1p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A múlt havi meglepetésszerű 25 bázispontos csökkentés után az MNB monetáris tanácsa újra vágott az alapkamaton. Az elemzők többsége erre a lépésre számított, de egyértelmű konszenzus nem volt a döntés előtt. A galambok és a recesszió elleni harc győzött megint.

Nem volt egyértelmű konszenzus az elemzők között, de a többség újbóli kamatvágást várt az MNB monetáris tanácsától. Az egy hónappal ezelőtti meglepetésszerű 25 bázispontos csökkentést a piac alapvetően jól fogadta, londoni kommentárok szerint a kedvező piaci hangulat mellett többek között ennek köszönhető, hogy Magyarország csődkockázati mutatója (CDS) újabb mélypontra süllyedt.

Az alapkamat alakulásaEgyre messzebb az inflációs céltól, szétszakadt a tanács

A legutóbbi kamatmeghatározó ülésen a tanács "szétszakadt": a külsős tagok szavaztak a forintkamat vágására, míg a belsős tagok, vagyis Simor András jegybankelnök és alelnökei a kamat tartására. A tanács értékelése szerint az inflációs kockázatoknál fontosabb, hogy a monetáris enyhítésen keresztül támogassák a recesszióba süllyedt gazdaság növekedésének beindítását. A legutóbbi kamatdöntő ülésről készített jegyzőkönyv név szerint csak azt említi meg, ki mire szavazott végül, de sejthető, hogy a belsős tagok voltak inkább "héjábbak", vagyis tartanak az elszabaduló inflációtól, míg a külsős tagok véleménye szerint a gazdaságnak szüksége van a monetáris lazításra, hogy a növekedés beindulhasson végre.

Kétséges, hogy ezek után a 3%-os inflációs cél elérhető lesz-e 2013-ban. Jelenleg az Unióban Magyarországon a legmagasabb az inflációs ráta: 6%.

A piaci reakció most a meglepetés

A múlt héten maga a kamatdöntés, most inkább az első piaci reakciók voltak meglepőek. A kamatvágást követően szinte törvényszerű, hogy a forinteszközök kevésbé vonzóak, ez pedig meglátszódott a forint árfolyamában is a múlt havi ülést követően. Úgy tűnik, most a piac már "beárazta" az irányadó ráta lejjebb vágását. Részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
Makro / Külgazdaság Mi mentette meg németországi árakat?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:29
Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést.
Makro / Külgazdaság Idegesen nézik a benzinkutak árait az autósok a közel-keleti drámák miatt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:01
Az olaj ára a keddi ázsiai kereskedésben csökkent, mert a befektetők inkább az USA-ból érkező jelzésekre figyeltek, mint az Iránban és Szaúd-Arábiában történt eseményekre.
Makro / Külgazdaság Egyre sötétebbnek látszik a Robert Fico elleni merénylet háttere
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 10:29
A Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen elkövetett merénylet mögött több ember állhat, ami megdöntheti azt a feltételezést, hogy nincs összeesküvés a gyilkossági kísérlet hátterében.
Makro / Külgazdaság Bérek vs. élelmiszerárak: így áll a magyar verseny
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:53
Sok magyarnak kevesebbet ér a fizetése. 
Makro / Külgazdaság Lehet menni a kasszához: vaskos számlát kapnak az adófizetők a brexit miatt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:09
Hosszú halogatás után az Egyesült Királyság kormánya idén bevezeti az EU és a szigetország közti áruforgalomban az vámellenőrzési rendszert, ami jókora cechet jelent a brit adófizetőknek.
Makro / Külgazdaság Titkos tárgyalásra készül Zelenszkij és Putyin?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 07:51
Londonban az a hír járja, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő titkos találkozón egyeztethet országaik kapcsolatának jövőjéről.
Makro / Külgazdaság Most Ön is kérdezheti Somogyi Zoltánt a Magyar Péter-jelenségről a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 07:03
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálnia.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG