4p

Nyomor és pusztulás – ez most Avgyijivka.

A kelet-ukrajnai kisvárosnak normál időkben 33 ezer lakosa volt (tehát körülbelül annyi, mint Ajkának vagy Gyulának), mára kevesebb, mint ezren maradtak. Az alábbi képet elnézve ezen persze annyira nem csodálkozunk:

Avgyijivka, 2024. február. Fotó: YouTube/Butusov Plus
Avgyijivka, 2024. február. Fotó: YouTube/Butusov Plus

A kép abból a tegnap közzétett YouTube-videóból származik, amelyet egy ukrán haditudósító, Jurij Butuszov készített Avgyijivka, a romok városa címmel.

A felvételen szétlőtt lakótelepek, a pusztítás döbbenetes képei láthatók. Szürreális látvány, ahogy a romok között néha feltűnik egy-egy fát gyűjtő vagy gurulós bevásárlótáskáját maga után húzó, idős hölgy:

A Donyeck kapujaként is emlegetett települést hónapok óta ostromolják az oroszok, és nagyon úgy tűnik, hogy hamarosan be fogják venni.

Tegnap már a helyi katonai adminisztráció vezetője is arról beszélt, hogy "nagyon nehéz" a helyzet, az oroszok egyre nagyobb erőkkel és minden irányból támadnak. Korábban északról és délről is sikerült betörniük a városba.

"Hamarosan eljöhet a pillanat, hogy dönteni kell a város feladásáról" – összegezte Rácz András Oroszország-szakértő a helyzetet a napokban. (A vele készült nagyinterjúnkat a háborúról itt olvashatják.)

Takács Márk százados, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Összhaderőnemi Műveleti Tanszékének egyetemi tanársegédje hét eleji elemzésében pedig azt írta

"Február 4-től kezdődően egyre több orosz és ukrán forrás is állította, hogy az oroszok sikeresen törtek be Avgyijivka lakott területeire a kokszüzemtől délre a város északi peremén. (...) Akárcsak Bahmutnál, itt is addig éri meg védekezni a kedvezőtlen harcászati helyzet ellenére is, amíg jelentősen több veszteséget tudnak okozni az oroszoknak, mint amennyit elszenvednek. Továbbá addig, amíg olyan orosz erőket kötnek le, amelyek máshol több bajt okoznának. Természetesen az ukrán hadműveleti és hadászati szintű parancsnokok ezt jobban meg tudják ítélni, de a jelenlegi információkból, a jelenlegi helyzetemből ítélve úgy érzem, hogy Avgyijivkánál hamarosan döntési ponthoz érkeznek az ukránok."

Ukrán lapértékelések szerint a kisváros elfoglalása lenne az első nagyobb orosz siker a fronton Bahmut tavaly májusi bevétele óta.

Avgyijivka gyakorlatilag 2014 óta a frontvonalban van, az orosz erők tavaly október óta próbálják nagyobb erőkkel bevenni.

A súlyos helyzet közepette Zelenszkij elnök tegnap vezért cserélt: leváltotta a hadsereg főparancsnokát, Valerij Zaluzsnijt, és az anno Kijev védelmét megszervező Olekszandr Szirszkij vezérezredest nevezte ki helyére. Ukrán sajtóértékelések szerint Szirszkij jól ismeri a frontvonalak valóságát, ugyanakkor kemény kezű parancsnok, aki a veszteségekkel nem törődve próbálja elérni céljait. Katonák egy része csak mészárosként emlegeti.

A társadalom és a katonák körében népszerű Zaluzsnij leváltása akár visszafelé is elsülhet – a lépést például Bendarzsevszkij Anton, a posztszovjet térség szakértője is nagy hibának nevezte –, így nem csak katonailag, hanem politikailag is kritikus időszak várhat Ukrajnára.

Klasszis Klubunk legutóbbi témája az ukrajnai háború volt: Bendarzsevszkij Anton, Káncz Csaba, Kis-Benedek József és Stier Gábor elemezte a helyzetet. A vitákkal tarkított beszélgetés összefoglalóját itt tekinthetik meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Újabb jelzés érkezett: eljött a tűzszünet ideje Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 17:32
Törökország szerint úgy kell megkezdeni a tűzszüneti tárgyalásokat, hogy közben nem ismerik el az orosz megszállást. Navalnij sírja kezd zarándokhellyé válni. Összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Robbanásokról számoltak be a Krímben, jelentős orosz károkról beszélnek
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 15:59
Egy orosz olajraktár közelében történt robbanásokról számoltak be helyiek videói alapján, de egyelőre senki sem erősítette meg az értesülést.
Makro / Külgazdaság Az izraeli miniszterelnök aláássa Joe Biden kampányát
Káncz Csaba | 2024. március 3. 14:48
Az amerikai elnök tudja, hogy Netanjahuval nem képzelhető el hosszú távú megoldás és béke a térségben. De a kampányoló Bidennek rövid és középtávú nyugalomra van szüksége a térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Percek alatt tűzesőt zúdított a Gázai övezetre Izrael
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 13:47
Percek alatt ötven célpontra mért csapást az izraeli hadsereg. Közben azt állítják, nem szándékosan okozták a csütörtöki tömeges haláleseteket egy segélyosztás helyszínén.
Makro / Külgazdaság Donald Trumpot senki sem tudja megállítani?
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 11:35
Donald Trump győzelmét hozták a Michigan és Missouri államban szombaton tartott elnökjelölő gyűlések, amivel a volt elnök tovább növelte előnyét Mikki Haley-vel szemben.
Makro / Külgazdaság Nem akárkivel lesz találkozója a nemzetközi nőnapon Orbán Viktornak
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 11:06
Virágot ezúttal nem kell vinnie a magyar miniszterelnöknek, aki éppen az Egyesült Államokban tesz majd látogatást.
Makro / Külgazdaság Ukrajna támadást indított a Krím félsziget ellen - leszedtek egy orosz vadászgépet is
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 10:09
Az orosz légvédelem állítólag mind a 38 drónt lelőtte, az ukrán légvédelem pedig egy Szu-34-es lelövéséről számolt be. Több gyermek is meghalt egy orosz dróntámadásban - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter lassan pakolhatja a bőröndöt: irány Oroszország!
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 09:17
Pár napja találkozott utoljára orosz kollégájával a magyar külügyminiszter, ideje egy oroszországi látogatásnak.
Makro / Külgazdaság Így kell megakadályozni, hogy két politikus találkozzon egymással
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 08:29
A tüntetőknek nem tetszett Kanada válasza a gázai konfliktusra, így blokád alá vették a tervezett kanadai-olasz miniszterelnöki találkozó tervezett helyszínét.
Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG