6p

Avgyijivka több mint 30 ezres település volt a háború előtt, mára alig ezer lakója maradt. A többség elmenekült, de sokan a rommá lőtt házak alatt vannak eltemetve. Az oroszok tavaly ősz óta nagy erőkkel támadják a települést, a napokban már behatoltak a déli részre. Nagyító alatt ezúttal egy újabb kelet-ukrajnai kisváros tragédiája.

Az elmúlt hónapokban gyakorlatilag naponta érkeztek a híradások a harcok sújtotta kelet-ukrajnai kisvárosról, Avgyijivkáról. A hírek hol orosz előrenyomulásról, hol sikeres ukrán védekezésről szóltak – az oroszok által uralt Donyeck kapujaként emlegetett település stratégiai fekvése miatt a harcok kereszttűzébe került.

Mára Avgyijivka – csakúgy, mint tavaly Bahmut – a pusztulás szimbóluma, romhalmaz és szellemváros lett helyszíni jelentések szerint. 

De pontosan mi a helyzet most ott? Milyen a mindennapi élet? És hogyan élik meg a helyiek szülővárosuk pusztulását?

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videózik az Avgyijivka Ukrajna felirat előtt 2023. december 29-én. Az oroszok már betörtek a város déli részébe. Fotó: EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videózik az Avgyijivka Ukrajna felirat előtt 2023. december 29-én. Az oroszok már betörtek a város déli részébe. Fotó: EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Betörtek az oroszok

Avgyijivka már 2014, az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása óta frontvonalban van. Az orosz hadsereg tavaly októberben indított erőteljes, rakéta- és légicsapásokat magában foglaló hadműveletet ellene, ukrán közlések szerint csak januárban több mint 300 precíziós bombát dobott le. Mindezek ellenére nem tudott bejutni a városba – egészen mostanáig.

A BBC helyszíni riportja szerint az elmenekült helyiek és a még ott maradt lakókat evakuálni próbáló önkéntesek arról számoltak be, hogy az orosz csapatok nemrég számos utcát elfoglaltak a település déli részén.

„Néhány embernek sikerült kijutnia arról a területről, de ennek már két napja” – mondták a brit adónak. – „Most már senki sem jut ki onnan. Azt az információt kaptuk, hogy testek fekszenek az utcákon, de túl veszélyes oda menni.”

Vitalij Barabash, a város katonai parancsnokságának vezetője szerint ugyanakkor csak kis „szabotázs csoportoknak” sikerült betörniük a külvárosokba.

A háború előtt több mint 30 ezer lakosú Avgyijivkában már tavaly nyáron is csupán mintegy 1600-an maradtak, jelenleg pedig alig több mint ezren laknak ott. Sokan elmenekültek, sokan viszont életüket vesztették az ostromban. A halottak egy része még mindig a romok alatt van, mivel sem elegendő mentőegység, sem megfelelő felszerelés nincs a kiszabadításukra.

„Találat ért egy alagsort a Szoborna utcán. Sokan meghaltak” – állítja egy önkéntes. A helyszínre nem tudott eljutni, mivel ma már ez az utca is a frontvonal része.

"Hagyjatok itt meghalni!"

A helyi mentőegységek, az úgynevezett Fehér Angyalok beszámoltak egy olyan esetről is, amikor egy légicsapás helyszínén, egy házban egy súlyosan vérző nőt találtak. Miközben ellátták a sebeit, a közelből lövések hallatszódtak. Nem sokkal később egy drón ledobott egy bombát, amely majdnem eltalálta az autójukat.

Vitalij Barabash szerint a helyiek már próbálják elkerülni, hogy nagyobb csoportokban húzzák meg magukat a pincékben, mivel az orosz drónok képesek kikémlelni és lebombázni a rejtekhelyeket.

A veszély és az elviselhetetlen életkörülmények ellenére azonban még mindig vannak olyanok, akik maradnak. Például azért, mert félnek a költözéssel járó bizonytalanságtól, vagy egyszerűen nem akarnak elmenni.

Az ukránok körében egyébként elterjedt az a feltételezés, hogy azok, akik eddig nem menekültek el a frontvonalban fekvő falvakból és városokból, valójában oroszbarátok. Ez egyes esetekben igaz lehet, de például Avgyijivkában, ahol most életveszélyben vannak a lakók, nem valószínű, hogy politikai ok áll a maradás hátterében.

A Fehér Angyalok beszámoltak például egy olyan esetről is, amikor egy idős nénit próbáltak evakuálni unokáival együtt egy házból, amely közelében számos rakéta csapódott be. Az unokákat elvitték, a járni már alig képes hölgy azonban hajthatatlannak bizonyult, hiába könyörögtek neki. „Hagyjatok itt meghalni!” – mondta elhaló hangon a mentőcsapat által készített videófelvételen.

Az avgyijivkai front 2024. január 28-án. Piros színnel az oroszok által ellenőrzött terület, sárga színnel az orosz offenzíva, kék színnel az ukrán ellentámadás által elfoglalt terület van jelölve. Fotó: Institute for the Study of War
Az avgyijivkai front 2024. január 28-án. Piros színnel az oroszok által ellenőrzött terület, sárga színnel az orosz offenzíva, kék színnel az ukrán ellentámadás által elfoglalt terület van jelölve. Fotó: Institute for the Study of War

A harcok erősödésével egyre több lett a menekült: tavaly október óta 400-an hagyták el a várost a helyi hatóságok szerint. „A feleségem nagyon beteg, úgyhogy a távozás mellett döntöttem. Meg kell mentenem’” – mondta a BBC-nek Victor, aki egy kisebb csoporttal együtt menekült el. Fél órával távozásuk előtt egy rakéta csapódott be egyik autójuk közelében, de szerencsére egyikőjük sem sérült meg.

A csoport másik tagja, Jekatyerina arról mesélt, hogy háromszor csapódtak be rakéták a háza közelében, de csak a férje halála után döntött a távozás mellett.

„Kiment kenyérért, de soha nem jött vissza. Egyedül maradtam. Annyira féltem a légicsapások alatt, hogy megbénult a lábam. A házam leégett, a mennyezet beszakadt. A szomszéd házat találták el, egy nagy bummot hallottam. Semmi nem maradt belőle” mondta sírva.

Egy másik menekült arról mesélt, hogy nagyszüleit kénytelen volt hátrahagyni. Nem akartak eljönni, a nagymamája pedig amúgy is mozgásképtelen.

Az ENSZ idén januári jelentése szerint az orosz-ukrán háború eddig 10 242  civil halálos áldozatot követelt (túlnyomó többségben Ukrajnában, kis részben Oroszországban), az áldozatok közt 575 gyerek van. Ez „csak” a megerősített halálesetek száma, a valós szám ennél jóval nagyobb lehet. Minimum 19 300-an megsebesültek.

A fiatal ukránoknak csaknem kétharmada, Ukrajnán belül pedig összesen 3,7 millió ember volt kénytelen elhagyni otthonát. Globálisan  6,3 millió ukrán menekültet regisztráltak, az EU-n belül pedig több mint 4 millió ukrán menekült részesül védelemben – legtöbbjüket Németország, Lengyelország és Csehország fogadta be.

Kő kövön nem marad

A harcok hevességét jelzi, hogy az ukrán erők csak az elmúlt vasárnap 21 támadást vertek vissza az avgyijivkai fronton, és több mint 15 települést ért orosz tüzérségi támadás a térségben ukrán közlések szerint.

Az amerikai Institute for the Study of War elemzőintézet úgy véli, hogy az orosz csapatok feladhatták a város teljes bekerítésére szőtt tervüket, és inkább épületről épületre haladva, nyers erővel próbálják majd bevenni – mint tették azt tavaly Bahmut esetében. 

Avgyijivka ostromával ebben a cikkben is foglalkoztunk. A Nagyító többi cikkét itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Újabb jelzés érkezett: eljött a tűzszünet ideje Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 17:32
Törökország szerint úgy kell megkezdeni a tűzszüneti tárgyalásokat, hogy közben nem ismerik el az orosz megszállást. Navalnij sírja kezd zarándokhellyé válni. Összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Robbanásokról számoltak be a Krímben, jelentős orosz károkról beszélnek
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 15:59
Egy orosz olajraktár közelében történt robbanásokról számoltak be helyiek videói alapján, de egyelőre senki sem erősítette meg az értesülést.
Makro / Külgazdaság Az izraeli miniszterelnök aláássa Joe Biden kampányát
Káncz Csaba | 2024. március 3. 14:48
Az amerikai elnök tudja, hogy Netanjahuval nem képzelhető el hosszú távú megoldás és béke a térségben. De a kampányoló Bidennek rövid és középtávú nyugalomra van szüksége a térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Percek alatt tűzesőt zúdított a Gázai övezetre Izrael
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 13:47
Percek alatt ötven célpontra mért csapást az izraeli hadsereg. Közben azt állítják, nem szándékosan okozták a csütörtöki tömeges haláleseteket egy segélyosztás helyszínén.
Makro / Külgazdaság Donald Trumpot senki sem tudja megállítani?
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 11:35
Donald Trump győzelmét hozták a Michigan és Missouri államban szombaton tartott elnökjelölő gyűlések, amivel a volt elnök tovább növelte előnyét Mikki Haley-vel szemben.
Makro / Külgazdaság Nem akárkivel lesz találkozója a nemzetközi nőnapon Orbán Viktornak
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 11:06
Virágot ezúttal nem kell vinnie a magyar miniszterelnöknek, aki éppen az Egyesült Államokban tesz majd látogatást.
Makro / Külgazdaság Ukrajna támadást indított a Krím félsziget ellen - leszedtek egy orosz vadászgépet is
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 10:09
Az orosz légvédelem állítólag mind a 38 drónt lelőtte, az ukrán légvédelem pedig egy Szu-34-es lelövéséről számolt be. Több gyermek is meghalt egy orosz dróntámadásban - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter lassan pakolhatja a bőröndöt: irány Oroszország!
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 09:17
Pár napja találkozott utoljára orosz kollégájával a magyar külügyminiszter, ideje egy oroszországi látogatásnak.
Makro / Külgazdaság Így kell megakadályozni, hogy két politikus találkozzon egymással
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 08:29
A tüntetőknek nem tetszett Kanada válasza a gázai konfliktusra, így blokád alá vették a tervezett kanadai-olasz miniszterelnöki találkozó tervezett helyszínét.
Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG