TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Lehet, hogy már az IMF-megállapodás előtt kilépünk a nemzetközi kötvénypiacra. Az ÁKK mai sajtótájékoztatója után hűltek a hozamok, a 10 éves papírok kamata 7 éves mélyponton.

Eurókötvényekkel léphet már a jövő év elején a piacra Magyarország, meglovagolva a most tapasztalható hozaméhséget. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) mai sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy az ÁKK reménykedik benne, létrejön az IMF és Magyarország között a megállapodás, ugyanakkor pénzt nem hívnának le a Valutaalap készenléti keretéből. Ez tehát azt jelenti, hogy az ÁKK szerint jövőre az IMF pénze nélkül is finanszírozható a magyar állam.

Beelőzhetjük az IMF-et

A lejáró devizaadósságnak megfelelő mennyiségben készül devizakötvényt kibocsátani az ÁKK, az adósságszerkezet így nem változik. Az időzítés nagy kérdés, hiszen kétségtelen, most van itt az idő kilépni a nemzetközi porondra egy ilyen ajánlattal, csakhogy a magyar kormány álláspontja eddig az volt, hogy a devizakötvény-kibocsátással megvárja az IMF-megállapodást. Csakhogy a Washingtonban székelő Valutalapnál most csak egy megállapodás tűnik távolabbinak a két fél között. A lejáratok miatt nagyon valószínű, hogy az ÁKK a kibocsátást végre hajtja az IMF-megállapodás előtt, még az év elején. A Privátbankárnak nyilatkozó elemző nem számít rá, hogy 2013 első felében létrejönne az egyezség az IMF-fel. Pleschinger Gyula, az NGM államtitkára - aki kinevezése előtt az államadósság-kezelőt vezette - épp nemrég beszélt arról, hogy a befektetők szemében Magyarország az IMF védőhálója nélkül is vonzó célpont lehet. A befektetők hozaméhsége pedig most nagy kísértést jelent.

A Valutaalap és a magyar kormány között most hűvösebb a viszony, csak jövőre jönnek Budapestre, akkor is csak a rendes tagi felülvizsgálat, és nem a hitelkeret miatt.

Hétéves mélyponton a 10 éves papírok hozama

A bejelentést követően ugyanakkor csökkentek az állampapírpiaci referenciahozamok, a hosszú távú lejáratokon jelentősebb mértékben. A 6% alatt az 5 éves papírok másodpiaci hozama, miután 16 bázispontot csökkent, a 10 éves papírok hozama viszont 7 éves mélypontot jelentő 6,16%-ra süllyedt, míg a 15 éves papírok szintén 17 bázispontos csökkenés után 6,17%-on állnak.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Árnyoldala és pozitívuma is van az újabb devizakötvényeknek
Király Béla | 2020. november 15. 05:13
A korábbi kommunikációnak némileg ellentmond a csütörtökön bejelentett nagyobb összegű devizakötvény kibocsátás, de sok szempontból jónak tűnik az ÁKK lépése.
Állampapír / Kötvény Hatalmas mérföldkőnél a szuperállampapír
MTI | 2020. november 3. 12:13
Átlépte keddre az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook oldalán kedden közzétett videóban.
Állampapír / Kötvény Azt hittük, a MÁP Plusz lesz a legjobb állampapír. Mekkorát tévedtünk!
Eidenpenz József | 2020. október 28. 05:07
A híres MÁP Plusz államkötvények hozamánál több mint kétszer magasabbat is el lehetett érni, ha valaki ehelyett eurós kötvénybe fektette a pénzét, méghozzá hasonlóan alacsony kockázat mellett. Hála persze annak, hogy a forint az utóbbi másfél évben rohamosan leértékelődött. Ez megtaníthatja a befektetőket arra, hogy még az állampapíroknál sem érdemes mindig mindent egy lapra feltenni.
Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
Friss
hírlevél