munkahelyek megőrzése mellett egy új habitus kialakítását célozta. 2010-ben, amikor a katasztrófa történt, a BP árbevétele 297 milliárd volt, 2011-ben ugyanez 375 milliárdot is meghaladta - ehhez képest kapott 4,5 milliárdos bírságot, fizetett továbbá 7,3 milliárd dollár kártérítést a halászoknak, és 7,8 milliárd dollár takarítási költséget.



Az érdekvédők szerint a bírságnak a Mal Zrt. esetében is jobbító szándékúnak kellene lennie. A közlemény emlékeztet arra, hogy néhány hónappal ezelőtt petíciót adtak át a kormány képviselőjének és a parlamenti pártok küldötteinek, s akkor úgy tűnt, ebben az ügyben a döntéshozók kivételesen a szakszervezet partnerei lesznek, mert az a cél, hogy megőrizzék a munkahelyeket. Mostanra viszont egyértelmű kiderült, hogy ezt az ígéretet a dolgozókon és az őket képviselőkön kívül senki nem vette komolyan, legalábbis a kormányzatnál nem.

Bírósági ítélet nincs, csak bírság

A magyarországi vörösiszap-ömlés mintegy 1000 hektárnyi területet érintett, tragikus módon több halálos áldozata is volt. A Mal Zrt. felelősségét jogerős bírósági ítélet mindezidáig nem állapította meg a tragédiáért, a cégnek mégis ki kell fizetnie a 135 milliárd forintnyi bírságot úgy, hogy az éves árbevétele 32,6 milliárd forint volt.

A szakszervezet attól tart, közel a kudarc, a termelés bármelyik pillanatban leállhat. "Ha ez megtörténik, tízezer család kerül veszélybe, tízezer munkahely vész el a semmiért" - írják. A Mal Zrt.-nak jelenleg 1040 alkalmazottja van, a beszállítókkal együtt azonban az ajkai régió legfontosabb munkáltatójának számít.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG