3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az Egyesült Álamokban műküdő szórakoztató komplexumok felemásan muzsikálnak, miközben az európai és az ázsiai egységek jól futnak. Tíz év alatt 60 milliárdos beruházás készül, mely érinti az óceánjáró hajós üzletágat is.

Igazán jó hír érkezett a magyar pénzes embereknek. Már nem kell sokat aludni, és újabb csodákra lehet befizetni az Egyesült Államokban és Európában vagy akar Ázsiában is. A csodákat a Walt Disney Co. óriáscég szállítja a saját szórakoztató parkjaiban és a gigantikus óceánjáróin.

Még nem meseszép a helyzet - az erős dollár egy disneylandi belépőt is nagyon megdrágít a külföldről érkezőknek. Fotó: Depositphotos
Még nem meseszép a helyzet - az erős dollár egy disneylandi belépőt is nagyon megdrágít a külföldről érkezőknek. Fotó: Depositphotos

A vállalat a következő tíz évben 60 milliárd dollárt költ arra, hogy megkétszerezze kapacitásait. A tervekről beszámoló Bisnow gazdasági portál szerint a cég rendkívül magabiztosan gondolkodik pénzügyi helyzetéről ehhez, s ezt az amerikai tőzsdefelügyelethez benyújtott tájékoztatásban is megerősítette. Annak ellenére bíznak a jövőben, hogy a harmadik negyedévben a parkokban elért üzemi eredmény 13 százalékkal elmaradt a 2022-es üzleti év azonos időszakában elérttől, mert kevesebben mentek ezekbe szórakozni, és akik ellátogattak, azok sem költöttek annyit mint a tavalyi vendégek.

Pontosan azt azonban nem közölték, hogy melyik parkra vagy melyik hajójáratra fognak ennyi pénzt elkölteni. A beszámolóhoz csatolt táblázatból viszont kiderül, hogy néhány park melletti szálloda, valamint a japán és a francia telephelyen lévő resort hotelek bővítése van napirenden 2024-ben. A hajós üzletágánál pedig 2025-2026-ban két hajó vásárlása, és egy meglévő felturbózása szerepel a tervek között. Az igazgatóság természetesen csak az idei üzleti év után fog végleges döntést hozni ezekről.

A Disney jelenleg 12 vidámparkot üzemeltet, többségüket Kaliforniában és Floridában, de vannak egységei Franciaországban, Kínában és Japánban is. Floridában az elmúlt három hónapban csökkent a látogatók száma 2022-höz képest, viszont Sanghajban és Hong Kongban nőtt.

Az említett vagyonelemeken felül néhány működő amerikai park szomszédságában mintegy ezer hektárnyi hasznosításra váró telke is van. Legelőször talán az Anaheimben lévő, és 1955-ben nyitott Disneyland melletti területet építhetik be, ez a munka jövőre kezdődhet.

A floridai Disney World park Ron DeSantis kormányzó ősellensége. Fotó: Depositphotos
A floridai Disney World park Ron DeSantis kormányzó ősellensége. Fotó: Depositphotos

Nem jutottak viszont dűlőre a floridai Orlandoban található parkot övező terület ügyében a helyi hatóságokkal, ezért hivatalosan is lemondtak a kétezer új állást létrehozó, mintegy egymilliárd dollárba kerülő projektről. Itt elsősorban adminisztratív épületeket emeltek volna. Tudni kell, hogy a Disney a magáénak tekinti a területet, de a floridai állam, élén Ron DeSantis kormányzóval, új adókat akar kivetni: a területen átmenő autósoknak útdíjat, az ott működő vagy tervezett hoteleknek pedig idegenforgalmi adót kellene fizetniük, az irodaházakat is épületadóval sújtanák.

Magát a parkot azonban egy másik, sokkal nagyobb projekt keretében bizonyosan növelni és fejleszteni akarják. Arra a beruházásra 17 milliárd dollár az előirányzott összeg, ha megkezdődik, akkor pár év alatt 13 ezer embernek lesz új állása – erősítette meg az óriásvállalat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
Kultúra Willy Wonka – a nagy csokiüzlet és filmbiznisz
Elek Lenke | 2023. december 17. 18:41
Mese és csokoládé – gyerekeknek biztos recept, de már évtizedek óta tudjuk, hogy nemcsak nekik. Mintha a XXI. században menekülnének a valóság elől a felnőttek, lásd a Harry Potter őrületet, meg a különféle fantasy-k és animációk sikerét.
Kultúra A legnagyobb karácsonyi sikerre Gyurcsány Ferenc is táncolt
Elek Lenke | 2023. december 16. 18:23
Mi a töretlen siker titka, és hányféle módon hoz pénzt máig is a karácsonyi romkomok koronázatlan királya?
Kultúra A botránymúzeum: miért áll a bál a világ egyik leghíresebb intézménye körül?
Kollár Dóra | 2023. december 10. 15:08
A British Museum jelentősége nem kérdéses, ám az intézmény így is problematikus több szempontból is.  
Kultúra A kölni nemcsak szagos víz, hanem színes árverés is
Kenessei András | 2023. november 19. 18:31
A november elején, Kölnben tartott árverésen Közép- és Kelet-Európa számos országából érkezett művek vártak a licitálókra. Megnéztük, hogyan szerepeltek a magyar művészek.
Kultúra Végetért Hollywood eddigi leghosszabb színészsztrájkja
Privátbankár.hu | 2023. november 9. 16:29
A hollywoodi színészcéh (SAG-AFTRA) szerdán előzetes megállapodásra jutott a film- és televízióstúdiókkal, és bejelentették, hogy csütörtökön délben véget ért Hollywood történetének mindeddig leghosszabb, 118 napig tartó színészsztrájkja.
Kultúra Komoly dilemma előtt Silvio Berlusconi örökösei
Kormos Olga | 2023. október 23. 17:52
A volt olasz miniszterelnök élete utolsó éveiben becslések szerint 20 millió eurót költött műalkotásokra. Gyakran televíziós aukciókon keresztül vásárolt álmatlan éjszakáin, ám ezek a művek nem feltétlenül képviseltek nagy értéket.
Kultúra Putyin kíméletlenül legyalulja az ukrajnai kulturális bázist 
Mester Nándor | 2023. szeptember 28. 18:47
Már 300 kulturális és vallási létesítményben okoztak kárt az oroszok Ukrajnában. Az UNESCO folyamatosan frissíti a jegyzéket, ami egyre csak bővül. Közben folytatódnak a nemzetközi gyűjtőakciók a későbbi helyreállításhoz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG