5p

Volodimir Zelenszkij már nyíltan beszél a hadsereg főparancsnokának menesztéséről, akinek viszont esze ágában sincs távoznia. Valerij Zaluzsnij a katonák és a társadalom körében is népszerű, az ukrán elnök manővere tehát akár visszafelé is elsülhet. Döntések a héten várhatók. Mindeközben a kelet-ukrajnai Avgyijivkánál már kritikus a helyzet. Nagyító alatt ezúttal a kijevi hatalmi válság.

„Új kezdetre van szükségünk” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij vasárnap, az olasz állami televíziónak adott interjúban. Jelezte, hogy személycseréket tervez vezető pozíciókban mind a hadseregben, mind kormányzati területeken. És megerősítette, hogy „fontolgatja” az ukrán hadsereg főparancsnokának, Valerij Zaluzsnijnak a menesztését.

Ukrán sajtóhírek szerint az elnök a múlt héten már meg is kérte a távozásra a főparancsnokot, és tanácsadói szerepkört ajánlott fel számára, ő azonban nem fogadta el ezt. Így egyetlen lehetősége maradt, a leváltás. Az általában jól értesült Washington Post szerint a Fehér Ház már tájékoztatást is kapott erről a "döntésről".

Ez az opció azonban politikai szempontból kockázatos lehet. A hadsereg főparancsnoka ugyanis népszerű, tegnap pedig Kijev főpolgármestere, Vitalij Klicsko is finoman figyelmeztette Zelenszkijt, hogy ne merje leváltani őt, azt ugyanis nem igazán díjazná az ukrán társadalom.

Zaluzsnijt egyébként Zelenszkij nevezte ki a hadsereg főparancsnokává 2021 júliusában.

Válaszút előtt Volodimir Zelenszkij. Fotó: EPA/SERGEY DOLZHENKO
Válaszút előtt Volodimir Zelenszkij. Fotó: EPA/SERGEY DOLZHENKO

De mi áll a két vezető konfliktusának a hátterében, és milyen kifutása lehet ennek a szembenállásnak?

Ki viszi el a balhét?

Az természetes, hogy ha nem jönnek a várt eredmények, az feszültséget szül a vezetésben, mondták korábban kérdésünkre külpolitikai elemzők. Márpedig az ukrán ellentámadás tavaly nem hozta meg a várt sikert, amit Zaluzsnij tavaly ősszel el is ismert egy interjúban, hozzátéve, hogy „mély és gyönyörű áttörés” valószínűleg nem is lesz.

Ez a nyílt beismerés anno nem talált jó visszhangra az ukrán elnöknél és köreinél: ukrán és amerikai tisztviselők már akkor arról beszéltek a színfalak mögött, hogy “súrlódások” vannak a két vezető között.

Magyarul: ha nem jönnek az ukrán társadalom és a Nyugat által várt eredmények – ráadásul az orosz erők azóta  több frontszakaszon átvették a kezdeményezést –, akkor előbb-utóbb valakinek el kell vinnie a balhét.

Még akkor is, ha a sikertelenségért Kijev jórészt a Nyugatot okolja, mondván, hogy nem adott elegendő mennyiségű és minőségű fegyvert, és fogytán van a muníció is.

Zaluzsnij, a vetélytárs

A konfliktus másik oka belpolitikai természetű: Zaluzsnij ugyanis túl népszerű, és ez még veszélyes lehet Zelenszkijre nézve. Egy tavaly év végi közvéleménykutatás szerint ha kettejük között kellene választaniuk az ukránoknak, akkor holtverseny alakulna ki.

„Nincsenek fundamentális ellentétek közöttük, de Zelenszkij irodája nyugtalan amiatt, hogy Zaluzsnij politikai állásfoglalásokat tesz, nem pedig katonaiakat” – mondta Olekszij Goncsarenko ukrán ellenzéki képviselő a The Guardiannak.    

Zelenszkij pozíciója pedig korántsem betonbiztos:

Klasszis Klubunkban több szakértő is annak a véleményének adott hangot, hogy az ukrán elnök stratégiája – minden területet vissza kell szerezni Oroszországtól – nem működik, és lehet, hogy „az amerikaiak” egy más vezetőt „építenek majd fel” helyette.

Az ukrán elnököt persze nem lehet csak úgy külföldről leváltani, ugyanakkor a Nyugatnak, elsősorban a fő donor Washingtonnak nyilván vannak politikai-pénzügyi eszközei arra, hogy úgymond elősegítsen egy ilyen váltást.

Visszafelé sülhet el a menesztés

Ami a jövőt illeti, Zelenszkij – ahogy arra Kijev főpolgármestere is utalt – saját magát hozhatja még nehezebb helyzetbe a főparancsnok kirúgásával. Az ugyanis felzúdulást keltene az ukrán közkatonák és a civil társadalom körében, írta a Financial Times.

A menesztésnek „nagyon, nagyon negatív hatása lenne a hadsereg moráljára,” idézte a brit lap Mihajlo Zsirokov ukrán katonai történészt.

Egy tavaly decemberi felmérés pedig már azt mutatta, hogy az ukránok 88 százaléka bízik Zaluzsnijban, és mindössze 62 százaléka Zelenszkijben. A főparancsnok leváltása a nyugati partnereket is elbizonytalanítaná, hiszen az elmúlt két évben vele szoros együttműködésben dolgozták ki a hadi stratégiákat.

Ráadásul a háború kritikus szakaszban van, a kelet-ukrajnai Avgyijivkánál például „nagyon nehézzé” vált a helyzet ukrán szempontból mai híradások szerint: az oroszok továbbra is nagy erőkkel ostromolják a Donyeck melletti kisvárost, és már korábban behatoltak a déli részére. És bár az EU múlt héten megszavazta az 50 milliárd eurós támogatást Ukrajnának, az újabb amerikai támogatási csomag továbbra is csúszik.

Közeleg a showdown

Számos jel utal tehát arra, hogy a Zelenszkij-Zaluzsnij játszma showdownhoz közeledik, és már a héten felpöröghetnek az események – sajtóhírek szerint napokon belül bejelenthetik a személycseréket.

Hétfőn mindenesetre már benyújtotta lemondását posztjáról Julija Laputyina veteránügyi miniszter, ma pedig arról írt az ukrán sajtó, hogy Zelenszkij Zaluzsnij mellett az összes helyettesét is fel akarja menteni pozíciójából.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az ukrán elnök is keresztúthoz érkezik: ha a menesztések túl nagy ellenállásba ütköznek, az az ő pozícióját is erősen meggyengítheti. Sőt, politikailag akár meg is pecsételheti a sorsát.

A Nagyító többi cikkét itt olvashatják. A Klasszis Klubról, ahol Bendarzsevszkij Anton, Káncz Csaba, Kis-Benedek József és Stier Gábor volt a vendégünk, pedig itt tekinthetnek meg egy összefoglalót:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Újabb jelzés érkezett: eljött a tűzszünet ideje Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 17:32
Törökország szerint úgy kell megkezdeni a tűzszüneti tárgyalásokat, hogy közben nem ismerik el az orosz megszállást. Navalnij sírja kezd zarándokhellyé válni. Összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Robbanásokról számoltak be a Krímben, jelentős orosz károkról beszélnek
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 15:59
Egy orosz olajraktár közelében történt robbanásokról számoltak be helyiek videói alapján, de egyelőre senki sem erősítette meg az értesülést.
Makro / Külgazdaság Az izraeli miniszterelnök aláássa Joe Biden kampányát
Káncz Csaba | 2024. március 3. 14:48
Az amerikai elnök tudja, hogy Netanjahuval nem képzelhető el hosszú távú megoldás és béke a térségben. De a kampányoló Bidennek rövid és középtávú nyugalomra van szüksége a térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Percek alatt tűzesőt zúdított a Gázai övezetre Izrael
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 13:47
Percek alatt ötven célpontra mért csapást az izraeli hadsereg. Közben azt állítják, nem szándékosan okozták a csütörtöki tömeges haláleseteket egy segélyosztás helyszínén.
Makro / Külgazdaság Donald Trumpot senki sem tudja megállítani?
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 11:35
Donald Trump győzelmét hozták a Michigan és Missouri államban szombaton tartott elnökjelölő gyűlések, amivel a volt elnök tovább növelte előnyét Mikki Haley-vel szemben.
Makro / Külgazdaság Nem akárkivel lesz találkozója a nemzetközi nőnapon Orbán Viktornak
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 11:06
Virágot ezúttal nem kell vinnie a magyar miniszterelnöknek, aki éppen az Egyesült Államokban tesz majd látogatást.
Makro / Külgazdaság Ukrajna támadást indított a Krím félsziget ellen - leszedtek egy orosz vadászgépet is
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 10:09
Az orosz légvédelem állítólag mind a 38 drónt lelőtte, az ukrán légvédelem pedig egy Szu-34-es lelövéséről számolt be. Több gyermek is meghalt egy orosz dróntámadásban - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter lassan pakolhatja a bőröndöt: irány Oroszország!
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 09:17
Pár napja találkozott utoljára orosz kollégájával a magyar külügyminiszter, ideje egy oroszországi látogatásnak.
Makro / Külgazdaság Így kell megakadályozni, hogy két politikus találkozzon egymással
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 08:29
A tüntetőknek nem tetszett Kanada válasza a gázai konfliktusra, így blokád alá vették a tervezett kanadai-olasz miniszterelnöki találkozó tervezett helyszínét.
Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG