4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A jelenleg kormányon lévő brit Konzervatív Párt egy manifesztumot adott ki, melyben vázolja, mik a tervei, ha ismét megszavazzák a június 8-i előrehozott parlamenti választásokon a jelenlegi vezetést. A miniszterelnök jelezte szavazóinak: akár a megegyezés nélküli EU-kilépésre is fel fogják őt most hatalmazni.

Jól meggondolhatják a brit polgárok, mit tegyenek a közelgő választásokon. A Konzervatív Párt magasan, 20 százalékponttal vezet a Munkáspárt előtt, ezt kihasználva a miniszterelnök jelezte választóinak, hogy most aztán mindenre felhatalmazzák, a kasszától való távozás után nem lesz reklamáció. Feltehetően ő is számol azzal, hogy így a választói egy részét elveszti, de úgy gondolja, marad elég a győzelemhez, utána viszont nem óhajt több beleszólást, hogyan tárgyal az EU-val, miben egyezik meg és egyáltalán megegyezik-e.

Korlátlan felhatalmazás

Ismét elhangzott az a véleménye, hogy jobb, ha semmilyen megegyezés nem lesz, mintha egy kedvezőtlen megegyezés születik. A tervek között szerepel az egységes európai piac és a vámunió elhagyása annak érdekében, hogy korlátozhassák az országban munkát vállalni szándékozó EU polgárok számát. Közölte, hogy mindenki, aki pártjára szavaz, erősíti az ő tárgyalási pozícióját. Megerősítette, hogy egyszerre akar tárgyalni a kiválási feltételekről és a jövőbeni megállapodásokról, míg a 27 tagállam erre nem hajlandó: először a feltételek, utána a kilépés utáni kapcsolatok.

Sokak dilemmája

Eddig olyan spekulációk láttak napvilágot, hogy ha újraválasztják, Theresa May lazítani fog az EU-val való tárgyalásokkal kapcsolatos merev álláspontján, de úgy tűnik, ezek után erre nem lehet számítani. Persze előfordulhat, hogy ez főleg választási retorika, amivel a korábbi UKIP szavazókat és a kiválást támogató munkáspárti szavazókat próbálja magához vonzani. Ugyanakkor vélhetően rengetegen megrettennek abból a 48 százalékból, akik az EU-ban maradás mellett szavaztak.

Ők eleve nem akartak kilépni, de a kapcsolatok teljes megszakítását végkép nem akarták, sokuk úgy gondolhatta, nem is erről szólt a kérdés. Így közülük most dönteniük kell azoknak, akik eddig konzervatív párti szavazók voltak, hogy átpártolnak-e a Munkáspárthoz vagy a Liberális Demokratákhoz egy sokkal kevésbé brutális kiválás reményében. A skótok esetében a kérdés fel sem merül: ők úgyis a Skót Nemzeti Pártra szavaznak, és ezt a manifesztumot olvasva egyre inkább a függetlenség felé fordulhatnak, miután az Európával való teljes szakításról hallani sem akarnak.

Az angol EU-pártiak

A döntő az lesz, hogy Angliában mit tesz az a 46,8 százalék, aki nemmel szavazott az Európai Unióból való kiválásra. Ha ők mind elfordulnának most a Konzervatív Párttól, az meg sem tudná nyerni a választásokat, vagy csak minimális többséget érhetne el. A kérdés az, hogy hányan bíztak eddig abban, hogy a kormányfő végül konstruktív lesz és mégiscsak megegyezésre törekszik. Nekik most itt a kijózanodás, és maradt 3 hetük gondolkozni. A Jeremy Corbyn vezette Munkáspárt sokuknak ijesztő lehet, de EU-ügyben a kisebbik rossz. A Liberális Demokraták pedig egyenesen újra népszavaztatnának a kilépésről, így sok Európa-párti választót vonzhatnak.

Kvázi új népszavazás, minden információ birtokában

Ha mindezek ellenére sokuk mégis a konzervatívoknál marad és azok magasan megnyerik a választásokat, valóban úgy lehet tekinteni, mint ha az EU tagság kérdését újra megszavaztatták volna, mégpedig úgy, hogy tájékoztatták a polgárokat arról, hogy ez teljes szakítást is jelenthet, annak minden lehetséges gazdasági és egyéb következményével, és a nép, legalábbis az angolok, ezúttal nagy többséggel döntöttek volna a kilépés mellett. A skótok viszont ettől annyira megriadhatnak, hogy a saját következő függetlenségi népszavazásukon összejöhet az önálló Skóciát létrehozó többség, főleg, ha az EU valami vonzót ajánl nekik, mondjuk azonnali tagságot és méretes támogatásokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG