4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Száguld az OTP - a Jobbik nyerte a tapolcai választást - újabb részletek kerülnek napvilágra a kormány adóterveiről - kevesebb használt autót vettünk, kevesebbet is fizettünk - nagy a különbség alapkezelő és brókercég között - napi hírösszefoglaló.


60 százalékot drágult pár hónap alatt az OTP-részvény, ma 7 százalékos pluszban is volt - a háttérről Fellegi Tamás, a Privátbankár.hu elemzője beszél az alábbi videóban. A nap legfontosabb híreit pedig alább foglaljuk össze.

 

--

A Jobbik jelöltje nyerte az időközi választásokat Tapolcán - a párt ezzel megszerezte első egyéni parlamenti mandátumát. Az ajkai-tapolcai térség parlamenti képviselője több mint 99 százalékos feldolgozottság alapján Rig Lajos lett, aki alacsony szavazatkülönbség mellett verte meg a Fideszes Fenyvesi Zoltánt. Az időközi választást a fideszes Lasztovicza Jenő januári elhalálozása miatt tartották. Vona Gábor történelmi eseményről beszélt, Orbán Viktor szerint kapufáról kifelé pattant a labda.

--

Közben érdekes információk szivárognak a kormány adóterveiről. Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi helyettes államtitkára arról beszélt egy interjúban: a társasági adó csökkenhet jövőre, de csak akkor, ha a nagyjából százmilliárdos mérséklés nem sodorja veszélybe a költségvetési hiányról szóló terveket. Ez azért érdekes, mert Orbán Viktor miniszterelnök a minap egy interjúban azt mondta: nem valószínű, hogy már jövőre megvalósul az egykulcsos társasági adó. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke pedig amiatt aggódik, hogy esetleg az adó egykulcsossá tétele a vállalkozások többségének emelést jelenthet.

--

Pankucsi Zoltán más adótervekről is beszélt: az áfacsökkentésnek csak a gondolatát veszik fel egyelőre napirendre, az online kasszarendszer további kiterjesztésével azt ígérik, nem kapkodnak. A személyi jövedelemadózás területén tervezik, hogy megfordítják a személyijövedelemadó-bevallás menetét, a jövőben a hivatal készítené el a bevallást, és a kész nyomtatványt küldené el jóváhagyásra a magánszemélyeknek. Kisebb adminisztratív hibák miatt pedig nem szabna ki bírságot a hatóság a rendesen adózó cégekre.

--

Közel kétéves lendületes emelkedést követően 2015 első negyedévében megszakadt a Használtautó-index növekedési trendje: az elkelt használt személygépkocsik összértékének változását jelző mutatószám 134,4-ről 122,8 százalékra, a tavaly félévi szintre esett vissza. Az index előző negyedévhez képest történő visszaesését két tényezőnek köszönhetjük: egyrészt mintegy 3 százalékkal csökkent az eladott autók mennyisége, másrészt 5,7 százalékkal lett alacsonyabb az átlagár, ami a tavaly év eleji szintnek felel meg. Száz eladott hazai használt autóból 14 az Opel, míg 10 a Suzuki emblémáját viseli.

--

Múlt héten nem változott az üzemanyagok ára, szerdán azonban fog. A legutóbb a dízel ára csökkent, most a benziné fog 2 forinttal. A csökkentéssel a benzin átlagára 360 forintra mérséklődik, a gázolajé 362 forint maradt.

---

Magyarországra 2020-ig jelentős forrás, a tervek szerint 750 milliárd forint érkezik közvetlenül innovációra, kutatásra, fejlesztésre - hangsúlyozta Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vezetője. Az első kiírások tervezése megtörtént, az első kiírás a GINOP-ban már megjelent a szegedi ELI (Extreme Light Infrastructure) projektre, amelynek kerete 36 milliárd forint. A szuperlézer hasznáról és feladatáról Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár és Pálinkás József is beszélt a sajtótájékoztatón.

--

Aki hozamot szeretne, kockázatot kell vállalnia, hosszabb futamidejű kötvényekkel vagy részvényekkel. Az alapkezelő nem brókercég; ilyen kifinomult ellenőrzési rendszer, mint itt, messze nincs az értékpapírcégeknél. Aki évekig dolgozott a megtakarításáért, szánjon rá legalább pár órát, hogy befektetési döntését meghozza – interjút készítettünk Konkoly Miklóssal, a Budapest Alapkezelő vezérigazgatójával.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG