3p

Az Egyesült Álamokban műküdő szórakoztató komplexumok felemásan muzsikálnak, miközben az európai és az ázsiai egységek jól futnak. Tíz év alatt 60 milliárdos beruházás készül, mely érinti az óceánjáró hajós üzletágat is.

Igazán jó hír érkezett a magyar pénzes embereknek. Már nem kell sokat aludni, és újabb csodákra lehet befizetni az Egyesült Államokban és Európában vagy akar Ázsiában is. A csodákat a Walt Disney Co. óriáscég szállítja a saját szórakoztató parkjaiban és a gigantikus óceánjáróin.

Még nem meseszép a helyzet - az erős dollár egy disneylandi belépőt is nagyon megdrágít a külföldről érkezőknek. Fotó: Depositphotos
Még nem meseszép a helyzet - az erős dollár egy disneylandi belépőt is nagyon megdrágít a külföldről érkezőknek. Fotó: Depositphotos

A vállalat a következő tíz évben 60 milliárd dollárt költ arra, hogy megkétszerezze kapacitásait. A tervekről beszámoló Bisnow gazdasági portál szerint a cég rendkívül magabiztosan gondolkodik pénzügyi helyzetéről ehhez, s ezt az amerikai tőzsdefelügyelethez benyújtott tájékoztatásban is megerősítette. Annak ellenére bíznak a jövőben, hogy a harmadik negyedévben a parkokban elért üzemi eredmény 13 százalékkal elmaradt a 2022-es üzleti év azonos időszakában elérttől, mert kevesebben mentek ezekbe szórakozni, és akik ellátogattak, azok sem költöttek annyit mint a tavalyi vendégek.

Pontosan azt azonban nem közölték, hogy melyik parkra vagy melyik hajójáratra fognak ennyi pénzt elkölteni. A beszámolóhoz csatolt táblázatból viszont kiderül, hogy néhány park melletti szálloda, valamint a japán és a francia telephelyen lévő resort hotelek bővítése van napirenden 2024-ben. A hajós üzletágánál pedig 2025-2026-ban két hajó vásárlása, és egy meglévő felturbózása szerepel a tervek között. Az igazgatóság természetesen csak az idei üzleti év után fog végleges döntést hozni ezekről.

A Disney jelenleg 12 vidámparkot üzemeltet, többségüket Kaliforniában és Floridában, de vannak egységei Franciaországban, Kínában és Japánban is. Floridában az elmúlt három hónapban csökkent a látogatók száma 2022-höz képest, viszont Sanghajban és Hong Kongban nőtt.

Az említett vagyonelemeken felül néhány működő amerikai park szomszédságában mintegy ezer hektárnyi hasznosításra váró telke is van. Legelőször talán az Anaheimben lévő, és 1955-ben nyitott Disneyland melletti területet építhetik be, ez a munka jövőre kezdődhet.

A floridai Disney World park Ron DeSantis kormányzó ősellensége. Fotó: Depositphotos
A floridai Disney World park Ron DeSantis kormányzó ősellensége. Fotó: Depositphotos

Nem jutottak viszont dűlőre a floridai Orlandoban található parkot övező terület ügyében a helyi hatóságokkal, ezért hivatalosan is lemondtak a kétezer új állást létrehozó, mintegy egymilliárd dollárba kerülő projektről. Itt elsősorban adminisztratív épületeket emeltek volna. Tudni kell, hogy a Disney a magáénak tekinti a területet, de a floridai állam, élén Ron DeSantis kormányzóval, új adókat akar kivetni: a területen átmenő autósoknak útdíjat, az ott működő vagy tervezett hoteleknek pedig idegenforgalmi adót kellene fizetniük, az irodaházakat is épületadóval sújtanák.

Magát a parkot azonban egy másik, sokkal nagyobb projekt keretében bizonyosan növelni és fejleszteni akarják. Arra a beruházásra 17 milliárd dollár az előirányzott összeg, ha megkezdődik, akkor pár év alatt 13 ezer embernek lesz új állása – erősítette meg az óriásvállalat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra A párizsi kulturális szektor nehéz időkre készül a 2024-es olimpiai játékok idején: „vesztesek vagyunk”
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 16:11
A következő hetekben milliók özönlenek majd a francia fővárosba, azonban a legtöbben hátat fordítanak majd Párizs kulturális látványosságainak, amelyek közül sok az utóbbi évek legnagyobb bevételcsökkenésre számít.
Kultúra Ellopták a festményét? Ne aggódjon, lehet, hogy ott van a megtaláltak között
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 14:45
Az Europol szerint több tízmillió euró értékben hatezernél is több keresett műtárgy került elő Európa-szerte.
Kultúra Hatalmasat kaszálnak a vendéglátósok az elmúlt évek sztárhűsítőjén
Elek Lenke | 2024. június 30. 14:04
Kevés egyszerűbb és olcsóbb dolog van ennél az italnál, mégis kifizetnek érte a vendégek annyit, mint egy korsó sörért. Kánikulában olvasson jeges italokról!
Kultúra Fuldokolnak a független színházak, de az állam nem dob nekik mentőövet
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 08:31
A minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek állami támogatása egyelőre nem szűnt meg, de a pályázatok útján nekik juttatott támogatás legfeljebb zsebpénznek jó. Már persze azoknak, akik kapnak egyáltalán valamit. 
Kultúra A nap képe: a Hősök terén mutatták meg magukat Magyarország szépei
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 14:09
Ott volt ugyanis az idei Magyarország Szépe - Miss World Hungary szépségverseny közönségtalálkozója.
Kultúra "Elegem van a háborúból, elegem van Putyinból" – orosz-ukrán összefogás Varsóban
Wéber Balázs | 2024. június 16. 19:05
Egy lengyel zenei fesztiválon orosz és ukrán művészek is felléptek, háború- és Putyin-ellenes szólamokat hangoztatva. A közönségben lengyelek mellett fehéroroszok, ukránok és oroszok is jelen voltak, a jegybevétel egy részét pedig a háború miatt traumatizált ukrán gyerekek megsegítésére ajánlották fel.       
Kultúra Lottónyereményre vár? - inkább nézzen körül a padláson!
Privátbankár.hu | 2024. május 12. 12:07
Sokszor vagyont érő műkincsek, festmények tulajdonosai lehetünk - tudtunkon kívül.
Kultúra Megfejthették Leonardo da Vinci évszázados titkát
Kollár Dóra | 2024. május 11. 15:30
Leonardo da Vinci legendás festményének hátteréről végtelen hosszú ideje folyik a vita.
Kultúra Önnek mennyit ér a kultúra? És fizetne is érte?
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 08:55
Egyre több kulturális szolgáltató dönt úgy, hogy közösségi finanszírozás keretében próbálja megvalósítani egy-egy projektjét. Laptársunk, az Mfor azt nézte meg három példán keresztül, hogy ez a gyakorlat milyen formákban működik itthon. 
Kultúra Miben tér el egy kísérleti jelleggel létrehozott oktatási intézmény az államiaktól?
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 06:51
Interjú Halácsy Péterrel, a Budapest School egyik alapítójával.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG