<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Egy nap, három ország. Már hajnalban felszállt a Szijjártó Airlines.

Hogy mennyire sűrű lesz a mai nap, azt külön animációs videóban szemléltette Facebook-oldalán Szijjártó Péter. Eszerint világjáró miniszterünk, aki minden útját Marco Polót megszégyenítő részletességgel dokumentálja közösségi oldalán, már hajnali fél 5-kor repülőre pattant, hogy korán reggel találkozhasson Ankarában Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel, valamint segélyszállítmányt – másfél tonna gyógyszert, 500 tábori ágyat, 1500 takarót, 600 hálózsákot és 2000 infúziós eszközt – adjon át a február eleji földrengés károsultjainak.

A külügyminiszteri találkozóra már sor is került, mint azt az alábbi kép is bizonyítja – a címben szereplő kifejezést ezúttal szó szerint kell érteni: 

Sziijártó Péter és Mevlüt Cavusoglu Ankarában 2023. február 27-én. Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
Sziijártó Péter és Mevlüt Cavusoglu Ankarában 2023. február 27-én. Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Közös sajtótájékoztatójukon Szijjártó Péter „testvéri nép”-nek nevezte a törököt, és emlékeztetett, hogy a magyar mentőcsapatok 29 kutyával dolgoztak a földrengés helyszínén, és 35 túlélőt találtak a romok alatt.

A külgazdasági és külügyminiszter beszélt az energiaügyekről is.

Szerinte a magyarországi energiabiztonság „nem lenne reális” Törökország nélkül, hiszen a Török Áramlat vezeték fedezi  gázfogyasztásunk nagy részét (a vezeték orosz gázt szállít Magyarországra), az azeri gázimportra vonatkozó tervek „sem működőképesek” Törökország nélkül, és tárgyalások indultak „közvetlenül török értékesítésű gáz” vásárlásáról is.

Ankarából még napközben Stockholmba repül Szijjártó Péter, ahol az európai energiabiztonságról tárgyal majd az uniós energiaügyi miniszterekkel, és külön is beszélni fog Tobias Billström svéd külügyminiszterrel.

„A téma borítékolható,” írta Szijjártó Péter közösségi oldalán, arra utalva, hogy még a kormánypártot is súlyosan megosztó svéd-finn NATO-csatlakozás lesz a téma – egész pontosan az, meddig blokkolja azt még a magyar (és a török) kormány. 

A magyar parlament várhatóan március elején tűzi napirendre a kérdést.

Késő délután pedig ismét dél felé veszi az irányt a Szijjártó Airlines, hogy a miniszter még hétfő este landolhasson Kairóban. Holnap ugyanis Egyiptomban tesz hivatalos látogatást Orbán Viktor miniszterelnök.

Makro / Külgazdaság Bukik-e a bulikirálynő? Fontos választások lesznek ma Finnországban
Wéber Balázs | 2023. április 2. 05:44
Parlamenti választásokat tartanak ma az észak-európai országban. A kormányzó szociáldemokraták fej fej mellett állnak a konzervatívokkal és a nacionalistákkal – azaz nyitott kérdés, hogy megtarthatja-e posztját Sanna Marin, a feltörekvő nők generációjának vitatott példaképe.
Makro / Külgazdaság Rosszul áll az orosz vezérkari főnök szénája?
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 19:01
Egy háborúellenes rajzot közzétevő lány édesapját börtönbüntetésre ítélték a közösségi médiában közzétett posztjai miatt.
Makro / Külgazdaság Az arab tavasz óta nem történt ilyen látogatás
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 17:40
Fejszál Mekdad szíriai külügyminisztert fogadta egyiptomi kollégája. A látogatás célja nem ismert, de lehet, előkészítik Szíria visszavételét az Arab Ligába.
Makro / Külgazdaság Nemzetközi katonai konfliktust generálhat Orbán Viktor péntek reggeli rádióbeszéde?
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 16:39
Anatolij Vasszerman, az orosz Állami Duma képviselője is reagált Orbán Viktor péntek reggeli rádiós beszélgetésére, melyben a kormányfő arról beszélt, nem sok választja el az Európai Uniót attól, hogy vezetői Ukrajnába küldendő békefenntartókról kezdjenek beszélni. A képviselő reméli, a magyar csapatok csak Kárpátaljára vonulnának be.
Makro / Külgazdaság Ferenc pápa: „még élek, láthatják”
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 14:55
A katolikus egyházfőt hörghuruttal kezelték, szombaton tért vissza a klinikáról a Vatikánba. a tervek szerint jelen lesz a nagyheti szertartásokon, és személyesen mondaná el húsvéti üzenetét, valamint adná az Urbi et Orbi áldást.
Makro / Külgazdaság Kihúzta a gyufát a NOB-nál az ukrán kormány
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 12:56
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság mellett Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének vezetősége is a sportba történő beavatkozásnak minősítette, hogy az ukránok bojkottálják azokat a selejtezőket, ahol orosz és fehérorosz versenyzők is pályára lépnek.
Makro / Külgazdaság IMF-hitelt kapott Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 11:37
A 15,6 milliárd dolláros hitelprogram első üteme a pénzügyi stabilitást, a második a szerkezeti átalakítást és gazdasági növekedést célozza.
Makro / Külgazdaság Még a Kreml is beleremegett Orbán Viktor pénteki rádiós mondataiba
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 11:08
Moszkva rendkívül veszélyesnek tartja a békefenntartók bevetésének még a felvetését is.
Makro / Külgazdaság Lehet egyszámjegyű az infláció az év végére? Klasszis Podcast
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 10:49
Legfrissebb adásunkban főszerkesztőnk, Csabai Károly kollégánkkal, Vég Márton újságíróval beszélgetett.
Makro / Külgazdaság Megint incidens történt Kína és Tajvan között, Caj Jing-ven elnök szerint a nagyhatalom provokál
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 09:44
Kínai vadászgépek és egy drón lépte át a szárazföldet a szigettől elválasztó szoros középvonalát.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG